De fleste plastmaterialene som finnes i dag er petroleumsbaserte, men nå vil forskere i Sintef å skape et klimavennlig plastalternativ av fornybare ressurser. Det skriver forskningsbyrået på sine nettsider.
Bakgrunnen for prosjektet er EUs ambisjon om å gjøre Europas befolkning sunnere gjennom å tilby mer fisk og sjømat. Emballasje som forlenger holdbarheten på mat kan bidra til at flere forbrukere velger sunnere alternativer, samtidig som at matavfallet reduseres, påpeker Sintef.
Hovedingrediensene i prosjektet er bioplast og mikrofibrillær cellulose (MFC), og Borregård er en av hovedleverandørene.
– Anvendelse av mikrofibrillær cellulose er et av Borregaards hovedsatsinger innenfor forskning og utvikling, sier er ansvarlig for teknologiutvikling hos Borregaard, Hans Henrik Øvrebø til Sintef.
Han tror deltakelsen i dette prosjektet vil gi verdifull innsikt i hvilke egenskaper dette spesielle trefibret har, og hvordan det kan benyttes i gasstette plastprodukter.
Borregaard er i ferd med å klargjøre en fabrikk i Sarpsborg til å produsere denne typen cellulose. Arbeidet med den første prototypen forventes å være i gang om cirka to år.