Hellstrøms juleribbe
Eyvind Hellstrøm

Hellstrøms juleribbe

Ikke mange steker bedre ribbe enn Hellstrøm. Her får du oppskriften, men ikke bare det. Hans surkålvariant og hvordan du skal få til medisterkakene følger med.

Fremgangsmåte

  1. Dette er den tradisjonelle varianten, med pepring og salting ett eller to døgn i
    forkant, og NB! – her bruker vi kun svart, grovmalt pepper. Vi har finrutet
    svoren med en skarp kniv eller et barberblad.
  2. Når ribbestykket skal inn i ovnen, legger vi det med svorsiden ned i ovnspannen og har ovnen på 180 grader. Vi steker ribben slik i ca. 1 time, men følger prosessen og varmen med argusøyne.
  3. Deretter snur vi ribbestykket med svoren opp. På dette tidspunktet liker jeg å
    tilsette en grovhakket løk, likeså et par gulrøtter og noen uskrelte fedd fra en
    voksen hvitløk, og en kvist med timian eller merian. Vi heller på litt mer vann,
    øser sjyen over svoren og steker ytterligere en time. Så langt, så godt.
  4. Den siste fasen, som tar nok en halvtime, består i å øse ribben hyppig, nesten hvert femte minutt, og samtidig kontrollere varmen. Kanskje litt mer, kanskje litt mindre.
    Poenget er at svoren skal bli gyllenbrun og sprøstekt, og dette lykkes vi med
    nettopp ved å bruke litt tid på kne foran åpen ovnsdør, med en liten øse eller en
    stor skje i hånden til å øse sjyen over.
  5. Når vi mener at ribben er ferdig stekt tar vi den ut av ovnen og siler av sjyen,
    som kan jevnes lett med en melbolle (mel og smør rørt sammen), kokes litt inn og
    avsluttes med et par klikker kaldt, usaltet smør.
  6. En god smaksforsterker er et par skjeer soyasaus og et par skjeer worcestersaus i
    sjyen.
  7. Hellstrøms surkålvariant:
    Lag en lys karamell med sukkeret og tøm boksens innhold i karamellen. Tilsett
    hvitvinen og enebær og småkok i ca. 30 minutter.
  8. Hellstrøms variant av medisterkaker:
    Bland inn finhakket hvitløk og pepper i medisterfarsen. Form boller og stek i panne.
  9. Server ribbe med surkål og medisterkaker samt kokte eller stekte poteter.  

Her finner du mange oppskrifter med ribbe

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

 Dette skal til for å lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserte

Sendt inn av Eyvind Hellstrøm

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er det franske kjøkken dødt? Noen toppkokker mener det
+

Er det franske kjøkken dødt? Noen toppkokker mener det

Macrons regjering ønsker at Frankrikes unge kokker skal finpusse sitt håndverk utenlands. Holder ikke det franske kjøkken koken lenger?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her