- Skyll og bløtlegg ertene i kaldt vann i ca tre timer. Kok opp nytt vann og ha ertene oppi. La dem småkoke i 30-40 minutter.
- Når ertene er møre, men ikke most, tilsettes smør, salt, sukker og pepper. Hvis du ønsker en tradisjonell stuing, må du røre mel og smør sammen til en jevning og la ertene koke i minst fem minutter til.
- Les om Ringeriksertene her
- Lutefisk:
- For at lutefisken skal bli fast, kan du drysse litt grovt salt over og la den stå kjølig et par timer før den skal tilberedes. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann og tørk den med kjøkkenpapir.
- Det er enklest og best å koke fisken uten vann i en ildfast form eller langpanne ved 200 grader.
- Legg en tallerken opp ned i en langpanne (så fiskekraften får rent av under tilberedningen) og legg fisken med skinnsiden ned oppå tallerkenen. Dryss over salt og dekk med folie.
- Sett formen midt i ovnen. Etter en halvtime sjekker du om fisken er ferdigkokt (den flaker seg lett).
- Hvis ikke, lar du den står i 5-10 minutter til. Koketiden avhenger veldig av tykkelsen på fiskestykkene, og den kan variere mye.
- Server lutefisk med sprøstekt flesk eller bacon, ringeriksertestuing, ringerikspoteter samt ribbefett/godt smør og flatbrød.
Tips: Vær nøye med å skjære fisken i like store stykker. Da unngår du at noen stykker blir overkokt mens andre fortsatt trenger mer tid.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt