- Dette er den tradisjonelle varianten, med pepring og salting ett eller to døgn i
forkant, og NB! – her bruker vi kun svart, grovmalt pepper. Vi har finrutet
svoren med en skarp kniv eller et barberblad. - Når ribbestykket skal inn i ovnen, legger vi det med svorsiden ned i ovnspannen og har ovnen på 180 grader. Vi steker ribben slik i ca. 1 time, men følger prosessen og varmen med argusøyne.
- Deretter snur vi ribbestykket med svoren opp. På dette tidspunktet liker jeg å
tilsette en grovhakket løk, likeså et par gulrøtter og noen uskrelte fedd fra en
voksen hvitløk, og en kvist med timian eller merian. Vi heller på litt mer vann,
øser sjyen over svoren og steker ytterligere en time. Så langt, så godt. - Den siste fasen, som tar nok en halvtime, består i å øse ribben hyppig, nesten hvert femte minutt, og samtidig kontrollere varmen. Kanskje litt mer, kanskje litt mindre.
Poenget er at svoren skal bli gyllenbrun og sprøstekt, og dette lykkes vi med
nettopp ved å bruke litt tid på kne foran åpen ovnsdør, med en liten øse eller en
stor skje i hånden til å øse sjyen over. - Når vi mener at ribben er ferdig stekt tar vi den ut av ovnen og siler av sjyen,
som kan jevnes lett med en melbolle (mel og smør rørt sammen), kokes litt inn og
avsluttes med et par klikker kaldt, usaltet smør. - En god smaksforsterker er et par skjeer soyasaus og et par skjeer worcestersaus i
sjyen. - Hellstrøms surkålvariant:
Lag en lys karamell med sukkeret og tøm boksens innhold i karamellen. Tilsett
hvitvinen og enebær og småkok i ca. 30 minutter. - Hellstrøms variant av medisterkaker:
Bland inn finhakket hvitløk og pepper i medisterfarsen. Form boller og stek i panne. - Server ribbe med surkål og medisterkaker samt kokte eller stekte poteter.
Her finner du mange oppskrifter med ribbe
Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig
Dette skal til for å lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserte