- Sesongvariasjoner, stort gjennomtrekk og høyt sykefravær kjennetegner bransjen. Flukten fra yrket er veldig stor. Samtidig sliter bedriftene med å rekruttere folk, sier avdelingssjef Cathinca Dege i Manpower. Hun mener større fleksibilitet og mer varierte oppgaver kunne hindret mange i å slutte.
- I tillegg er det mulig å organisere arbeidskraften bedre slik at flere er i arbeid hele tiden. Mange frilansservitører går for eksempel ledige i perioder uten å ønske det selv, sier Dege.
- Kanskje skal man prøve seg i en annen type bedrift en periode. Cateringeller kantine kan for eksempel være utfordrende og morsomt for en utslitt restaurantkokk, selv om du ikke tror det i utgangspunktet. Vi i Manpower har sett det før, sier Dege.
Hotell- og restaurantarbeiderforbundet (HRAF) har et ambivalent forhold til bemanningsselskapens inntreden i bransjen.
- De seriøse bedriftene tilbyr skikkelige arbeidsvilkår. For mange av frilanserne som allerede finnes ville det bety større sikkerhet, sier Hagen, som peker på at Manpower har inngått tariffavtale med Handel og Kontor.
- Og hvis en bedrift som Manpower klarer å hanke inn faglærte som har sluttet, ønsker jeg dem lykke til, sier Hagen, som er skeptisk til at bemanningsselskapene skal klare denne oppgaven.