Hjemmelaget eplesoda
Foto: Ana Lopez Fernandez

Hjemmelaget eplesoda

Lag din egen friske og leskende eplesoda som blir helt lys og klar takket være (naturlig) syretilsetning og filtrering.

Fremgangsmåte

  1. Kutt opp grønne epler i båter og juice den med en fruktjuicer.
  2. Tilsett askorbinsyre i forholdet en toppet barskje for hver liter eplejuice.
  3. Sil juicen gjennom en rengjort sileduk og for hver 400 ml eplejuice, legg til 100 ml sukkerlake (1,5:1,0 sukkerlake, se nedenfor) og 50 ml syreløsning (oppskrift under).
  4. Sil så juicen gjennom ett kaffefilter. For hver 5 deler juice, legg til 1 del vann. Karboniser juicen.

Sukkerlake: mål opp 150 g sukker og miks den i 100 g kokende vann

Syreløsning:

5000 g vann

150 g sitronsyre

100g eplesyre

3 g druesyre

3 g askorbin syre

2 g salt

Kok opp vannet, rør inn alle syrene og salt og bland ut.

Tips:
Om noen av syrene er vanskelige å få tak i, så kan man også lage en syreløsning av bare sitronsyre som er lettere tilgjengelig gjennom apoteket.

Syreløsningen blir dog mye skarpere og mangler mineralkarakter, så ikke helt det samme, men slik lager du denne alternative varianten:

2500 g vann

120 g sitronsyre

1 g salt

Denne oppskriften bruker du blant annet i denne drinken 

Sendt inn av Johannes Sæterbø

Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken