Flertallet av franske viner inneholder rester av plantevernmidler. Det er konklusjonen i studien som er utført av laboratoriet Excell i Bordeaux. 2009- og 2010-årgangene fra en rekke vingårder i mange regioner, blant dem Bordeaux og Rhône, ble undersøkt, og forskerne lette etter til sammen 50 ulike molekyler i rundt 300 viner.
Noen av dem inneholdt ni ulike molekyler fra plantevernmidler som er brukt på vinstokkene mot slutten av vekstsesongen. Mengden av molekyler er ikke forskernes største bekymring, det er virkningen de kan ha på mnnesker når de opptrer sammen.
- Vi vet ikke hvilken virkning slike forbindelser av molekylene kan virke sammen, sier Excell-sjef Pascal Chatonnet til decanter.com.
Han peker på at en ”cocktail” kan gjøre større skade enn rester etter enkeltstående plantevernmidler.
Det er satt grenser for tillatte mengder av rester av kjemiske midler i druer, men det finnes ikke tilsvarende tak for flasketappet vin.
- Noen av disse molekylene kommer til så sent som i gjæringsprosessen, påpeker Chatonnet.
Frankrike har vedtatt å redusere bruken av kjemiske midler i vinindustrien med 50 prosent innen 2018. Industrien legger beslag på rundt tre prosent av jordbruksarealet i Frankrike, men står for hele 20 prosent av forbruket av plantevernmidler og 80 prosent av soppmidlene i løpet av et år.
Det er ikke forbrukerens helse som er forskernes største bekymring, men arbeiderne i vinindustrien. I fjor konkluderte landets myndigheter med at det er en sammenheng mellom plantevernmidler og forekomsten av Parkinsons i denne gruppen.