Gir ca. 1 liter kraft
- Del hønene i to på denne måten:
- Bruk en spiss kniv som stikkes gjennom brystbenet og presses ned på hver side.
- Brett høna godt ut slik at det knekker langs ryggbena. Klipp eller skjær over, slik at du får to halvparter.
- Legg dem så i en stor kasserolle med kokende, lettsaltet vann (1 ts salt pr. l. vann).
- Hønene skal ikke fosskoke, men bare trekke ved 80-85 °C. Det vil si at det skal være så vidt bevegelse i vannet uten at det koker.
- For å få god smak på kraften, kan du ha like deler gulrot, purre, sellerirot og løk - alt vasket og grovt oppdelt. Et par laurbærblader setter også god smak.
- Koketiden er 2-2 ½ time.
- Hønene er ferdig kokt når kjøttet løsner fra bena. Ta opp hønene fra kraften og avkjøl noe. Rens så kjøttet for skinn og ben og sil kraften.
- Fettet er av det sunne og hjertevennlige slaget, med høye andeler umettede fettsyrer, som det er på kylling og kalkun.
- Fettet i kraften legger seg på toppen når det avkjøles, og kan derfor lett fjernes. Ellers sitter det mye god smak nettopp i fettet, og det fordeler seg i kraften når det varmes opp igjen.
Tips: Du finner høns i butikkenes frysedisk. Dagens høns er slakt av unge dyr, og kjøttet har svært høy kvalitet. De fleste høns veier rundt 900-1000 g og gir middag til 3-4 personer.
Du kan med fordel koke flere høns i en stor kjele når du først er i gang. Renset, kokt hønsekjøtt er fint å fryse i passende porsjoner, så har du et flott råstoff til mang en god middag.
Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig