Osloby.no har tatt tempen på noen av hovedstadens mest profilerte kokker før Michelin-guiden offentliggjøres torsdag. Premiss: I 2009 hadde Oslo seks restauranter med stjerner i Michelin-guiden. I dag er det bare tre: Statholdergaarden og Bagatelle har en hver, Maaemo to. Oscarsgate, som hadde én stjerne, er nedlagt.
- Jeg synes det er på tide det kommer én eller flere 3-stjerners restauranter i Norden. Om det blir i år og om det blir i København, Stockholm, Oslo - eller alle sammen, er umulig å forutse, sier kjøkkensjef på Maaemo, Esben Holmboe Bang.
LES OGSÅ: Oslo-restaurant fikk to stjerner
Bent Stiansen på Statholdergaarden sier han har mareritt om ”Michelin-giljotinen”, men utover det at han håper å forsvare sin egen stjerne, håper han inderlig at Ylajali skal få en stjerne.
Robert Lie, daglig leder på Bagatelle som i fjor på ny fikk én stjerne i Michelin-guiden, mener det er et potensial for to-tre stjernerestauranter ekstra.
- Det ville kanskje være et mer naturlig antall for en by som Oslo enn dagens situasjon, sier Lie.
I fjor mistet Lars Erik Underthun, chef på Feinschmecker, sin Michelinstjerne etter 19 år.
- Jeg tror ikke på de store endringer i Oslo i år. Hvis det skulle bli en nykommer så tror jeg det blir Ylajali. Når det gjelder Feinschmecker så mener jeg at vi har kvaliteter som skulle tilsi en stjerne, sier Underthun.
Han mener Statholdergaarden har absolutt kvalitet nok til en ekstra stjerne, og at Maaemo får beholde sine to. Han tror også at Noma får tre stjerner i år.
Kjøkkensjf på Ylajali, Even Ramsvik, sier ingen vet om Michelins inspektører i det hele tatt har vært i landet siden i fjor, men mener Oslo har en del veldig gode restauranter å by på.
- Men naturlig nok vil det være et større marked og publikum i større byer, og derfor noen flere topprestauranter. Kanskje får Stockholm og København også flere besøk av Michelin enn oss i Oslo, sier Ramsvik.
LES OGSÅ: Stjerneregn over New York