- Legg ertene i bløt i rikelig med kalt vann, gjerne natten over (ca 8 timer).
- Skyll saltlaken av kjøtt og flesk. Er kjøttet veldig salt, må det ligge i vann noen timer til 1 døgn.
- Legg kjøtt og flesk i kaldt vann i en kjele slik at vannet akkurat dekker kjøttet. Tilsett 1 ss sukker og kok opp.
- Skum godt av og la kjøttet koke ca 1½ time til det er mørt.
- Ertene settes over til koking i nytt kaldt vann.
- Pass på så vannet dekker ertene. Kok opp og skum av, og tilsett en kvist timian og la ertene koke på svak varme 1-1½ time.
- Skjær kjøttet i passe serveringsstykker, flesket i skiver.
- Smak ertene til med salt og pepper og server dem til kjøttet og flesket.
- Server kokte melne poteter og kålrotstappe eller kokt kålrot til.
Tips: Om du undrer over at det skal sukker i kokevannet, er forklaringen at sukkeret tar vekk noe av bittersmaken som salt kan gi i slik saltet mat.
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?