Hjemmelaget eplesoda
Foto: Ana Lopez Fernandez

Hjemmelaget eplesoda

Lag din egen friske og leskende eplesoda som blir helt lys og klar takket være (naturlig) syretilsetning og filtrering.

Fremgangsmåte

  1. Kutt opp grønne epler i båter og juice den med en fruktjuicer.
  2. Tilsett askorbinsyre i forholdet en toppet barskje for hver liter eplejuice.
  3. Sil juicen gjennom en rengjort sileduk og for hver 400 ml eplejuice, legg til 100 ml sukkerlake (1,5:1,0 sukkerlake, se nedenfor) og 50 ml syreløsning (oppskrift under).
  4. Sil så juicen gjennom ett kaffefilter. For hver 5 deler juice, legg til 1 del vann. Karboniser juicen.

Sukkerlake: mål opp 150 g sukker og miks den i 100 g kokende vann

Syreløsning:

5000 g vann

150 g sitronsyre

100g eplesyre

3 g druesyre

3 g askorbin syre

2 g salt

Kok opp vannet, rør inn alle syrene og salt og bland ut.

Tips:
Om noen av syrene er vanskelige å få tak i, så kan man også lage en syreløsning av bare sitronsyre som er lettere tilgjengelig gjennom apoteket.

Syreløsningen blir dog mye skarpere og mangler mineralkarakter, så ikke helt det samme, men slik lager du denne alternative varianten:

2500 g vann

120 g sitronsyre

1 g salt

Denne oppskriften bruker du blant annet i denne drinken 

Sendt inn av Johannes Sæterbø

Forsiden akkurat nå
Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En unik mulighet til å smake hvor fantastisk sider er til mat
Matkurs og vinkurs
Sidersmaking+småretter i Oslo

En unik mulighet til å smake hvor fantastisk sider er til mat

Sider fra Hardanger og delikate småretter fra ASIA Aker Brygge, kan det bli bedre? Dette er en etterspurt smaking, så vær tidlig ute med påmeldingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken