- Tin kalkunen i kjøleskap/kjølerom, eller på et annet kjølig sted. Husk at det tar fra 1 ½ - 2 døgn å tine en middels stor kalkun (ca. 5 kg). Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut.
- Av innmaten koker du kraft, som er en god basis for saus. Fyll kalkunen med svisker og epler.
- Bind den opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene.
- Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
- Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper.
- Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 160 °C i ½ time pr. kilo. En kalkun på 5 kilo trenger altså 2 ½ time steketid.
- Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs langs hele brystbenet. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs.
- Skjær den så i ca ½ cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake på skroget.
- Kalkunen er nå klar til servering!
- Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd, men da mister du anledningen til å sende rundt festpyntet kalkun med hvite papirmansjetter.
- Koke kraft
- Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av.
- For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer. Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir.
- Tilsett eventuelt hønsebuljong, det vil si vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen. Dette kan du gjerne gjøre på forhånd, så det ikke blir for hektisk i innspurten.
- Fløtesaus smaker godt til julekalkun med sviske- og eplefyll.
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Slik steker du kalkunen perfekt
Den store jule- og nyttårsmenyen vår gir deg svar på de fleste spørsmål