Stor test av akevitt

Årets test omfatter rekordmange akevitter. Og ikke bare har vi testet fullsortimentet men også mange i tilleggsutvalget og bestillingsutvalget. Totalt ble 37 forskjellige blindsmakt. Det er faktisk 11 flere enn for to år siden, og 21 flere enn for fe
Redaksjonen
18 Desember 2001 - 11:00

Veksten i antall varianter skyldes i hovedsak de mange lokale og spesialtilpassede akevitter. Men dette til tross; akevittsalget er svært sesongpreget. 43 prosent av volum på 1,15 millioner flasker gikk gjennom polsystemet i løpet av én eneste måned, nemlig desember som altså er akevittmåneden nummer én. Akevitt er altså mer populært enn noensinne. Omsetningen via Vinmonopolet økte i fjor med drøye to prosent.

Mens Gilde Non Plus Ultra strålte alene på toppen da Apéritif testet akevitt for to år siden, har den i år fått konkurranse av Nord-Norges egen akevitt, den nylig lanserte Maquavit. Begge stiller i klassen etter maten-akevitter, altså alternativer til avec'en.

Uovertrufne til julebordets gleder er klassikerne Oplandske Gammel og Gammel Reserve samt de to linjeakevittene. Blant de mange akevittene med lokalt tilsnitt er Lysholm Trondhjemsaquavit også denne gangen i særklasse. Og kan altså trygt nytes utenfor Trøndelag.

De fleste forbinder akevitt med en gyldenbrun væske. Men de blanke har også sitt trofaste publikum, anvendelig som de er til fisk enten det er laks eller sild. I motsetning til i den brune klassen, hvor de norske akevittene briljerer, stakk danskene av med trippelseier blant de blanke. Aalborg Taffel fikk følge av nykommerne Dildaquavit og Havstryger.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 2. november 2001, omfatter så å si alle akevitter tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter type. Alle akevitter ble servert ved samme temperatur, ca 18 grader. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. november 2001. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Her kan du bestille dine akevitter.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved gjennomføring av testen.

Blanke akevitter

Aalborg Dildaquavit
Danish Distillers Danmark
45375 VSD - kr 214,90 (50cl)
Bestillingsutvalg
Amundsen
Farge og duft: Klar. Svært rent dillpreget duft.
Smak: Som duften, god friskhet samt meget behagelige dillnyanser gjennom hele smakskurven, fin finish.
Mat: Kreps, hummer kokt i dill, krabbe, gravlaks med sennepsaus.
Vurdering: Svært vellaget akevitt for spesielle retter.
Bestill her:

Aalborg Havstryger
Danish Distillers Danmark
13867 VSD - kr 307,00
Basisutvalg
Amundsen
Farge og duft: Svakt gylden. Svært innbydende og sødmefylt duft av appelsin, karve og anis.
Smak: Følger opp duften, meget rund og sødmepreget smak, men sødmen til tross er den godt balansert.
Mat: Røkt laks eller annen røkt fisk. Asiatisk krydrete retter.
Vurdering: Meget velkomponert og innsmigrende.
Bestill her:

Aalborg Taffel
Danish Distillers Danmark
13 VSD - kr 309,00
Basisutvalg
Amundsen
Farge og duft: Klar. Fin elegant duft av blomster, sitrus og krydder som karve og anis.
Smak: Elegant smak med fin balanse og finish.
Mat: Sildebord, annen fet fisk.
Vurdering: Svært behagelig.
Bestill her:

-
Gilde Taffel
Norge
2481 Vectura - kr 279,20
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Klar. Lett og mildt krydret med sitrus/appelsin samt svake anisaromaer.
Smak: Bløt og rund med de samme tonene som duften med fremtredende anis og karvepreg i ettersmaken.
Mat: Røkt og gravet laks.
Vurdering: Lett å drikke, for nybegynnere.
Bestill her:

+
Simers Taffel
Norge
4 Vectura - kr 304,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Klar. Ren frisk men ganske skarp karveduft med snev av fat og krydder.
Smak: Bløtt og rundt anslag. Karvepreget dominerer hele smaksbildet som gjør den litt vel rett fram.
Mat: Fet fisk og smørbrød.
Vurdering: En tanke endimensjonal.
Bestill her:

Bommerlunder
Tyskland
Kun Horeca
Stenberg & Blom
Farge og duft: Klar. Lett sitruspreget duft med noe krydder.
Smak: Enkel med noe sødme og anis. Mangler sjarm.
Vurdering: Anonym som passer best for debutantene.

