Appelsin-bavaroise med mangoplomme og karamellisert brioche
Foto: Eva Brænd

Appelsin-bavaroise med mangoplomme og karamellisert brioche

Fremgangsmåte

Appelsinbavaroise:
Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 5 minutter.
Varm appelsinjuice til kokepunktet.
Visp eggeplommer og sukker lett sammen.
Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp.
Finn frem en bolle og en sil.
Hell så sausen tilbake i kjelen. Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott.
Når blandingen har tyknet (84-85 °C), skal den siles over i bollen.
Kryst vannet ut av gelatinplatene og ha dem i den varme sausen. Rør godt så gelatinen blander seg med vaniljesausen. Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet eller i et vannbad med kaldt vann og isbiter.
Det er viktig å røre i sausen med jevne mellomrom (hvert 10. minutt) til den blir kald (23-25 °C). Dette for å unngå at gelatinen klumper seg.
Pisk fløten til krem, og vend den inn i sausen når sausen er blitt romtemperert. Sett til avkjøling i kjøleskap til den stivner.
Mango"plomme":
Bland 125 g vann med algin og visp det godt sammen. Kok opp og avkjøl. Bland med mangopuréen. Bland 500 g vann med calic og rør det godt sammen. Bruk en ss skje og legg forsiktig mangopuré i vannet med calic. Når alginen i mangopuréen kommer i kontakt med calicen i vannet, dannes det en tynn hinne som gjør at den blir fast utenpå og flytende inni, som en eggeplomme. La plommene ligge 2- 3 minutter i det caliske vannet før de forsiktig løftes opp med en hullsleiv og legges over i en bolle med kaldt vann. Dette for å vaske bort saltsmaken som er i det caliske vannet. Disse plommene må lages rett før servering.
Karamellisert brioche:
Stek stolpene i sukker og smør til de blir gylne. Avkjøl.
Fyll bavaroisen i en sprøytepose og sprøyt den i kopper. Legg på en mangoplomme og server med brioche.

Sendt inn av Sverre Sætre

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her