Velkommen til NM for Vinkelnere 2004

Den Norske Vinkelnerforening arrangerer for femte året på rad NM for vinkelnere i Stavanger. Arrangementet er i år en del av Stavanger Vinfest. Stavanger Vinfest er en årlig vin-happening som arrangeres av ti av byens restauranter. Vinprodusenter, gjestek
Redaksjonen
29 Januar 2004 - 14:15

Norgesmesterskapet 2004 er uttagning til Nordisk Mesterskap, som arrangeres dette året i Sverige.

Konkurransen avholdes fredag 26. og lørdag 27. mars 2004 i Stavanger.

Semifinalen avholdes på Gastronomisk Institutt (www.gastronomi.no) på Ullandhaug. Finalen avholdes lørdag ettermiddag som en del av avsluttningen på Stavanger Vinfest i annen etsaje på restaurant Gaffel & Karaffel (www.tomat.no).

Regler og konkurranse beskrivelse følger under.

Reise og opphold
Deltagerne må selv dekke reise til Stavanger.
DNVF dekker hotel for tilreisende deltagere fra fredag til søndag på Stavanger lille Hotel sentralt beliggende i Madlaveien (www.slh.no).

Spørsmål om konkurransen
Spørsmål om konkurransen kan rettes til Knut-Espen Misje på mail; kem@gastronomi.no tlf; 918 61 870.

NM VINKELNERE 2004

 

26. og 27. mars 2004 - Stavanger Vinfest

 

Program | Semifinale | Fredag

 

Tid

Aktivitet

11.30

Fremmøte Gastronomisk Institutt

12.00

Semifinale start

16.00

Semifinale slutt

18.00

Finalister annonseres

19.00

Uformell vinsmaking

 

Program | Semifinale | Lørdag

 

Tid

Aktivitet

14.00

Oppmøte Gaffel & Karaffel

15.00

Finale start

18.00

Finale slutt

18.15

Smaking av finalevinene

19.00

Annonsering av vinner

 

Dommere

Dommerpanelet er sammensatt av ledende personer innen vinmiljøet i Norge.

 

Premier

1.      premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk mesterskap

2.      premie er gratis tur og deltagelse i Nordisk Mesterskap

 

Vinner kan smykke seg med tittelen : Norgesmester 2004

 

Konkurranseregler

Alt baseres på regelsett fra NM2000, med justeringer for siste endringer for VM 2000. Konkurranseregler er publisert på web www.aperitif.no/dnvf

 

For å delta må man arbeide som vinkelner, hovmester, kjellermester eller ha mestedelen av sin inntekt fra vinkelnerarbeid eller tilsvarende. Formell vinkelner- utdannelse er ikke et krav men sees som en fordel. Lærere, vinimportører, agenter, butikkansatte og lignende kan ikke delta. Dette etter ASI regler.

 

Konkurransespråket er engelsk. Dette fordi både Nordisk mesterskap og Verdensmesterskapet avholdes på engelsk, og at kandidaten blir blant annet vurdert etter presentasjonsevne på fremmedspråk.

 

Selve konkurransen

Konkurransen deles inn i to avdelinger; semifinale og finale.

 

Moment Semifinale

Tid

Poeng

Skriftlig test, 50 spørsmål

90 minutter

40%

Skriftlig mat og vin

15 minutter

20%

Skriftlig blindsmaking

15 minutter

20%

Praktisk (åpne champagne)

10 minutter

20%

 

Moment Finale

Tid

Poeng

Vinteori, spørrekonkurranse

10 minutter

20%

Konversasjon med gjester mat & vin

10 minutter

30%

Praktisk dekantering

 7 minutter

30%

Blindsmaking 3 viner, 5 br.vin

15 minutter

20%

 

I tillegg vil kandidaten bli vurdert etter:

-         språkkunnskaper

-         etikette

-         holdning og uniformering - generell adferd

 

Poeng

Poeng oppnådd i semifinale teller ikke i finalen. Kandidat med beste poengsum i finalen er vinner. Hvis det er jevnt mellom to kandidater, vil poengresultat etter semifinale trekkes inn og bli avgjørende.

KONKURRANSEBESKRIVELSE

NM2004 VINKELNERE

 

SemifinaleTeoridel 

-         90 minutter til rådighet.

-         teoridel teller 40% av totalen for semifinale.

-         50 spørsmål, på engelsk hvor også besvarelsen skal skje på engelsk.

-         spørsmålene vil dekke alt innen en sommeliers arbeidsfelt, så som kaffe, te, sigar, vin, brennevin, øl og mineralvann.

-         Nordisk profil er tilsiktet.

-         teoriprøven har en høy vanskelighetsgrad, og detaljgrad.

 

Mat og vin i kombinasjon

Deltageren skal skriftlig anbefale drikke til en på forhånd oppsatt 4-retters meny. Følgende er viktig å huske på:

-         tidsramme 15 minutter.

-         teller 20% av totalen.

-         kun tillatt å benytte en drikkevare pr. land.

-         husk å inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec og sigar.

-         ved anbefalingen må man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med årgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig å begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.

-         grunnet norsk lov skal kandidaten også huske alkoholfritt alternativ.

-         anbefalingen må ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens råvarer, anledning og annet.

Kandidaten må også her besvare på engelsk.

 

Blindsmaking

-         15 minutter tilgjengelig for å smake 2 viner blindt.

