Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Tre Monti Albana di Romagna Vigna della Rocca 2005 (47232) fra Tre Monti har en ikke ubestridt status som en av Italias beste hvitviner gjennom merkelappen DOCG (denominazione di origine controllata e garantita). Striden gjelder ikke denne vinen alene men det faktum at hvitvin av druen albana fra Emilia-Romagna skulle inneha kvaliteter som går utenpå de fleste andre italienske hvitviner. Vel er dette fylket berømt for to av Italias største eksportsuksesser på den gastronomiske fronten, nemlig parmaskinke og parmesanost, uten at det har påvirket renomméet til de lokale vinene nevneverdig. I hvert fall ikke utenfor landegrensene.
Tre Montis utgave derimot forsvarer prisen med bravur. I en solrik årgang som 2003 blir fruktsødmen påtakelig men takket være gode syrer og druens karakteristiske sitrusbitterhet blir smaksopplevelsen harmonisk. Noe som kan minne om fat men som ikke er det siden denne vinen kun har sett innsiden av velbrukte store fat som ikke gir noe smak, ligger sammen med skalltanniner som et bakteppe for den overdådige frukten. En superanvendelig vin, kanskje spesielt til grillet lyst kjøtt og sjømat.
Det er vanskelig å finne ord for hvor godt kjøp nyvinningen Gaia Equilibrio 2003 (47674) (nyhet i september 2004) er. Denne skiller seg mye fra de to øvrige selv om hoveddrue også her er albana fra Tre Monti. Men innblandingen av 40 prosent sauvignon blanc fra gårdens tre år gamle vinmarker setter til dels kraftig spor etter seg og bringer inn et tydelig røyk- og krydderpreg. Super til sjømat, lyst kjøtt og grønnsaker fra grillen. En smakskraftig og særpreget vin som går utenpå det meste i dette prisleiet.
Emilia-Romagna kan også by på røde viner. Og det er særlig den østre delen av fylket, Romagna hvor Tre Monti holder til, som er interessant. Som i nabofylket Toscana er det sangiovese som er druen. De siste tiårene har avfødt økt satsing på kvalitet, og vinene fra de gode produsentene kan måle seg med de mer kjente toscanske utgavene. Et ankepunkt så langt - her som i Toscana - har vært overdrevet bruk av nye fat. Tradisjonelt er det store velbrukte fat som er det foretrukne, men i iveren etter å tilfredstille markedets økende sug etter søtlig fatpreg har mange overdosert. Og det rammer spesielt de dyreste vinene som i tillegg til mye fat har høy alkohol og vel mye bærsødme. Resultatet er viner som er lett å bli forført av når de smakes alene men som sammen med mat blir nærmest ubehjelpelige.
Tre Montis rimeligste røde Tre Monti Sangiovese di Romagna 2005 (40935) derimot er laget helt uten bruk av tre, her er det kun ståltank og dermed et befriende rent uttrykk for sangiovese fra denne delen av Italia. Innsmigrende søtlig kirsebærpreg i så vel duft som smak, frisk med fin bitterhet, en tanke rustikk, men en super partner til enklere retter som antipasti, kylling, pasta eller smaksrik fisk.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.