Vodka Soda med mjødurt og roseblader
Villbrygg/Foto: Haakon Hoseth

Vodka Soda med mjødurt og roseblader

I denne drinken er det smaken av norsk sommer som dominerer.

Fremgangsmåte

Fyll glasset med is, bruk et målebeger til å beregne mengden av mjødurt-vodka. Hell over isen. Det samme gjelder lime. Vi har brukt pipette til å måle opp rose-eddiken, men har du ikke dette kan du bruke en teskje, det er omtrent 5 ml, men smak deg gjerne fram. Både eddiken og brennevinet kan ha variert smak (ut fra mengden plante som tilsettes). Hvor rike de er på smak kan også variere alt ettersom hvor og når de er sanket. Topp med boblevann og rør forsiktig rundt en gang. Pynt med enten mjødurtblad eller blomst eller roseblader.

Tips:
For å gjøre drinken enda mer spesiell og klar for fest har vi laget isbiter med blomster. Dette kan du gjøre ved å legge tørkede eller ferske blomster i isbitformer, og deretter fylle med vann og fryse ned. Bruk for eksempel løvetann, kornblomst, fioler eller roseblader. Du kan også bruke fryste bær. 

Slik lager du infusert rose-eddik:
Alle roser er spiselige, så du kan bruke noen fra butikken om du ikke har villrose, men kjøp i så fall økologiske ettersom blomster kan være hardt sprøytet med plantevernmidler. Bruk et syltetøyglass eller lignende og fyll opp med ca. 1/4 tørkede roseblader (eller eventuelt 3/4 ferske roseblader). Fyll resten av glasset med eddik og la det trekke i minst 2 dager. Jo lenger jo bedre. Vi har noen som har stått i 4 år, det smaker helt fantastisk. 

Slik lager mjødurt infusert vodka:
Både blomst og blad av mjødurten er spiselige. Bladene har en friskere og “grønnere” smaksprofil, men har fortsatt mye mandel- og vaniljetoner. De kommer tidlig på sesongen, så dette er noe som stort sett er lett å finne allerede i april/mai! Blomstene kommer litt senere, og har en enda rundere og søtere smaksprofil. 

Bruk for eksempel et syltetøyglass eller et Norgesglass. Det er en fordel at beholderen har en stor åpning så det er lett å ta ut bladene/blomstene når de er ferdig å trekke i brennevinen. Fyll opp ca 1/6 av glasset med tørkede planter og la det trekke i et par dager. Står de lenge kan det bli veldig kraftig smak. Bruker du ferske planter, kan du fylle opp ca. 1/4 av glasset før du heller over brennevin. 

Tips:
Blir vodkainfusjonen din for kraftig i smaken, kan du blande den ut med ren vodka til du har den smaken du liker.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Villbrygg/Foto: Haakon Hoseth

Forsiden akkurat nå
Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken