Drikke
Zinfandeleksperten Seghesio

Zinfandeleksperten Seghesio

Seghesio-familien har dyrket zinfandeldruer på samme sted i hele 116 år. Og det til tross for at denne druen byr på svært store utfordringer.
Aase E. Jacobsen
18 Desember 2013 - 13:00

Camille Seghesio er med rette veldig stolt av sine aner:
– Vi er en av de eldste vingårdene i hele California. Frem til i fjor da Camilles mor Rachel Ann døde i en alder av 80 år, noe som har gjort at Camille har trukket seg tilbake fra den daglige driften, var Seghesio en av de ytterst få vinprodusentene som fortsatt var familiedrevet og –eid. Siden 2010 eies Seghesio av Crimson Wine Group. Men filosofien er den samme. Og mange familiemedlemmer er aktive i driften, deriblant Camilles storebror Pete som tar seg av markedsføringen, fetterens sønn Ted som er vinmaker og hans svigersønn igjen, Jim Neumiller, som er ansvarlig for vinmarkene.

Likevel har kvinnene alltid hatt en fremtredende posisjon i Seghesio-familien. Camilles bestemor, Angela, var kjent som Sonomas vinmatriark, og ledet familiens vinvirksomhet alene fra mannen Edoardo døde i 1934 til hennes egen død 24 år senere. Hun var bare 15 år gammel da hun ble giftet bort til den 17 år eldre Edoardo, som da hadde avansert til vinmaker på datidens største vingård i Sonoma. Den italienske immigranten med røtter i Piemonte kjøpte og plantet et landområde på 23 hektar i Geyserville i Alexander Valley (Northern Sonoma) til seg og sin unge brud.

Typisk zinfandel

I dag fremstilles vinen Home Ranch Zinfandel av druer fra denne 116 år gamle vinmarken. Vinen er en såkalt fieldblend siden vinmarken som nå er på 54 hektar, delvis er plantet på gamlemåten med ikke bare zinfandelvinstokker, men også noe carignan og petite sirah. Men siden de tre druesortene ikke modner samtidig, plukkes og vinifiseres de separat. En veldig typisk zinfandel i betydningen stor varm og rik med gode runde tanniner, stofflig og krydret med masse lakris i ettersmaken.

De eldste vinstokkene i denne vinmarken og vinmarker i Dry Creek Valley reserveres for deres Old Vine Zinfandel. Gjennomsnittsalderen for plantene som brukes til denne vinen er 90 år. 2007-utgaven er først og fremst svært lovende på grunn av stor konsentrasjon, med mye krydder, veldig god syre, store runde tanniner, god varme og fine jordsmonnstoner.

- Vi har et stort fokus på “old vine zin” hvilket hos oss betyr eldre enn 50 år. Unge zinfandelplanter sliter mer med ujevn modning av klasene enn eldre planter. Derfor gir eldre vinstokker langt bedre resultater, og av samme grunn har vi bevisst satset på å skaffe oss flest mulig parseller med gammelt plantemateriale, forklarer Camille.

Les mer om zinfandel fra Sonoma

Fysiologisk modne druer

Hun er spesielt begeistret for Dry Creek-zinfandel:
– Vi oppnår høyere syre, mer bringebær enn bjørnebær og masse pepper, noe som balanserer sødmen og de runde tanninene fra Home Ranch veldig godt.

De gamle vinstokkene er dessuten buskbeskjært.
– Mens min bestefar og far tillot fire klaser per skudd, kutter vi i dag til én. Videre kutter vi underveis klaser som ikke vil bli modne. Dessuten fjerner vi under innhøstningen druer som enten er undermodne eller overmodne. Derfor ligger vårt utbytte gjennomsnittlig på halvparten av “zinfandel-bransjen”, forklarer Camille og legger til med et smil:
– Vi hadde mange kontroverser med faren vår som mente vi var gale.

I de nyere vinmarkene må det jobbes mye med fjerning av løvverk samt klasetynning for å sikre jevnest mulig modning. Dessuten flyttes wirene plantene bindes til, oppover etter hvert som de vokser, for å skape optimal gjennomstrømming av luft og lys. Dette arbeidet jevner imidlertid ut forskjellene mellom yngre og eldre zinfandel-planter. Seghesio plukker dessuten sine zinfandeldruer ved ca 25 Brix når de er fysiologisk modne, dermed unngås også den grønne karakteren som kan skjemme slik vin.

– I det hele tatt må du bruke mye mer manuelle ressurser gjennom hele vekstsyklusen med denne druen sammenlignet med andre. Selv i et godt år byr zinfandel på utfordringer. Det skyldes de tette klasene med store druer som har tynt skall. Selv den minste antydning til fuktighet skaper grobunn for råte, hevder Camille.

