Villige valpolicella

Denne uken får du servert viner til en helaften - fra en og samme valpolicellaprodusent. Samtlige er svært prisgunstige representanter for sine segmenter og gir deg en fin anledning til å bli bedre kjent med vinene fra Veneto i Nord-Italia.
Aase E. Jacobsen
04 Februar 2004 - 02:01

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Valpolicella har ikke lenger de odiøse klangen vinene var forbundet med for rundt 15 år siden. Fra å være tilnærmet skvalpevin har valpolicella fått motestatus. Årsaken er at forbrukerne har oppdaget så vel valpolicellas gunstige prisprofil som dens fleksibilitet, den kan nytes alene eller til de fleste populære retter fra det italienske kjøkken, og det året rundt, selv midt å sommeren. Dessuten rettes oppmerksomheten i økende grad mot områdets store mangfold av viner, fra den saftige valpolicella, via ripassovin til amarone og sist men ikke minst recioto.

Kooperativet Valpantena er en av produsentene som tok rev i seilene på 90-tallet og innså at framtiden for områdets viner bare kunne sikres ved hjelp av et skikkelig kvalitetsløft. På den ene siden er vinmarkenes betydning for vinkvaliteten satt i fokus gjennom blant annet redusert utbytte. På den andre siden er fremstillingsmetodene oppgradert til dagens standard. Kooperativet samler 270 vinbønder og 600 hektar i en trang dal rett nord for Verona by - midt i hjertet av Valpolicella-regionen.

Det er imidlertid fortsatt et stykke igjen før alle hektarene er beplantet på den mest optimale måten, i området er nemlig espaliermetoden den vanlige. Den innebærer svært høy oppbinding og god avstand mellom vinstokkene for at traktorene skal kunne kjøre gjennom vinmarkene. Espaliermetoden gir muligheter for mange drueklaser pr vinstokk. Å bringe utbyttet særlig mye under 70 hl/ha er vanskelig under disse forholdene. Og det er der Valpantena har lagt seg. Trolig ut fra hva som er bedriftsøkonomisk optimalt.

Men resultatet er gode viner i et behagelig prisleie. Corvina Torre del Falasco 2006 (46075) er husets enkleste røde som ikke er en valopolicella. Det er fordi det kun er brukt corvinadruer og fordi de er delvis tørket før gjæring. Dette gjøres sannsynligvis for å kompensere for et høyt utbytte. Når druene tørkes, reduseres vanninnholdet samtidig som sukkeret og øvrige smakskomponenter øker forholdsmessig. Falasco Corvina har derfor bra fylde til en såpass rimelig vin fra dette området å være. Saftig og innsmigrende med fint kirsebærpreg og veldig bra friskhet. Et supert følge til pizza, pasta, lyst kjøtt, vegetarretter og hvit fisk.

Legger du på noen tiere, er Valpolicella Ripasso Torre del Falasco 2011 (46616) din. Den er laget på klassisk ripassomåte, altså ved at valpolicellavin har fått en ny gjæringsrunde i fatene hvor bunnfallet etter den nylig ferdiggjærede amarone er inntakt. Dermed øker så vel alkoholnivå som smaksfylde i vinen. Og Valpolicella Ripasso Falasco har mye av de samme trekkene fra storebroren Valpantena Amarone della Valpolicella 2005 (46122) om enn i mindre monn. Begge vinene har flotte syrer som gjør at de primært bør nytes sammen med mat. Men for deg som liker viner som krever litt, er det fullt mulig å nyte dem uten mat. Uansett snakker vi om kjøttretter med mye smak, primært rødt kjøtt og gode sauser og tilbehør.

Om du vanligvis dropper desserten, kan kanskje et glass recioto som er den opprinnelsen til amarone være noe. I tidligere tider var alle viner laget av tørkede druer søte. Amarone er en recioto som har fått gjære helt ut og er dermed en relativt ny oppdagelse. Tesauro Recioto della Valpolicella 2007 (20255) (for 50 cl) er en perle av en søtvin. Stor og rund med masse sødme og aromaer som går i retning syltede kirsebær, mørke bær, svisker og sjokolade. Den perfekte avslutning på så vel et måltid som en kveld.

Selv om Valpolicella-området er rødvinsland, lager Valpantena også en hvitvin, Falasco Garganega Vendemmia Tardiva 2005 (46617). Druen er garganega som også brukes i Soave lenger øst. Mens corvinadruene får tørke, plukkes garganega til denne vinen svært sent. Dermed får vinen duft og smak av overmoden gul frukt, alt fra epler til sitrus. Deler av vinen har vært innom fat hvilket utvider aromabildet ytterligere. Det modne preget backes av god friskhet, prikkende mineralpreg og lett krydret finish. En super vin til blant annet risotto med skalldyr eller lyst kjøtt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem
Dagens rett

Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem

Saltede eggeplommer er en opprinnelig kinesisk tradisjon som gir en artig ingrediens til mange retter - som denne thai-inspirerte salaten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her