Norgesmesterskapet 2005 er uttagning til Nordisk Mesterskap, som arrangeres dette året på Island.
Konkurransen avholdes fredag 15. og lørdag 16. april 2005 i Stavanger.
Semifinalen avholdes på Gastronomisk Institutt (www.gastronomi.no) på Ullandhaug. Finalen avholdes lørdag ettermiddag som en del av avslutningen på Stavanger Vinfest i annen etasje på restaurant Gaffel & Karaffel (www.tomat.no).
Regler og konkurranse beskrivelse følger under.
NM VINKELNERE 2005
15. og 16. april 2005 - Stavanger Vinfest
Program | Semifinale | Fredag
Tid | Aktivitet |
10.30 | Fremmøte Gastronomisk Institutt |
11.00 | Semifinale start |
16.00 | Semifinale slutt |
18.00 | Finalister annonseres |
19.00 | Uformell vinsmaking |
Program | Semifinale | Lørdag
Tid | Aktivitet |
13.30 | Oppmøte Gaffel & Karaffel |
14.00 | Finale start |
18.00 | Finale slutt |
18.15 | Smaking av finalevinene |
19.00 | Annonsering av vinner |
Dommere
Dommerpanelet er sammensatt av ledende personer innen vinmiljøet i Norge.
Premier
1. premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk Mesterskap
2. premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk Mesterskap
Vinner kan smykke seg med tittelen : Norgesmester 2005
Konkurranseregler
Alt baseres på regelsett fra NM2000, med justeringer for siste endringer for VM 2000. Konkurranseregler er publisert på web www.aperitif.no/dnvf
For å delta må man arbeide som vinkelner, hovmester, kjellermester eller ha mestedelen av sin inntekt fra vinkelnerarbeid eller tilsvarende. Formell vinkelner- utdannelse er ikke et krav men sees som en fordel. Lærere, vinimportører, agenter, butikkansatte og lignende kan ikke delta. Dette etter ASI regler.
Konkurransespråket er engelsk. Dette fordi både Nordisk mesterskap og Verdensmesterskapet avholdes på engelsk, og at kandidaten blir blant annet vurdert etter presentasjonsevne på fremmedspråk.
Selve konkurransen
Konkurransen deles inn i to avdelinger; semifinale og finale.
Moment Semifinale | Tid | Poeng |
Skriftlig test, 50 spørsmål | 90 minutter | 40% |
Skriftlig mat og vin | 15 minutter | 20% |
Skriftlig blindsmaking | 15 minutter | 20% |
Praktisk (åpne champagne) | 10 minutter | 20% |
Moment Finale | Tid | Poeng |
Vinteori, spørrekonkurranse, retting av vinliste | 10 minutter | 20% |
Konversasjon med gjester mat & vin | 10 minutter | 30% |
Praktisk dekantering | 7 minutter | 30% |
Blindsmaking 3 viner, 5 brennevin | 15 minutter | 20% |
I tillegg vil kandidaten bli vurdert etter:
- språkkunnskaper
- etikette
- holdning og uniformering - generell atferd
Poeng
Poeng oppnådd i semifinale teller ikke i finalen. Kandidat med beste poengsum i finalen er vinner. Hvis det er jevnt mellom to kandidater, vil poengresultat etter semifinale trekkes inn og bli avgjørende.
KONKURRANSEBESKRIVELSE
NM2005 VINKELNERE
SemifinaleTeoridel
- 90 minutter til rådighet.
- teoridel teller 40% av totalen for semifinale.
- 50 spørsmål, på engelsk hvor også besvarelsen skal skje på engelsk.
- spørsmålene vil dekke alt innen en sommeliers arbeidsfelt, så som kaffe, te, sigar, vin, brennevin, øl og mineralvann.
- Nordisk profil er tilsiktet.
- teoriprøven har en høy vanskelighetsgrad, og detaljgrad.
Mat og vin i kombinasjon
Deltageren skal skriftlig anbefale drikke til en på forhånd oppsatt 4-retters meny. Følgende er viktig å huske på:
- tidsramme 15 minutter.
- teller 20% av totalen.
- kun tillatt å benytte én drikkevare pr. land.
- husk å inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec og sigar.
- ved anbefalingen må man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med årgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig å begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.
- grunnet norsk lov skal kandidaten også huske alkoholfritt alternativ.
- anbefalingen må ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens råvarer, anledning og annet.
Kandidaten må også her besvare på engelsk.
Blindsmaking
- 15 minutter tilgjengelig for å smake 2 viner blindt.
- teller 20% av totalen for semifinale.
- skriftlig blindsmaking, der beskrivelsen er viktigere enn å definere riktig vin.
- besvarelse her også på engelsk.