Nye viner fra California høsten 2013

Eldste fra 1890

Ikke tåler zinfandel for mye hete, og ikke for mye vind heller. Også i vinkjelleren skaper zinfandel problemer. Det naturlig høye sukkernivået gjør at druene lett tiltrekker seg uønskete bakterier og sopp. Dessuten kan det være vanskelig å få vinen til å gjære helt ut uten å bli for dominert av alkohol.

– Alt dette gjør at mange produsenter er tilbakeholdne med å satse på denne druen i stort omfang. På den gode siden er at alt arbeidet vi nedlegger, gjør at vi ikke behøver å bruke plantevernmidler i noen særlig grad, sier hun. Seghesio holder seg innenfor det såkalte bærekraftige og dels økologiske dyrkingsregimet.

Selv om navn som Dry Creek og Rattlesnake Hills (der hvor Home Ranch ligger) antyder tørre forhold, skaper morgentåken mye fuktighet. Den trenger inn i den nordre delen av Sonoma gjennom en glipe i fjellkjeden som beskytter det nordøstre Sonoma mot den kjølige luften fra havet. Healdsburg i Alexander Valley har faktisk 46 prosent mer nedbør enn Sonoma by lenger sør. Og Dry Creek som ligger nærmere havet, er enda fuktigere. Derfor ble de første zinfandel-vinmarkene på 1800-tallet plantet “over” tåken som jo først og fremst dekker dalbunnen. Dette gjør at dalbunnen er kjøligere enn åssidene.

San Lorenzo som er Seghesios aller eldste vinmark ble plantet i 1890. Den kom inn i familien da Camilles foreldre giftet seg i 1956, gjennom Rachel Anns familie, også den av italiensk herkomst. Vinmarken ligger i den sørligste delen av Alexander Valley, rett utenfor Healdsburg, som generelt er kjøligere enn lenger nord i dalen, hvor eksempelvis Home Ranch ligger. San Lorenzo kjennetegnes av to ulike jordsmonn og klima. Delen som ligger over tåkebeltet har leirholdig avleiringsjord, og den som ligger ned mot Russian-elven har grusholdige avleiringer. Den er ikke overraskende samplantet, i dette tilfellet med chardonnay og petite sirah i tillegg til zinfandel.

Sjelden sangiovese

Cortina er Seghesios enkeltvinmarksvin fra Dry Creek. Den buskbeskjærte vinmarken som er plantet i 1935, er kalt opp etter grusjordsmonnet, og ikke det norditalienske vintersportsstedet, for så kaldt er det ikke. Men morgentåken omhyller vinmarkene, og om ettermiddagen kjøles de ned av havvinder. Derfor modner druene her to uker senere enn i Alexander Valley, og i 2006 så sent som siste uken av oktober. Men det skyldes vel så mye at denne årgangen er den seneste siden 1981. Og en flott årgang med stor modning. 2007 er enda mer imponerende med både godt modne druer og høy syre hvilket er unikt. Den kjennetegnes derfor av virkelig lekker syre og fasthet samt ikke minst et uttalt krydderpreg og noe lavere alkohol enn de øvrige Seghesio-vinene.

Rockpile er et ganske nytt (2004) AVA (American Viticultural Area) i den nordvestlige delen av Dry Creek, nærmere bestemt i skrentene over Lake Sonoma. Vinmarkene ligger ved 400 m.o.h. og dermed over tåkebeltet. Men selv om vinmarkene bader i sol hele dagen gjennom er dagtemperaturene lavere, og druene modner enda to uker senere enn nede i dalen. Det skrinne jordsmonnet gir dessuten klaser med langt mindre druer. Til sammen deler 11 produsenter de rundt 70 hektarene, og Rockpile Zin har fått en form for kultstatus med relativt høye priser. Seghesios utgave er ingen enkeltvinmarksvin, og kommer heller ikke fra parseller som de eier selv, og er derfor unntaket fra regelen. Men den er like fullt en vin med mye karakter. En lekkerbisken med nebbiololignende parfyme, elegant med flott syre, gode myke tanniner og søte bærtoner.

Selv om Seghesio er zinfandelspesialist, lager de også i god italiensk tradisjon en sangiovese av druer fra svært gamle vinstokker. Noe som faktisk er unikt for Alexander Valley. For allerede i 1878 var zinfandel den mest utbredte druesorten i California, men Forbudstiden gikk ekstra hardt ut over zinfandelsatsingen, og for så vidt vindruedyrking som sådan. Det var først på 60-tallet at zinfandel fikk fornyet interesse, men da måtte den konkurrere med cabernet sauvignon og chardonnay om oppmerksomheten. I dag utgjør zinfandel rundt en tidel av mengden druer som prosesseres i California, rett etter cabernet sauvignon. Fortsatt er chardonnay.

Foto: Seghesio

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her