Suksesskokker spisser knivene og vender nesen mot Bergen

Etter flere år bak grytene på kjente restauranter som Bagatelle, Oro, Christies (Danmark), Saison (Danmark) og French Laundry (USA), vender nå kokkene Frode Alræk, Yngve Iversen og Fredrik Sørensen nesen hjem mot Bergen.
Redaksjonen
02 Februar 2004 - 01:00

Det er ikke førstereisgutter som vender hjem. Senest i 2002 ble Frode Alræk kåret til Young Chef of the Year i Norge. Med seg i bagasjen til Bergen har de oppskriften til et nytt catering- og restauranttilbud: Søtt + Salt.

- Etter 7 år bak grytene på forskjellige restauranter, legger vi ikke skjul på at vi nå ønsker å bestemme mer selv. Samtidig vil vi ikke brekke nakken. Derfor starter vi med catering, og bruker tiden til å se oss om etter det perfekte stedet for å starte vår lille restaurant, uttaler Frode Alræk.

Angriper røykeloven
Den nye røykeloven har skapt furore i restaurantbransjen. Søtt + Salt velger å angripe den offensivt ved å tenke nytt.

- Vi tror den nye røykeloven betyr at folk ofte vil velge spisebordet hjemme, fremfor restauranter i sentrum. Derfor vil vi tilby catering hvor vi kommer hjem til folk for å lage mat. Så kan vi snakke sammen over grytene og kanskje lære bort noe samtidig, sier kokk Fredrik Sørensen.

Råvarer i sentrum
Bergen har et rikt fiskemarked. Men når det blir snakk om skinke, ost, vin og delikatesser, er tilbudet fattigere. Dette ønsker Søtt + Salt å gjøre noe med.

- Vår filosofi er at friske råvarer skal være fundamentet i alt vi lager. Vi kommer derfor til å bruke mye tid på å besøke lokale bønder, fiskere og gartnere for å få tak i de beste råvarene på markedet. I tillegg ønsker vi å selge olivenoljer og andre spesialprodukter til bergensere. Og når restauranten er på plass, skal du ikke se bort i fra at vi vil selge produkter over disk på dagtid, uttaler Yngve Iversen entusiastisk.

Tøff konkurranse
Søtt + Salt vet at de vil møte tøff konkurranse. Men velger å være realistiske optimister med tålmodighet og hardt arbeid som drivstoff.

- Å drive catering og restaurant består av 90 prosent hardt arbeid. Vi har alle startet med å skrelle poteter, og jobbet oss opp til kjøkkensjefstillinger de siste årene. Senest i fjor var jeg potetskreller under et gjestebesøk på en restaurant i USA. Det nytter ikke å være høy på pæren i dette gamet. Her er det hardt arbeid som gjelder, uttaler Frode Alræk.

Hjem for å bli
De tre unge kokkene kommer hjem til Bergen for å bli. De travle storbyene er et avsluttet kapittel, nå er det Bergen som står i sentrum.

- Tiden i Oslo, Praha, København, San Francisco og Oxford har vært vår læretid. Nå føler vi at vi har lært nok til å kunne stå på egne ben bak grytene. Vi håper og tror at dette kommer til å gå bra. Planen er å bli værende i Bergen lenge, uttaler de i fellesskap.

- Mange drømmer seg bort fra Bergen. Vi har gledet oss som små barn til å komme tilbake, avslutter Fredrik Sørensen.

Foto: Sune Eriksen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her