Chris Grøtvedt, til daglig barsjef på Hotel Continental i Oslo, var ikke lite overrasket over å seire over sterke utfordrere som Monica Berg, Christian Vikmann og Erik Rafto i konkurransen «In Search of Arvesølvet» som fant sted for første gang i år på utestedet Lawo i Oslo.
Målet var å lage den beste drinken med utgangspunkt i den relativt nylanserte akevitten Arvesølvet.
- Dette er en drink jeg faktisk laget til Oslo Cocktail Conference i november i fjor, hvor fire Oslo-barer fikk som utfordring å lage en akevittdrink, sier den glade vinneren og legger til:
- Inspirasjonen bak drinken var å vise hvordan man kan bruke akevitt i drinker, og da særlig i litt mer komplekse kreasjoner med blant annet portvin og sherry, og hvordan de harmonerer med hverandre.
At akevitt er på vei inn i bartenderrepertoaret er ikke en norsk greie.
- Også i New York er akevitt en av de store tingene som er på vei inn nå.
- Gin har lenge vært bartenderens førstevalg, men nå ser vi at akevitten med sine komplekse aromaer og krydder gjør at bartendere skjønner mer og mer at brennevinet kan brukes mer enn bare i julebordsesongen. Jeg bruker akevitt stadig oftere, og Arvesølv er min favoritt, slår Chris fast.
Her er oppskriften på vinnerdrinken «In Search of Arvesølvet»
Ingredienser:
35 ml Arvesølvet Akevitt
5 ml Valdivia Amontillado
20 ml Niepoort 10 YO
15 ml hjemmelaget karve- og vaniljesirup
20 ml limejuice
3 dæsjer Dutch Colonial Bitters
2 dæsjer Mozart Chocolate Bitters
eggehvite
Kakaokant på glasset.
Foto: Julie H. Amundsen