- Bland sammen alle ingrediensene til marinaden.
- Skjær kjøttet i biter på ca. 4x4 cm, og legg det i en dobbel plastpose.
- Hell over marinaden, knyt posen og mariner i minst 2 timer, eller natten over i kjøleskap.
- Tre kjøttet på spyd. La det være 2-3 cm mellom kjøttbitene.
- Stek spydene i panne på god varme. Snu dem så de får fin farge på alle sider.
- Ha spydene over i en ildfast form og etterstek i ovn (mens du lager sausen) på 180 grader i 2-3 minutter til kjøttet er medium stekt.
- Sjysaus:
Kok ut panna med vin og madeira. Ha i eddik og ripsgelé og la det koke 2-3 minutter. Rør inn kaldt smør litt etter litt til du får en blank saus (NB! må ikke koke etter at du har hatt i smøret, da kan den skille seg). - Grønnsaker:
Skjær rødbete, sellerirot og sukkererter i tynne strimler. - Stek sopp på høy varme i litt olje til de har fått en fin stekeskorpe, ta ut av pannen og sett til side.
- Fres grønnsakene i smør i en kjele i 4-5 minutter, krydre med salt og pepper, ha i sopp og spinat.
- Server med en gang spinaten har falt sammen.
- Server elgbiff på spyd med fargerike grønnsaker og sjysaus ved siden av. En hjemmelaget potetmos smaker godt til.
Tips: Spydene kan godt gjøres helt ferdig dagen før og oppbevares i kjøleskap. Ta dem ut en halv time før de skal stekes. Elgspydene egner seg utmerket for tilberedning på grillen.
Du kan gjerne bruke annet viltkjøtt til denne retten, hjort, reinsdyr, hare eller rådyr. Og også storfe eller lam.
Her finner du mange oppskrifter med elg