Bestemors fiskegrateng slik Lars Barmen vil ha den

Her får du den kjente kokken Lars Barmens oppskrift på den tradisjonsrike retten.

Ingredienser

Mel
Smør
Melk
Makaroni
Hvit fisk
Muskat
Purre
Egg
Strøkavring

Fremgangsmåte

Du begynner med å lage en hvit saus av mel, smør og melk. Så koker du makaroni på vanlig måte. Ikke la den avkjøle i vann når den er ferdig, da suger den bare til seg vannet og det er helt feil. Bruk heller litt olje eller smør, da vil den ikke klebe.

Så kutter du fisken i terninger, som du har kokt ferdig på forhånd. Rester etter fiskemiddagen egner seg ypperlig. Bland den inn i sausen sammen med litt revet muskat, og gjerne litt purreløk som også har fått koke litt på forhånd.
Så er vi kommet fram til den store finalen.


Eggehviten
Det er her mange tror at de må dra fram kjøkkenmaskinen og virkelig jobbe for å få den fine skorpen på gratengen. Den gang ei, du skiller eggene og har plommene i sausen. Eggehviten pisker du i vanlig bolle.

- Selv skal jeg påta meg å få eggehviten stiv på fire minutter, sier Lars Barmen og røper trylletrikset sitt; en klype salt!

Saltet skjærer gjennom bindestoffet i eggehviten og gjør at den stivner fortere.
Så heller du sausen med fisken i porsjonsformene, legger den stivpiskede eggehviten som et lokk over, og strør kavring på toppen.

Inn i ovnen på 150 grader og etter et kvarter kan du ta ut verdens deiligste fiskegrateng.

Server den gjerne med kokte poteter, press en halv appelsin over revne gulrøtter og du har en deilig salat. Litt smeltet smør setter prikken over i'en. 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Anne Sofie Portaas

Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her