+
Sørlandsakevitt Thærie Wiighen
Danmark
31271 Vectura - kr 293,20
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Klar. Tydelig spritduft, uren med veldig forsiktig krydderpreg.
Smak: Som duften, noe skarp.
Vurdering: Vodka med krydder.
Bestillher:

Brune og fatlagrete akevitter

Gilde Maquavit
Norge
33743 Vectura - kr 325,40 (75cl)
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Mørk gylden. Elegante aromaer av fat, fatkrydder, karve, kanel, sitrus og trevirke.
Smak: Fyldig og meget harmonisk, avdempet karvepreg, fine røyk- og fattoner, lang innsmigrende ettersmak med tydelig søtlig fatpreg.
Mat: Alternativ til cognac, sammen med en sigar.
Vurdering: Akevitt som gir forventinger om jul, perfekt for adventstiden.
Bestill her:

Gilde Non Plus Ultra
Norge
12 Vectura - kr 475,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Utrolig elegant og kompleks duft av krydder, karve, fat og appelsinskall.
Smak: Som duften, mild og elegant, perfekt harmoni, nydelig bløt ettersmak.
Mat: Etter maten, meditasjonsakevitt.
Vurdering: Bare perfekt.
Bestill her:

-
Lysholm Trondhjemsaquavit
Norge
6862 Vectura - kr 323,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Dyp gull. Elegant og kompleks duft av krydder, fat, trevirke, kaffe, sjokolade, lakris samt animalske toner.
Smak: Bløtt rundt anslag, markert karvepreg i finishen, stor lengde.
Mat: Røkt kjøtt, gjerne pinnekjøtt
Vurdering: Imponerende kompleksitet.
Bestill her:

-
Oplandske Gammel
Norge
7 Vectura - kr 327,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gull. Flott nese med karve, sitrus, fat og søt lakris.
Smak: Nydelig markert karvepreget smak, fint fatpreg, veldig god avslutning.
Mat: Allround julemat.
Vurdering: Topp juleakevitt.
Bestill her:

-
Gammel Reserve
Norge
8 Vectura - kr 331,20
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Mørk gull. Rik duft av fat, trevirke, røyk, anis og karve.
Smak: Meget balansert anslag, god smakskraft, fine kryddertoner gjennom hele smakskurven, deilig ettersmak med innslag av tobakk som sitter og sitter.
Mat: Ribbe og pinnekjøtt, gjerne røkt.
Vurdering: En meget klassisk akevitt.
Bestill her:

+
Lysholm No. 1
Norge
5782 Vectura - kr 290,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gullfarget. Lette rene aromaer av sitrus, krydder som kanel, muskatnøtt og karve.
Smak: Godt og relativt kraftig anslag, fint krydderpreg, flott skarphet i finishen, lang og god ettersmak med fint karvepreg.
Mat: Ribbe.
Vurdering: Denne akevitten gjør jobben med juleribba.
Bestill her:

+
Løiten Export
Norge
15 Vectura - kr 225,00 (50cl)
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gylden. Flott lett duft av karve, røyk, krydder.
Smak: Følger opp duften svært godt med fint krydderpreg, bra fylde, fin skarphet, ren og fin ettersmak.
Mat: Dansk frokost med smørbrød.
Vurdering: Flott akevitt på den lettere siden.
Bestill her:

+
God Gamal Smala Dram
Norge
13685 Vectura - kr 320,20
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Dyp gylden. Fin rik duft med sitrus/mandarin, lakris og karve.
Smak: Bløtt anslag, følger opp duften veldig godt, god rik ettersmak.
Mat: Pinnekjøtt, full lutefiskpakke med mye bacon.
Vurdering: Vellaget på den rike siden.
Bestill her:

