- Koking av rogn:
Tørk av rogna, dryss over litt salt og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under koking. - Legg den i ½ liter kokende vann tilsatt ½ spiseskje salt.
- La den trekke ved middels varme i 20-40 minutter (avhengig av størrelse) til rogna er ferdig kokt.
- Koking av lever:
Før leveren kokes må den renses for hinner. Hinnene kan lett dras av. Ikke få panikk hvis du finner små makker i hinnene på leveren. De er helt ufarlige! - Leveren skjæres i små biter som legges i en kasserolle med løken sammen med 1-½ ts salt, 1-½ ts eddik og 1 ts grovkvernet svart pepper.
- La leveren ligge og trekke ved svak varme i minst 10 minutter avhengig av hvor store bitene er. Den må ikke koke, da blir den tørr og seig.
- Koking av skrei:
Kok opp en liter vann tilsatt salt, 2 ss dl pr liter vann og 1 ss eddik. Trekk kjelen av plata og legg i fiskeskivene. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke i ca 4 minutter til fisken er kokt. - Før servering legger du fisken med en fiskespade på et serveringsfat. Hell kokekraften i en bolle og tilsett 1 dl salt. Pisk med en visp til saltet er oppløst.
- Hell saltlaken over fisken 3-4 ganger avhengig av hvor glad du er i salt. Slik blir fisken perfekt saltet. Fersk fisk trenger mye salt.
Smørsaus:
Kok opp fløten. Del smøret opp i klumper. Pisk det inn i den varme fløten. Tilsett sitron og urter og smak til med salt og pepper.
Server skreien på varme tallerkener med kokt torskerogn skjært i skiver, kokte poteter, dampet broccoli, lever med leverfettet eller smørsaus.
Her finner du mange deilige retter med skrei
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig