Rimelig eleganse

Ukens viner kommer fra kanten på den italienske støvelen, og rettferdiggjør økt oppmerksomhet på denne mindre kjente delen av landet. Spesielt siden de gir høy kvalitet til en gunstig pris. Her får du fra Friuli-området servert en hvit og en rød, begge sv
Aase E. Jacobsen
24 Mars 2004 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

De to vinene fra den norditalienske produsenten Forchir er begge meget gode kjøp. Forchir Sauvignon Blanc 2003 (42264) er en parfymert, fyldig og smaksrik hvitvin som tåler mye smak i maten. Den er super til laks, så vel kokt, stekt som røykt. Men også andre fiskeslag. Samt til alt innen kalde småretter som tapas og salater. En svært allsidig vin med andre ord.

Den røde Forchir Cabernet Franc Braidate 2002 (42265) er like vellaget og elegant. Den er dessuten svært karakteristisk for druen hvilket innebærer i tillegg til fine røde og mørke bæraromaer også et lett jordsmonnspreg, paprika og snev av lær i både duft og smak. Den har god konsentrasjon og fine tanniner samt tørr lakris og syrlige bær i avslutningen. En god vin til litt rustikke retter som grytestekt kjøtt, steik av lam, okse eller svin samt gryteretter med kremet saus.

Friuli i det nordøstre hjørnet av Italia har med sine hvite viner gjennom de seneste årene oppnådd en kultstatus, først og fremst innenlands men etter hvert har ryktene om kvalitetssatsningen spredt seg også utenlands. For suksess kommer ikke uten at det investeres. Spesielt har produsentene med vinmarker på de store flate jordene i fylket, den delen som benevnes DOC Grave del Friuli, måttet endre filosofi i vinmarkene, først og fremst ved å redusere de høye avlingene samt fokusere på mindre produktive druesorter.

Forchir er med sin hundreårige historie en av de eldste vingårdene i dette området som først i 1970 fikk DOC-benevnelsen (denominazione di origine controllata). Men i italiensk vinhistorisk perspektiv er vindruekulturen gammel. Helt tilbake til bronsealderen. Årsaken til at druene trives så godt her forklares av at Alpene i nord beskytter mot kalde vinder. Dessuten at jordsmonnet er svært grusholdig, derav navnet grave. Grusen er avleiringer som vannmassene gjennom flere tusener av år har dratt med seg fra de nærliggende fjellmassivene. I den nordre delen av regionen er grusen mer som rullesteiner og disse steinene har en viktig funksjon når det gjelder å magasinere varmen fra solen slik at vinstokkene får varme utover kvelden.

Forchir er en stor produsent i området med i alt 221 hektar fordelt på tre atskilte soner. Vingårdens opprinnelige vinmarker, Felettis di Bicinicco som med sitt noe tyngre leir- og jernholdige jordsmonn er best for røde druer, har fått følge av Camino al Tagliamento og Spilimbergo, hvor forholdene er ideelle for hvitvinsdruer på grunn av det omtalte grusjordsmonnet. Sauvignon'en kommer fra Camino al Tagliamento og cabernet franc-vinen fra Felettis di Bicinicco. Disse to vinene representerer enkleste nivå fra Forchir. I tillegg til et bredt utvalg av endrueviner på samme nivå, Friuli har en ganske stor palett av druer, både røde og hvite, både lokale og internasjonale, lager Forchir også enkeltvinmarksviner. Det er særlig pinot bianco'en Campo dei Gelsi og sauvignon'en L'Altro som har fått oppmerksomhet. Særpreget kommer ikke bare av at druene kommer fra én enkelt parsell, men primært fordi vinstokkene er podet på rotstokker som er like gamle som vingårdens historie, det vil si rett etter vinluskatastrofen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her