Hellstrøms juleribbe
Eyvind Hellstrøm

Hellstrøms juleribbe

Ikke mange steker bedre ribbe enn Hellstrøm. Her får du oppskriften, men ikke bare det. Hans surkålvariant og hvordan du skal få til medisterkakene følger med.

Fremgangsmåte

  1. Dette er den tradisjonelle varianten, med pepring og salting ett eller to døgn i
    forkant, og NB! – her bruker vi kun svart, grovmalt pepper. Vi har finrutet
    svoren med en skarp kniv eller et barberblad.
  2. Når ribbestykket skal inn i ovnen, legger vi det med svorsiden ned i ovnspannen og har ovnen på 180 grader. Vi steker ribben slik i ca. 1 time, men følger prosessen og varmen med argusøyne.
  3. Deretter snur vi ribbestykket med svoren opp. På dette tidspunktet liker jeg å
    tilsette en grovhakket løk, likeså et par gulrøtter og noen uskrelte fedd fra en
    voksen hvitløk, og en kvist med timian eller merian. Vi heller på litt mer vann,
    øser sjyen over svoren og steker ytterligere en time. Så langt, så godt.
  4. Den siste fasen, som tar nok en halvtime, består i å øse ribben hyppig, nesten hvert femte minutt, og samtidig kontrollere varmen. Kanskje litt mer, kanskje litt mindre.
    Poenget er at svoren skal bli gyllenbrun og sprøstekt, og dette lykkes vi med
    nettopp ved å bruke litt tid på kne foran åpen ovnsdør, med en liten øse eller en
    stor skje i hånden til å øse sjyen over.
  5. Når vi mener at ribben er ferdig stekt tar vi den ut av ovnen og siler av sjyen,
    som kan jevnes lett med en melbolle (mel og smør rørt sammen), kokes litt inn og
    avsluttes med et par klikker kaldt, usaltet smør.
  6. En god smaksforsterker er et par skjeer soyasaus og et par skjeer worcestersaus i
    sjyen.
  7. Hellstrøms surkålvariant:
    Lag en lys karamell med sukkeret og tøm boksens innhold i karamellen. Tilsett
    hvitvinen og enebær og småkok i ca. 30 minutter.
  8. Hellstrøms variant av medisterkaker:
    Bland inn finhakket hvitløk og pepper i medisterfarsen. Form boller og stek i panne.
  9. Server ribbe med surkål og medisterkaker samt kokte eller stekte poteter.  

Her finner du mange oppskrifter med ribbe

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

 Dette skal til for å lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserte

Sendt inn av Eyvind Hellstrøm

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv
+
Julemat
Spiselige julegaver

De beste julegavene er spiselige - slik lager du dem selv

Hvorfor handle julegaver når du kan lage dem selv? Her får du idèer til både søte og salte gourmetgaver som alle vil elske.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny bærekraft-milepæl for Kvitnes Gård

Kvitnes Gård har som en av tre norske restauranter nådd full skår på 360Eat Guide sin bærekraftsskala.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 04. februar

Smak 7 fantastiske viner fra to av de beste spanske vinregionene

Den 04. februar har du en sjelden mulighet til å utforske toppviner fra Spania. Ta en titt på vinene som serveres denne kvelden – du vil forstå hvorfor det lønner seg å sikre seg en plass raskt!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her