Serverer Munchs egen sommermeny

Serverer Munchs egen sommermeny

Sesongens råvarer og kontinental inspirasjon: På Refsnes gods er Edvards Munchs favorittretter satt på menyen.
07 Mai 2013 - 14:44

I 2012 markeres 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel, og på Jeløya i Østfold markere på Refsnes gods jubileet på sin måte.

Hotelldirektør Gunn Salbuvik har blåst støv av kunstnerens hundre år gamle dagboknotater, og nå serverer restauranten nye sommermenyer med utspring i disse, skriver Nationen. Kunstneren bodde i en periode på Jeløya.

– Flere sider av notatene hans inneholder beskrivelser av tre retters menyer. De er tilpasset sesongen, og som viser at Munch hadde et bevisst forhold til mat. Det er også verdt å merke seg at matvanene hans bar preg av flere opphold på kontinentet, sier Salbuvik.

Hun forteller at en av rettene, fersk aspargessalat med vaktelegg, ble servert med bacon og sennep. Retten ble servert med en tysk eller en fransk Riesling. Alt bortsett fra sennepen var det mulig å finne både på Jeløya og de andre stedene Munch bodde. Mye dyrket han selv, særlig på Ekely.

Blant de andre rettene er kalv og hummer «Munch» med nykål, gulrot og estragon, servert med en Valpolicella Classico. Blant dessertene finnes vaniljepudding med jordbær og rabarbra, skriver avisa.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak
Dagens rett
Lammegryte med rotgrønnsaker

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak

Dette er en perfekt rett til søndagsmiddagen og her kan du virkelig slå deg løs med de gode norske rotgrønnsakene og lammet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Flekken er faktisk en drink - og en riktig innsmigrende sådan
Ukens drink

Flekken er faktisk en drink - og en riktig innsmigrende sådan

Snodig navn på en drink, men likevel; Flekken er en både smaksrik og fargesterk kandidat til helgekosen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak
Dagens rett
Lammegryte med rotgrønnsaker

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak

Dette er en perfekt rett til søndagsmiddagen og her kan du virkelig slå deg løs med de gode norske rotgrønnsakene og lammet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen
Dagens rett

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen

Søte pærer kombinerer utrolig godt med en smaksrik kremet ost, som gorgonzola eller annen type om du ikke liker blåmuggkarakteren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nyt 8 viner fra en historisk vingård
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 15. oktober

Nyt 8 viner fra en historisk vingård

Nordmenn elsker libanesisk vin! Bli med på denne spennende vinsmakingen og smak hvorfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Flekken er faktisk en drink - og en riktig innsmigrende sådan
Ukens drink

Flekken er faktisk en drink - og en riktig innsmigrende sådan

Snodig navn på en drink, men likevel; Flekken er en både smaksrik og fargesterk kandidat til helgekosen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her