Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
De to vinene fra den norditalienske produsenten Forchir er begge meget gode kjøp. Forchir Sauvignon Blanc 2003 (42264) er en parfymert, fyldig og smaksrik hvitvin som tåler mye smak i maten. Den er super til laks, så vel kokt, stekt som røykt. Men også andre fiskeslag. Samt til alt innen kalde småretter som tapas og salater. En svært allsidig vin med andre ord.
Den røde Forchir Cabernet Franc Braidate 2002 (42265) er like vellaget og elegant. Den er dessuten svært karakteristisk for druen hvilket innebærer i tillegg til fine røde og mørke bæraromaer også et lett jordsmonnspreg, paprika og snev av lær i både duft og smak. Den har god konsentrasjon og fine tanniner samt tørr lakris og syrlige bær i avslutningen. En god vin til litt rustikke retter som grytestekt kjøtt, steik av lam, okse eller svin samt gryteretter med kremet saus.
Friuli i det nordøstre hjørnet av Italia har med sine hvite viner gjennom de seneste årene oppnådd en kultstatus, først og fremst innenlands men etter hvert har ryktene om kvalitetssatsningen spredt seg også utenlands. For suksess kommer ikke uten at det investeres. Spesielt har produsentene med vinmarker på de store flate jordene i fylket, den delen som benevnes DOC Grave del Friuli, måttet endre filosofi i vinmarkene, først og fremst ved å redusere de høye avlingene samt fokusere på mindre produktive druesorter.
Forchir er med sin hundreårige historie en av de eldste vingårdene i dette området som først i 1970 fikk DOC-benevnelsen (denominazione di origine controllata). Men i italiensk vinhistorisk perspektiv er vindruekulturen gammel. Helt tilbake til bronsealderen. Årsaken til at druene trives så godt her forklares av at Alpene i nord beskytter mot kalde vinder. Dessuten at jordsmonnet er svært grusholdig, derav navnet grave. Grusen er avleiringer som vannmassene gjennom flere tusener av år har dratt med seg fra de nærliggende fjellmassivene. I den nordre delen av regionen er grusen mer som rullesteiner og disse steinene har en viktig funksjon når det gjelder å magasinere varmen fra solen slik at vinstokkene får varme utover kvelden.
Forchir er en stor produsent i området med i alt 221 hektar fordelt på tre atskilte soner. Vingårdens opprinnelige vinmarker, Felettis di Bicinicco som med sitt noe tyngre leir- og jernholdige jordsmonn er best for røde druer, har fått følge av Camino al Tagliamento og Spilimbergo, hvor forholdene er ideelle for hvitvinsdruer på grunn av det omtalte grusjordsmonnet. Sauvignon'en kommer fra Camino al Tagliamento og cabernet franc-vinen fra Felettis di Bicinicco. Disse to vinene representerer enkleste nivå fra Forchir. I tillegg til et bredt utvalg av endrueviner på samme nivå, Friuli har en ganske stor palett av druer, både røde og hvite, både lokale og internasjonale, lager Forchir også enkeltvinmarksviner. Det er særlig pinot bianco'en Campo dei Gelsi og sauvignon'en L'Altro som har fått oppmerksomhet. Særpreget kommer ikke bare av at druene kommer fra én enkelt parsell, men primært fordi vinstokkene er podet på rotstokker som er like gamle som vingårdens historie, det vil si rett etter vinluskatastrofen.