Trenger flere kokker og mindre søl

Strenge regler for arbeidsutleie ble fra 1. juli en saga blott i Norge. Nå satser bemanningsselskapene stort på hotell- og restaurantbransjen. Utleie av arbeidskraft kan løse problemene med å skaffe fagfolk til næringen, mener Manpower.
Redaksjonen
14 Februar 2001 - 02:00

- Sesongvariasjoner, stort gjennomtrekk og høyt sykefravær kjennetegner bransjen. Flukten fra yrket er veldig stor. Samtidig sliter bedriftene med å rekruttere folk, sier avdelingssjef Cathinca Dege i Manpower. Hun mener større fleksibilitet og mer varierte oppgaver kunne hindret mange i å slutte.

- I tillegg er det mulig å organisere arbeidskraften bedre slik at flere er i arbeid hele tiden. Mange frilansservitører går for eksempel ledige i perioder uten å ønske det selv, sier Dege.

Bytt arbeidssted
- Mange steder har dessuten store sesongvariasjoner, og da kan vi finne frem til
arbeidsgivere som har behov for folk når andre sier dem opp, sier Dege. Hun mener utbrente kokker og servitører også burde prøve nye arbeidssteder før de bestemmer seg for å slutte i bransjen.

- Kanskje skal man prøve seg i en annen type bedrift en periode. Cateringeller kantine kan for eksempel være utfordrende og morsomt for en utslitt restaurantkokk, selv om du ikke tror det i utgangspunktet. Vi i Manpower har sett det før, sier Dege.

HRAF ambivalente
Etter lovendringen i sommer har Manpower og de andre bemanningsselskapene også lov til å drive ren rekruttering til faste stillinger. - Masserekruttering er et område vi kan håndtere lettere enn arbeidsgiveren selv. Trenger Aker Brygge 30 servitører, skal vi klare å skaffe det, sier Dege.

Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) har et ambivalent forhold til bemanningsselskapens inntreden i bransjen.

Positivt bidrag
- Vi frykter at bemanningsbedriftene skal bidra til mer ustabilitet på etallerede ganske uregulert arbeidsmarked. Vi er også redde for at gjennomtrekken på arbeidsplassene øker hvis det blir et stort innslag av innleide arbeidstakere, sier informasjonssjef Jens-Petter Hagen i HRAF. Han ser samtidig at de seriøse bemanningsbedriftene har noe positivt å bidra med.

- De seriøse bedriftene tilbyr skikkelige arbeidsvilkår. For mange av frilanserne som allerede finnes ville det bety større sikkerhet, sier Hagen, som peker på at Manpower har inngått tariffavtale med Handel og Kontor.

- Og hvis en bedrift som Manpower klarer å hanke inn faglærte som har sluttet, ønsker jeg dem lykke til, sier Hagen, som er skeptisk til at bemanningsselskapene skal klare denne oppgaven.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem
Dagens rett

Har du sikret deg mye egg, skal du prøve denne måten å konservere dem

Saltede eggeplommer er en opprinnelig kinesisk tradisjon som gir en artig ingrediens til mange retter - som denne thai-inspirerte salaten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her