Rester av plantevernmidler vanlig i fransk vin

Rester av plantevernmidler vanlig i fransk vin

Bare 30 av 300 viner uten giftrester, viser omfattende studie.
24 Februar 2013 - 20:48

Flertallet av franske viner inneholder rester av plantevernmidler. Det er konklusjonen i studien som er utført av laboratoriet Excell i Bordeaux. 2009- og 2010-årgangene fra en rekke vingårder i mange regioner, blant dem Bordeaux og Rhône, ble undersøkt, og forskerne lette etter til sammen 50 ulike molekyler i rundt 300 viner.

Noen av dem inneholdt ni ulike molekyler fra plantevernmidler som er brukt på vinstokkene mot slutten av vekstsesongen. Mengden av molekyler er ikke forskernes største bekymring, det er virkningen de kan ha på mnnesker når de opptrer sammen.

- Vi vet ikke hvilken virkning slike forbindelser av molekylene kan virke sammen, sier Excell-sjef Pascal Chatonnet til decanter.com.

Han peker på at en ”cocktail” kan gjøre større skade enn rester etter enkeltstående plantevernmidler.

Det er satt grenser for tillatte mengder av rester av kjemiske midler i druer, men det finnes ikke tilsvarende tak for flasketappet vin.

- Noen av disse molekylene kommer til så sent som i gjæringsprosessen, påpeker Chatonnet.

Frankrike har vedtatt å redusere bruken av kjemiske midler i vinindustrien med 50 prosent innen 2018. Industrien legger beslag på rundt tre prosent av jordbruksarealet i Frankrike, men står for hele 20 prosent av forbruket av plantevernmidler og 80 prosent av soppmidlene i løpet av et år.

Det er ikke forbrukerens helse som er forskernes største bekymring, men arbeiderne i vinindustrien. I fjor konkluderte landets myndigheter med at det er en sammenheng mellom plantevernmidler og forekomsten av Parkinsons i denne gruppen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her