Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Ch. Bellevue la Forêt 2006 (33051) er en såkalt Côtes du Frontonnais. Det betyr at den stammer fra Fronton som ligger noen mil nord for Toulouse i retning Bordeaux. Men den har lite til felles med sine mer berømte kolleger i nordvest som boltrer seg i internasjonale druekjendiser som cabernet og merlot. For Ch. Bellevue la Forêt har negrette som hoveddrue og den vokser bare her, noe den har gjort siden 1100-tallet selv om områdets vintradisjoner går tilbake til romertiden.
Det var korsfarerne som tok med druen fra Kypros. Der var vinen kjent som mavro (svart på gresk), og som korsfarerne drakk for å styrke sitt mot. Negrette ble plantet flere steder i Frankrike men det var kun i Fronton at den overlevde. Årsaken er trolig at den er følsom overfor fuktig klima, og Fronton er med sin beliggenhet mellom Atlanterhavet og Middelhavet kjennetegnet av et relativt tørt klima. Vinmarkene ligger i terrasser på den sørlige siden av elven Tarn og består av gamle elveavleiringer. Jordsmonnet er steinete og skrint med sand og grus over leire og mergel. Jern- og kvartsinnholdet er betydelig og setter sitt preg på vinen.
Ikke rart at produsentparet Patrick og Diane Germain er opptatt av å ivareta dens særpreg. Som betyr myk innsmigrende fylde med godt bærpreg og jordsmonnskarakter og innslag av animalskhet. Men negrette er på grunn av sin lave syre og bløte tanninstruktur ikke kjent for sin lagringsevne. Derfor får den følge av de to cabernet-druene samt litt syrah og gamay.
Selv om Ch. Bellevue la Forêt tåler et par-tre års lagring er den likevel best i sin ungdom. Første gang jeg smakte denne vinen var i 1991, og da var det 1988 som gjaldt. Og som var på høyden da men som fortsatt hadde noe å gå på. Nå er det relativt stor forskjell på de to årgangene - og muligens også en del hva angår filosofi i vinmarkene og i vinkjelleren. 1988-årgangen opplevde en kjølig sommer og dermed bedre syre og tanniner noe som ikke var tilfelle for 2003. Men gavmilde 2003 sørget for stor og rund frukt som gjør denne vinen usedvanlig sjarmerende i dag. Derfor er det ingen grunn til å vente.
Druenavnet antyder at negrette gir mørke viner og Ch. Bellevue la Forêt har også en dyp rødfarge. Aromaene går i retning av søte mørke bær, også litt bitre toner, vanilje, jordsmonn, jern, blekk og mokka. Munnfølelsen er bløt og fyldig og følger duftens aromabilde godt, særlig jordsmonnskarakteren er godt fremme og sitter helt ut i slutten. En god matvin til ikke for raffinerte, og ikke for fete retter som kjøttgryter, elgsteik eller rett og slett gode pølser med råstekte poteter og Dijon-sennep. Toulouse-området er nemlig kjent for sine gode og litt rustikke kjøttretter, blant annet verdens beste pølser. Derfor er også kombinasjonen en sikker vinner.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.