Storslagent på Voss

I en hotellkjeller på Voss ligger en av Norges største vinsamlinger. Så imponerende at den har skaffet innehaveren ry langt utenfor landegrensene.
Redaksjonen
13 Januar 2004 - 14:48

Du har sikkert fått med deg at vesle Voss har mye å tilby verden. Alpine stjerner, ekstremsportaktiviteter, en jazzfestival og svidde sauehoder. Og det er sikkert en vossing som stadig minner deg på det, også. Om du ikke kjenner en selv, er det umulig å ikke støte på dem på fjernsynskjermen eller i radioen; de er overalt, og de vil ikke holde munn om bygdens fortreffeligheter. Men den, for noen, mest fortreffelige fortreffeligheten på Voss snakkes det av en eller annen grunn lite om. Den bare er der. Midt på Vossevangen, godt gjemt i en kjølig hotellkjeller ligger en av Norges beste og største vinsamlinger.

Kvantitet
Det er så mange flasker her at Park hotells vinkelner Merete Bø for lengst har mistet oversikt.  - Den vanlige vinlisten inneholder 600 forskjellige viner. Det er den de fleste gjestene våre får når de ber om vinkartet. Men det er den lille vinlisten, sier hun med et lurt smil.

Det finnes en annen liste. Den komplette. Den prisbelønte. Og med sine 130 sider er den større enn telefonkatalogen på Voss, og vesentlig mer interessant å lese.

- Hadde vi gitt denne uoppfordret til gjestene, hadde de fått sjokk. De fleste synes det er vanskelig å velge mellom fransk eller chilensk, her har vi tusenvis av flasker bare fra Frankrike, ler hun.

- Vi har vel et sted mellom 40 og 50.000 flasker, forteller hotelldirektør Jan Bruse Andersen idet han åpner hengelåsen inn til kjelleren som hvert år siden 1996 har mottatt den prestisjefulle prisen Award of Excellence fra Wine Spectator.

Liten plass
Tidligere i høst fikk kjelleren også tittelen Norges største vinkart, under Apéritifs årlige kåring av Norges beste vin- og barkart. - Det er imidlertid ikke bare størrelsen som gjør dette vinkartet unikt, men i særdeleshet prisene, uttaler juryen i sin vurdering, og fortsetter med å si at vinkartet sannsynligvis kvalifiserer til betegnelsen Nord-Europas aller prisgunstigste.

Det er vanskelig å beskrive synet som møter oss idet vi trer inn i vinkjelleren, men her ligger flasker overalt. I kasser, i stabler, i kurver og i små hauger langs veggene. Flaskene står oppreist, de ligger på rygg, de står på hodet: Det vrimler av dem. Til tross for at vi er under jorden, går tankene først og fremst oppover: Slik ser altså vinhimmelen ut. Her finnes over 500 forskjellige burgundere. Røde burgundere, altså, i tillegg kommer de hvite som Andersen har spesialisert seg på (blant annet en samling på over 200 ulike chablis-cuvéer), enda flere bordeaux'er samt alle de andre vinene fra Frankrike, i tillegg til enorme mengder tyske, spanske, italienske, amerikanske og australske viner.

- Vi begynte så smått i 1982. Vi planla nemlig åpningen av restaurant Elysée, og ville at gjesten skulle kunne kose seg med virkelig gode viner. Den gangen kjøpte vi et par flasker av hver, men angret etter hvert på at vi ikke hadde flere. Neste gang kjøpte vi 12 flasker, året etter 24, og nå har vi, som du ser, for liten plass, forteller Bruse Andersen.

Faktisk så liten plass at det ligger flasker på gulvet også. Veien mellom rommene i kjelleren er snarere en sti laget av vinstabler. Idet hotelldirektøren åler seg forbi oss mister vi balansen og er nær ved å tråkke på en flaske Montrachet av Marc Colin (99 poeng i Wine Spectator), vi griper imidlertid raskt tak i en hyllekant og tror et øyeblikk vi er reddet før vi oppdager at fingrene bare er noen centimeter fra en Dom Perignon 1988 - en av de fremste champagneårganger noensinne (93 poeng) - som ligger henslengt og horisontalt, ytterst på en hylle, sikret fra det meterlange fallet mot kjellergulvet utelukkende av en tynn stift.
- Det er min favorittchampagne. En stor, mektig vin. Jeg kjøpte opp det som var mulig å få tak i den gangen, forteller Andersen.
Det vil si alt som polet hadde igjen: Ca. 60 magnumflasker.