+
Lauritz Aquavit
Aass Bryggeri/Arcus Produkter Norge
33327 Vectura - kr 322,70
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Dyp gull. Fin duft av karve, sitrus og vanilje.
Smak: Rund og rik i anslaget, harmonisk, kraftig finish, god lengde.
Mat: Smalahove, pinnekjøtt.
Vurdering: En fyldig og rund akevitt som tåler kraftig mat.
Bestill her:

+
Løiten Linie
Norge
11 Vectura - kr 323,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gylden. Flott duft av karve og annet krydder, eik og sitrus.
Smak: Bløtt anslag, fin karvesmak, god lengde.
Mat: Allround matakevitt, topp til julebordet.
Vurdering: En svært velsmakende og ren akevitt.
Bestill her:

+
Lysholm Linie
Norge
12067 Vectura - kr 325,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gull. Imponerende god duft av fat, trevirke, fatkrydder og selvsagt karve.
Smak: Bløtt og elegant anslag, fint fatkrydderpreg, lang ettersmak.
Mat: Allround matakevitt, topp til julebordets middels kraftige retter, også lutefisk.
Vurdering: Velkomponert folkeakevitt.
Bestill her:

Løiten Sommerakevitt
Norge
10023 Vectura - kr 299,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Lett og rund duft med blomster og svake kryddertoner særlig av karve, men også lakris og eukalyptus.
Smak: Mild og rund men likevel godt krydret smak, særlig anis, fin sødme.
Mat: Allround fiskeakevitt.
Vurdering: Svært behagelig.
Bestill her:

Drammens Aquavit
Norge
13644 Vectura - kr309,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gylden. Litt dempet karve i duften som ellers byr på sitrus og snev av animalskhet.
Smak: Rundt avdempet anslag, bløt og harmonisk midtfase, god lengde.
Mat: Fetere kost, full lutefiskpakke.
Vurdering: En elegant akevitt.
Bestill her:

Gammel Porsgrund Akevitt
Norge
7325 Vectura - kr 310,20
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gull. Særpreget duft av blomster, tørket krydder, sitrus, fat og trevirke.
Smak: Mild, rund og elegant smak, fin og ren karve/kryddertoner, lang ettersmak.
Mat: Fetere kost, full lutefiskpakke.
Vurdering: Meget vellaget.
Bestill her:

Oplandske Rakefiskaquavit
Norge
39568 Vectura - kr 320,00
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gammelt gull. Svake kryddertoner med eksotisk preg, noe vanilje samt innslag av animalskhet
Smak: Bløtt sødmefylt anslag, kraftig smak, mye krydder og lang rund ettersmak.
Mat: Etter maten, medisterpølser eller -kaker, dansk frokost.
Vurdering: En svært smaksrik men litt atypisk akevitt.
Bestill her:

-
Oplandske ***
Norge
5780 Vectura - kr 294,10
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gylden. Sitrusskall og søtlig krydder samt blomster og frukt i nesen.
Smak: Bløt og sødmepreget, mild og god karvefinish.
Mat: Fet fisk.
Vurdering: Behagelig og lett å like.
Bestill her:

-
Oslofjord Aquavit
Danmark
13552 Vectura - kr 298,20
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Gylden. Spennende duft av krydder, spesielt karve, eik, trevirke, einerbær, drops og animalske aromaer.
Smak: Mild og bløt med enkle men behagelige smakstoner.
Mat: Sennepsglasert svinesteik.
Vurdering: Duften er best.
Bestill her:

-
Gammel Sunnmøring Juleakevitt
Danmark
13726 Vectura - kr 302,30
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Gull. God og kraftig duft av karve, krydder og sitrus.
Smak: Følger opp duften, bløt stil, utpreget karvepreg hele veien.
Mat: Svinekjøtt med surkål, gjerne ribbe.
Vurdering: Den ultimate surkålakevitt.
Bestill her:

-
Løiten ***
Norge
2482 Vectura - kr 298,20
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gylden. Lett duft av krydder, særlig karve og appelsinskall.
Smak: Fyldig og sødmefylt smak med en del karve i ettersmaken.
Mat: Enkel juletallerken, julelunsj.
Vurdering: Noe enkel men grei nok.
Bestill her:

-
Ystads Lakseakevitt
Finland
30788 Vectura - kr 302,50
Bestillingsutvalg
Saga Trading
Farge og duft: Lys gylden. Lett duft med sitrus, blomster, karve og røyk.
Smak: Sødmefylt og mild gjennom hele smakskurven.
Mat: Hummer og sjøkreps.
Vurdering: Fin sommerakevitt.
Bestill her:

-
Lysholm Bacalao Aquavit
Norge
39570 Vectura - kr 313,50
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gullgul. Relativt kompleks duft av søt lakris, karve, tørket dill, oregano og pors.
Smak: Følger opp duften, karvepreget ettersmak, litt skarp avslutning.
Mat: Allround, særlig juletallerken med alt.
Vurdering: Aromaspekteret er litt atypisk.
Bestill her:

+
Gilde Juleaquavit 2001
Norge
5 Vectura - kr 305,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gull. Sitronblader og vanilje i duften.
Smak: Lett og balansert karvesmak, ren stil men litt kort.
Mat: Julelunsj.
Vurdering: Tåler ikke for kraftig mat.
Bestill her:

+
Norsk Lutefisk Aquavit
Norge
39537 Vectura - kr 306,00
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gylden. Anonym ren og enkel duft med snev av karve.
Smak: Bløt og mild med svake kryddertoner, litt kort.
Mat: Fisk.
Vurdering: Relativt enkel.
Bestill her:

+
Aalborg Jubilæumsaquavit
Danmark
14 VSD - kr 319,00
Basisutvalg
Amundsen
Farge og duft: Gylden. Lett, fin karve-, dill og anisduft.
Smak: Ganske elegant og bløt stil med karve i ettersmaken.
Mat: Fisk og skalldyr.
Vurdering: Noe kommersiell.
Bestill her:

+
Simers Oslo Aquavit
Norge
13203 Vectura - kr 338,00
Basisutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gylden. Svake kryddertoner av karve, anis, appelsin, søt sjokolade og fat i duften som er veldig tiltalende.
Smak: Enkel og bløt smak, svake kryddertoner, god og ren finish.
Mat: Assorterte smørbrød.
Vurdering: Burde hatt noe større fylde for å følge opp duften.
Bestill her:

+
Aalborg Extra
Danish Distillers Danmark
13093 VSD - kr 349,00
Bestillingsutvalg
Amundsen
Farge og duft: Gull. Ren og behagelig krydderduft, dominert av karve.
Smak: Mild smak, noe sødme i midtfasen, bløt finish.
Mat: Ikke for kraftig mat, for eksempel smørbrød med røkt eller gravet laks.
Vurdering: Veldig bløt og lett akevitt.
Bestill her:

+
Skipper Worse Aquavit
Norge
39545 Vectura - kr 360,00
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Farge og duft: Gylden. Spesiell duft av tjære, brent trevirke, fat, tyggetobakk og krydder samt snev av animalskhet.
Smak: Som duften, kraftig og særpreget.
Mat: Alene, alternativ til whisky, sammen med sigar.
Vurdering: For spesielt interesserte.
Bestillher:

Draug Akevitt
Danmark
13521 Vectura - kr 292,60
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Gylden. Lett duft av karve og tørket krydder med noe skarpt spritpreg.
Smak: Tørket frukt og anis i smaken, vel skarp avslutning.
Vurdering: Ikke helt i balanse.
Bestill her:

O. P. Anderson Aquavit
Sverige
7423 Vectura - kr 298,00
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Farge og duft: Gylden. Lette rene aromaer av tørket karve, løkblomst og sitrus.
Smak: Bløtt anslag, dempet krydderpreg, sødmefylt finish.
Vurdering: Litt enkel.
Bestill her:

Kork:
Strayer Skjærgårdsaquavit

Her kan du bestille dine akevitter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her