-         teller 20% av totalen for semifinale.

-         skriftlig blindsmaking, der beskrivelsen er viktigere enn å definere riktig vin.

-         besvarelse her også på engelsk.

-         momenter som skal være med i beskrivelsen er:

-        utseende

-        duft

-        smak

-        lagringspotensiale og alder

-        kvalitet

-        anbefaling til mat

-        land / område

-        drue

-        produsent

 

Praktisk prøve

Åpning av champagne, og servering til to gjester. Gjestene er i denne sammenheng også dommerene. Kandidaten har 10 minutter til rådighet, og momentet teller 20% av totalen.

 

Tilgjengelig utstyr er champagnekjøler med is, to glass, prøveglass, serviett, asjett til kork.

 

Viktig her er å "spille" en situasjon tilsvarende som i restauranten. Kandidaten blir bedømt i forhold til gjestebehandling og de tekniske elementene ved åpning og servering av champagnen. Kandidaten må påregne å bli stilt spørsmål underveis.

 

All konversasjon på engelsk.

 

Finale

 

Gjennomførelse

Finalen går på scene foran publikum, og presse. Hver deltager må snakke tydelig og lett forståelig for dommere, gjester og publikum. For mye bruk av avanserte fagutrykk vil ikke telle positivt. Tenk at dette er som en vanlig kveld i restauranten. Vær også oppmerksom på at avbrytelser kan komme fra gjester og publikum.

 

Selve finalen er delt i 3 omganger, der alle kandidatene kjører gjennom momentene teori i første omgang samtidig. Andre omgang er det mat og vinanbefaling til gjester og dekantering som skal gjennomføres. I tredje omgang kjører deltagerne i samme rekkefølge som i andre omgang gjennom momentet blindsmaking.

 

Kandidatene starter på null, der poengene fra semifinalen ikke teller i finale, unntatt ved poenglikhet mellom kandidatene.

 

Felles for alle finalemomenter er at kandidaten vil bli vurdert etter;

-         engelsk kunnskaper, ordforråd og grad av beherskelse av språket

-         etikette og generell adferd

-         holdning og uniformering

 

Finale 1. omgang

I første omgang testes kandidatenes teoretiske kunnskaper. Momentet er en spørrekonkurranse der alle kandidatene blir stilt de samme spørsmålene samtidig. Detaljer om praktisk gjennomføring vil bli gitt på konkurransedagen.

-         tidsramme 10 minutter

-         teller 20% av totalen

 

Finale 2. Omgang

 

Mat og vin i kombinasjon

Deltageren skal muntlig anbefale drikke til en på forhånd oppsatt meny som blir utlevert når kandidaten ankommer scenen. Følgende er viktig å huske på:

-         tidsramme 10 minutter

-         teller 30% av totalen

-         kun tillatt å benytte en drikkevare pr. land.

-         husk å inkludere i anbefalingen aperitiff, vann, kaffe/te, avec og sigar.

-         ved anbefalingen må man angi spesifikk vin (eller annen drikke) med årgang, produsent og andre opplysninger. Videre er det viktig å begrunne hvorfor man velger akkurat denne drikkevaren.

-         grunnet norsk lov skal kandidaten også huske alkoholfritt alternativ.

-         anbefalingen må ta hensyn til eventuelle rammer definert av pris, menyens råvarer, anledning og annet.

-         husk å tilnærme presentasjonen til en kunde-servitør situasjon i en restaurant.

-         kandidaten skal ikke praktisk skjenke noe eller servere noe til gjestene i denne delen av konkurransen!

 

Dekantering

-         kandidaten skal dekantere en flaske vin etter gjeldende regler og fremgangsmåte for dekantering.

-         følgende utstyr vil være tilgjengelig:

-        utvalg av glass, smakeglass, vannglass

-        karaffel

-        vinkurv

-        stearinlys (husk å ta med lighter e.l.)

-        asjett til korken

-        serviett

-        serveringsbrett

-         kandidaten har 7 minutter, og momentet teller 30% av totalen.

-         viktig at kandidaten skal spørre om valg av type vann, men kandidaten skal ikke skjenke det.

-         kun vinen skal skjenkes til gjestene.

Finale 3. Omgang

 

Blindsmaking

-         blindsmaking av 3 viner

-         viktig er beskrivelsen av vinen, og det er ikke så vesentlig med korrekt angivelse av hva vinen er. (Se forøvrig under semifinale)

-         blindsmaking av 5 brenneviner.

-         viktig er at kandidaten skal kun identifisere hva brennevinet er, og ikke beskrive det.

-         kandidaten har 15 minutter på seg, og momentet teller 20% av totalen.

 

Råd og tips

-         sommelier-uniform; sort smoking eller dress, sommelier-forkle, hvit skjorte, sort sløyfe eller slips.

-         husk vinåpner, samt en i reserve dersom den skulle ryke

-         husk lighter

-         opptre som om man er i restauranten under service, det vil vektlegges en løs og naturlig tone med gjestene. De tekniske ferdigheter er ikke alene nok for å imponere dommerne

-         tren på forhånd på tid ved gjennomførelse av de praktiske momenter, samt anbefaling av vin til meny.

-         la ikke støy fra publikum eller nærgående journalister vippe deg av pinnen. Du er vant til mer mas til vanlig i en restaurant.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her