Perler
Hovedinteressen er de klassiske vinene, og selv om han etter hvert har samlet et gedigent utvalg av for eksempel italienske viner, er det likevel Frankrike som dominerer.
- Joda, vi har en god del franske viner, og vi er også så heldige å ha mange av de store klassikerne. Fra hele åttitallet har vi flasker fra både Margaux, Haut Brion, Lafite-Rothschild, Latour og Mouton-Rothschild.

Legendariske slott, og legendariske viner. - Vi har også et godt utvalg fra Burgund; på nittitallet var det flere gode årganger derfra. Ikke mange restauranter ser verdien av å ha en rikholdig kjeller, sier hotelldirektøren, men hvorfor ikke? Det er det som er yrket vårt, og da er det jo naturlig å gjøre det skikkelig.

Hvert år kjøper han flasker fra all verdens produsenter, mange av dem så berømte at det nærmest må regnes som et mirakel at de idet hele tatt vurderer å sende flaskene sine til Voss.
- Problemet er at du ikke får kjøpt det du vil ha. Produksjonen er mikroskopisk. Marc Colins hvite burgundere er et godt eksempel: Han lager årlig bare rundt 50 kasser av sin berømte Montrachet. En hel verden av oppkjøpere og vinsamlere, som berømte restauranter, stjernekokker, millionærer og Hollywoodkjendiser - ønsker seg denne vinen, men bare noen få får kjøpe den, sier han ettertenksomt før han tar en ørliten pause og legger til: Selv får vi en kasse hvert år.

- Hvorfor? Vi har vært der og hilst på mannen, sier Bruse Andersen. Det er mange snobber i vinverdenen, men vi spør og graver, og blir av den grunn godt mottatt. Vi er genuint interessert.
I tillegg til Colin, har han årlig klippekort hos produsenter som Leflaive, Grivot, og, kanskje den mest berømte av dem alle: Domaine Romanée Conti.
- Fra sistnevnte får vi også en kasse årlig. Jeg kjøper den mest for å pynte opp vinkartet.

Røverkjøp
Men det er ikke bare Bruse Andersens enorme utvalg som har gjort kjelleren hans berømt, det lave prisnivået er også bemerkelsesverdig. Mange kjennere mener det finnes røverkjøp her, for Andersen ganger ikke innkjøpsprisen tre, fire ganger slik mange andre gjør.
- Nei...vi synes det er viktig at flere skal kunne nyte disse gode vinene. Husker jeg kjøpte en Le Pin 1988 for 1000 kroner...vi la vel på 200 kroner, mest for moro skyld.
Om du i det hele tatt får den andre steder, må du ut med minst 15.000, men på Park kan du nå nyte denne legendariske flasken (95 poeng hos Wine Spectator) for 3.500 kroner.  - Det er jo ikke direkte billig,men for denne flasken er en slik sum rimelig, sier han.

Det syntes også den belgiske vinsamleren som kastet seg i bilen og kjørte til Voss sporenstreks da han fikk høre om prisene. Han ville kjøpe opp alle flaskene og ta dem med tilbake til samlingen sin, men fikk klar beskjed om at vinene måtte nytes på stedet. Det ble nok en tung tur tilbake til Brussel.

- Jeg kunne selvsagt reist til London og solgt med ti-femten gangers fortjeneste, men det er ikke slik vi skal tjene penger. De som synes det har noe for seg å drikke virkelig god vin skal få gjøre det rimelig her. - Men vi har også mange gode tilbud i 4-500 kroners klassen, og bruker dessuten kun kvalitetsvin som "husets". Hos oss får du aldri bestselgere som Boheme, Gato Negro, og hva de nå heter alle sammen! Bruse Andersen spytter ut ordene som om de skulle være munnfuller med korket vin. - Jeg irriterer meg skikkelig over restauranter som serverer skit i glass!

