Lettsaltet, røykt eller urøykt lammelår med bakte gulrøtter og potetpuré
Apéritif

Lettsaltet, røykt eller urøykt lammelår med bakte gulrøtter og potetpuré

Denne måten og tilbered lammelåret på må du prøve enten lettsaltet, røykt eller urøykt med bakte gulrøtter og potetpuré.

Fremgangsmåte

  1. Skjær benet ut fra lammelåret og legg låret i havsalt i et døgn. Ta vare på benet. Kjøper du ferdigsaltet (eller saltet og røykt) lammelår, bør du legge det i vann noen timer før koking så det ikke blir for salt.
  2. Skyll bort saltet og surr låret med hyssing eller bruk stekenett. Krydre det med pepper og brun det i en stekepanne i litt olje.
  3. Legg lammelår, bein, hvitløk, rosmarin og laurbærblad i en kjele. Hell vann over til det dekker. Kok opp, skum av og la lammelåret trekke ved middels varme til kjøttet er mørt (ca 1 time pr kilo kjøtt).
  4. Gulrøttene:
    Skrell gulrøttene og kutt dem i jevne staver. Legg stavene utover et stekebrett. Dryss over finhakket hvitløk, sitronsaft, salt, pepper, sukker og olivenolje. Bland godt. Bak i ovn ved 180 grader til gulrøttene er møre (ca 30 minutter). 
  5. Potetpuréen:
    Skrell potetene og kok dem helt møre i usaltet vann. Press dem gjennom en sikt eller bruk en moser. Ikke bruk stavmikser, da blir de seige.
  6. Kok opp melk, smelt i smøret og visp potetpureen i litt etter litt.
  7. Det peneste er å anrette kjøttet på en ganske tynn potetpuré, men det avgjør du selv. Tilsett finhakket gressløk. Smak til med salt og pepper.
  8. Skjær det romtempererte kjøttet i pene skiver.
  9. Server på en seng av potetpuré med gulrotstavene ved siden av. Og til det røykte kjøttet er en god og skarp sennep, alternativ din egen favorittsennep, obligatorisk.

Lyst til å lage noe annet med lammelår så se her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her