- momenter som skal være med i beskrivelsen er:
- utseende
- duft
- smak
- lagringspotensiale og alder
- kvalitet
- anbefaling til mat
- land / område
- drue
- produsent
Praktisk prøve
Åpning av champagne, og servering til to gjester. Gjestene er i denne sammenheng også dommerne. Kandidaten har 10 minutter til rådighet, og momentet teller 20% av totalen.
Tilgjengelig utstyr er champagnekjøler med is, to glass, prøveglass, serviett, asjett til kork.
Viktig her er å "spille" en situasjon tilsvarende som i restauranten. Kandidaten blir bedømt i forhold til gjestebehandling og de tekniske elementene ved åpning og servering av champagnen. Kandidaten må påregne å bli stilt spørsmål underveis.
All konversasjon på engelsk.
Finale
Gjennomførelse
Finalen går på scene foran publikum, og presse. Hver deltager må snakke tydelig og lett forståelig for dommere, gjester og publikum. For mye bruk av avanserte faguttrykk vil ikke telle positivt. Tenk at dette er som en vanlig kveld i restauranten. Vær også oppmerksom på at avbrytelser kan komme fra gjester og publikum.
Selve finalen er delt i 3 omganger, der alle kandidatene kjører gjennom momentene teori i første omgang samtidig. Andre omgang er det mat og vinanbefaling til gjester og dekantering som skal gjennomføres. I tredje omgang kjører deltagerne i samme rekkefølge som i andre omgang gjennom momentet blindsmaking.
Kandidatene starter på null, der poengene fra semifinalen ikke teller i finale, unntatt ved poenglikhet mellom kandidatene.
Felles for alle finalemomenter er at kandidaten vil bli vurdert etter;
- engelsk kunnskaper, ordforråd og grad av beherskelse av språket
- etikette og generell atferd
- holdning og uniformering
Finale 1. omgang
I første omgang testes kandidatenes teoretiske kunnskaper. Momentet er en spørrekonkurranse der alle kandidatene blir stilt de samme spørsmålene samtidig. Detaljer om praktisk gjennomføring vil bli gitt på konkurransedagen. Det kan også bli gitt retting av vinliste.
- tidsramme 10 minutter
- teller 20% avtotalen
Finale 2. Omgang
Mat og vin i kombinasjon
Deltageren skal muntlig anbefale drikke til en på forhånd oppsatt meny som blir utlevert når kandidaten ankommer scenen. Følgende er viktig å huske på:
- tidsramme 10 minutter
- teller 30% av totalen
- kun tillatt å benytte én drikkevare pr. land.
- husk å inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec og sigar.
- ved anbefalingen må man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med årgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig å begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.
- grunnet norsk lov skal kandidaten også huske alkoholfritt alternativ.
- anbefalingen må ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens råvarer, anledning og annet.
- husk å tilnærme presentasjonen til en kunde - servitør situasjon i en restaurant.
- kandidaten skal ikke praktisk skjenke noe eller servere noe til gjestene i denne delen av konkurransen!
Dekantering
- kandidaten skal dekantere en flaske vin etter gjeldende regler og fremgangsmåte for dekantering.
- følgende utstyr vil være tilgjengelig:
- utvalg av glass, smakeglass, vannglass
- karaffel
- vinkurv
- stearinlys (husk å ta med lighter e.l.)
- asjett til korken
- serviett
- serveringsbrett
- kandidaten har 7 minutter, og momentet teller 30% av totalen.
- viktig at kandidaten skal spørre om valg av type vann, men kandidaten skal ikke skjenke det.
- kun vinen skal skjenkes til gjestene.
Finale 3. Omgang
Blindsmaking
- blindsmaking av 3 viner
- viktig er beskrivelsen av vinen, og det er ikke så vesentlig med korrekt angivelse av hva vinen er. (Se forøvrig under semifinale)
- blindsmaking av 5 brenneviner.
- viktig er at kandidaten skal kun identifisere hva brennevinet er, og ikke beskrive det.
- kandidaten har 15 minutter på seg, og momentet teller 20% av totalen.
Råd og tips
- sommelier-uniform; sort smoking eller dress, sommelier-forkle, hvit skjorte, sort sløyfe eller slips.
- husk vinåpner, samt en i reserve dersom den skulleryke
- husk lighter
- opptre som om man er i restauranten under service, det vil vektlegges en løs og naturlig tone med gjestene. De tekniske ferdigheter er ikke alene nok for å imponere dommerne
- tren på forhånd på tid ved gjennomførelse av de praktiske momenter, samt anbefaling av vin til meny.
- la ikke støy fra publikum eller nærgående journalister vippe deg av pinnen. Du er vant til mer mas til vanlig i en restaurant.