Og denne holdningen kan Park Hotells gjester være glad for; plutselig kan du nemlig risikere å få servert virkelige perler når man bestiller husets vin: - Det hender vi ønsker å kvitte oss med en del for å få plass til andre viner i hyllene, forteller han, gjestene som fikk en Chateau Verdignan 1985 som husets vin, til 50 kroner glasset, forleden fikk en behagelig kveld, smiler han fornøyd.

Moderat
Selv hygger Andersen seg med vin på regelmessig basis, men hevder han sjelden åpner kjellerens virkelige godsaker.
- Jeg drikker ikke Romane-Conti hver dag, men en gang iblant gir du etter for fristelsen.
- Blir det penger av dette? Vet vossingene av å benytte seg av denne kjelleren?
- Tja...vossingene er vel mest glad i øl, men endel gjester velger vårt hotell på grunn av vinen. Noen kommer hit ens ærend.

Og det angrer de ikke på, for flaskene går unna når Andersen arrangerer vinkurs; her spares ikke på de edle dråper. - Vi er ikke kjent for å spytte i glasset, sier han. Det er deilig å la seg beruse av virkelig god vin. Ekstremsport? Tja, kanskje, men i motsetning til fallskjermhopping, som er mye dyrere enn vinsmaking hos oss, faller du ikke til jorden, tvert imot: De fleste svever ut dørene.

Vossevangen Park Hotells vintilbud
w 40-50.000 flasker fordelt på et par tusen titler
 
w Over 800 forskjellige hvite burgundere, deriblant 200 Chablis.
 
w Dyreste vin: Romanée-Conti fra Romanée Conti til 12.500
 
w Gode tilbud: Ch. Pichon Lalande 1983 til kr. 995, og Chablis Grand Cru Les Clos fra Louis Michel i seks forskjellige årganger for kr 495.
 
w Fra den såkalte "lådan" - en kasse med restflasker - kan du få viner i 5-600 kroners klassen (som Barolo, Brunello, Châteauneuf-du-pape o.l.) for kroner 375

Tekst: Marius Mørk
Foto:  Thor Brødreskift

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Start skreisesongen med denne festmenyen
Dagens rett

Start skreisesongen med denne festmenyen

To deilige torskeretter kommer på bordet denne søndagen. Vi starter med en varm suppe og avslutter med selve delikatessen - torsketunger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Javisst kan du servere pai på en lørdag
Dagens rett

Javisst kan du servere pai på en lørdag

Spesielt i januar hvor vi tenker gjennom både hva vi spiser og hva vi bruker penger på, er en slik oppskrift velkommen. Her kan du sågar bruke rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er sesongen for toddy
Ukens drink

Nå er sesongen for toddy

Prøv denne oppskriften for en toddy med ekstra mye smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Start skreisesongen med denne festmenyen
Dagens rett

Start skreisesongen med denne festmenyen

To deilige torskeretter kommer på bordet denne søndagen. Vi starter med en varm suppe og avslutter med selve delikatessen - torsketunger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Javisst kan du servere pai på en lørdag
Dagens rett

Javisst kan du servere pai på en lørdag

Spesielt i januar hvor vi tenker gjennom både hva vi spiser og hva vi bruker penger på, er en slik oppskrift velkommen. Her kan du sågar bruke rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne
+
Tester

I basis fra januar kommer en håndfull gode gamle kjenninger, som denne

Men det er likevel de hvite vinene som stikker av med flest lovord. Og dermed gir hvit januar en ny mening.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen
+
Tester

Januarnyheter: Champagnesesongen starter nå med mange lekre viner - det beste kjøpet er fra denne karen

Drøyt 800 viner blant januarnyhetene er testet, og det lover godt både for den som ikke helt har klart å slippe champagneglasset og den som trenger påfyll på øverste hylle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 12. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er sesongen for toddy
Ukens drink

Nå er sesongen for toddy

Prøv denne oppskriften for en toddy med ekstra mye smak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her