- Dagen i forveien:
- Skjær fruktene i jevnstore biter. Ha dem i en bolle med lokk og hell over sherryen (eller annet om du foretrekker det). Bland godt og la stå over natten.
- Neste dag:
- Sett ovnen på 140 grader. Rør sukker og smør hvitt. Tilsett ett og ett egg og rør godt.
- Ha i hvetemel blandet med bakepulver og krydder, vendt inn i eggeblandingen. Varm opp sirupen litt og ha den i røren.
- Tilsett de hakkede nøttene og til slutt de marinerte fruktene. Bland veldig godt.
- Ha røren i en stor rund form (eller i en randform som på bildet, men det er enklere med en jevntykk kake).
- Fordel røren jevnt og klem den samtidig godt ned i formen.
- Til slutt slipper du formen fra ca 20 cms høyde for å få ut de siste luftboblene (dette er vanskelig hvis du bruker randform).
- Stek kaken i minimum tre timer (den er ferdig når du kan stikke inn en bakepinne og den kommer ren ut igjen).
- Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøle noen minutter før du pakker den i aluminiumsfolie (gjerne dobbel så den holder lenger på varmen).
- Når kaken er helt avkjølt lager du små hull med en tynn pinne og heller over litt sherry/cognac/rom. Kaken bør "mates" et par ganger til i løpet av ukene frem mot jul.
- Pakk kaken inn i aluminiumsfolie og la den ligge i minst en uke - gjerne mer.
- Den kan serveres på flere måter - enten hel som på bildet med melisglasur og pyntet med tørket frukt og nøtter eller uten glasur skåret i tynne skiver. Du trenger uansett en veldig skarp kniv for fine skjæreflater.
Tips:
En christmas cake er deilig alene eller sammen med god iskrem og et glass vellagret portvin.
Ikke alle julekaker er like tidkrevende
Du kan også prøve en av disse vriene på engelsk julekake
Her finner du veldig mange gode kakeoppskrifter som hører julen til