Drikke
Slik kan sauvignon blanc også smake

Slik kan sauvignon blanc også smake

Få kan konkurrere med Kevin Judds new zealandske sauvignon blanc-er, selv ikke i Sancerre.
Aase E. Jacobsen
29 Mai 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen

Greywacke Wild Sauvignon 2012 (94779)er en sjelden sauvignon blanc, ikke bare fra New Zealand, men også fra druens høyborg i Frankrike, nemlig Sancerre. Den har utrolig flott frukt, den fyller munnen med syrefrisk frukt, grønne toner, blomster, krydder, asparges og mineraler. Og det helt uten å bli plump for syrefriskheten og ikke minst fastheten er veldig god.

Skiller seg ut

Det som gjør den så sjelden utover den veldig gode smaken, er at den er fremstilt uten tilsetting av gjær, derav navnet «wild». Det er bare en ytterst liten håndfull viner fra de respektive områdene som fremstilles på denne måten.

Sauvignon blanc er «big business» i både New Zealand og Sancerre, og det er ikke til å komme fra at stilen begge steder er til dels svært kommersiell, forutsigbar og endimensjonal. Gjær med en spesiell aromaprofil spiller en viktig rolle i fremstillingen av slike viner.

Dette er utviklingen i Sancerre

Kevin Judd vet alt om dette, han har vært med på New Zealands sauvignon blanc-eventyr fra starten, som vinmaker hos Cloudy Bay.

Les om dette eventyret her

I 2009 bestemte han seg endelig for å fullføre sitt eget prosjekt, Greywacke, et navn han registrerte allerede i 1993 da han og kona kjøpte en vinmark i Rapaura, Marlborough.

Også pinot noir

Under navnet Greywacke, som er oppkalt etter den grålige rullesteinen som det finnes så mye av i Marlborough, selger han nå en rekke viner. Han lager også en «vanlig» sauvignon blanc, Greywacke Sauvignon Blanc 2011 (94780), som ligger ganske tett opp mot sin «storebror» i både rikhet og fylde. Og som denne er den en strålende matvin.

Pinot noir er det neste store fra Marlborough, og Greywacke Pinot Noir 2011 (2761)er en god dokumentasjon på Kevins helt spesielle håndlag med å få fram veldig god frukt også fra «krevende» druer. Hans chardonnay, Greywacke Chardonnay 2011 (94781), gir også en god pekepinn på hvordan han jobber.

Kjøper druer

Han er veldig bevisst på at han skal forbli liten «resten av livet». Mesteparten av druene kjøper han fra gode venner som jobber slik han ønsker. Det innebærer vinplanter med en minimumsalder og streng avlingskontroll. Han har ikke en gang sin egen vinkjeller, men bruker kjelleren til et par venner.

Når Kevin ikke lager vin, tar han bilder av New Zealands særpregete og vakre landskap. En hobby som har gitt han et rykte som en av de beste på sitt område.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her