Han bestemte seg for fem år siden. Ut fra en holdning om at produksjon av mat skal være naturlig, besluttet Ole Jonny Eikefjord seg for å slutte å lage mat med gåselever.
– Jeg har fire kjøkkensjefer som jeg stoler på. De vet at jeg ikke vil ha det, men av og til oppdager jeg for eksempel en gåseleversaus når jeg prøvesmaker nye retter. Da spør jeg bare «hvorfor?». Som regel er det ute av menyen etter en uke, sier mesterkokken som driver fire Oslo-restauranter til ABC Nyheter.
Dyreplageri
Nylig ble det avslørt systematisk dyreplageri i jakten på den perfekte gåselever i land som Frankrike og Spania.
Eikefjord sier at han skjønner ikke den voldsomme begeistringen rundt produktet i utgangspunktet, og derfor heller ikke hvorfor så mange gourmetrestauranter har det på menyen.
- I hvert fall ikke når det finnes så ufattelig mye mer spennende råvarer der ute, som er naturlige. En gåselever veier ofte rundt en halv kilo, og den kommer fra gjess som kanskje veier rundt tre kilo. Da er det noe som er veldig feil, sier han.
Langt ned på lista
Gåselever kommer langt ned på lista over mat Eikefjord er begeistret for.
- Jeg synes bare at opplevelsen overhodet ikke står i stil til pris og produksjonsmåte. Den voldsomme masseproduksjonen, og ikke minst måten det blir gjort på, blir helt feil i mine øyne.
I Norge er det i dag forbudt å produsere gåselever, men import og salg er fortsatt lovlig. Det har fått Dyrealliansen til å omtale norsk politikk som dobbeltmoralsk og hyklerisk.
Eikefjord anslår at rundt 90 prosent av gourmetrestaurantene i Norge har gåselever på menyen.
- Det nok ofte sammen med at vi henter inn kjøkkensjefer fra land, der forholdet til gåselever er et helt annet. Der det har en helt annen status.
Foto: Werner Anderson