Marinering av kjøtt

Ingredienser
http://www.gilde.no/marinering/category13225.html

Fremgangsmåte

Alt kjøtt kan marineres for å få en ønsket smak
Mørt kjøtt kan bli enda mørere og kjøtt som er litt lite mørt kan bli bra. Men seigt kjøtt kan ikke marineres slik at det blir mørt. Kjøtt i skiver trekker raskere smak fra marinaden enn hele stykker.

Marinaden bør stå noen timer og trekke, helst i romtemperatur, før kjøttet legges i. Marinering i mindre enn ett døgn kan foregå i romtemperatur, over ett døgn i kjøleskapstemperatur. Marineringen kan vare fra et par timer og opp til 5 dager.

Det enkleste er å marinere i en plastpose. Det krever minst marinade. Legg kjøttet i plastposen, hell på marinaden, klem ut luften og knyt igjen. Legg posen på et fat i tilfelle lekkasje. Vær klar over at kjøttet blir blassere i fargen av marinering.

En marinade inneholder tre hovedingredienser: Olje, krydder og en syrlig væske.

Olje
Oljen fremhever smaken. Den trekker til seg smak fra krydderet og overfører den til kjøttet. Oljen hjelper til å feste marinaden til kjøttet og holder dessuten luft borte.

Syre
Syren i en marinade har som hovedoppgave å mørne kjøttet. Syren kan også ha smak og vil da bidra til å smaksette kjøttet. Typiske syrer er eddik, vin, sitron, surmelk eller yoghurt. Syren vil også føre til at holdbarheten på kjøttet øker.

Krydder
Friskt eller tørket urtekrydder, pepper, løk, hvitløk, chili osv. gir den smaken du ønsker. Avhengig av hvor lenge kjøttet skal marineres og hvor sterk smak du ønsker, er nesten alt krydder brukbart.

Knust krydder har mer intens smak og brukes bare ved kortvarig marinering. Når du marinerer over natten bør du bruke hele krydder. Du kan også smaksette marinaden med grønnsaker og frukt som f.eks. løk, eplebiter eller appelsinbiter.

OBS! En marinade må aldri inneholde salt. Saltet trekker ut kjøttsaft og gir tørrere kjøtt

Sendt inn av Live Gn

Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her