Restaurantansatte har større problemer med alkohol

Restaurantansatte har større problemer med alkohol

Ansatte i utelivet drikker mer enn andre, og mest drikker kvinner under 30, viser ny forskning.
10 September 2012 - 12:46

Såkalt problemdrikking er vanlig blant ansatte på skjenkesteder. Det viser en ny studie ved universitetet i Stockholm som er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

Den konkluderer blant annet med at 60 prosent av de 600 restaurantansette som deltok i studien lå over risikonivået for bruk av alkohol, skriver nettstedet til Actis, rusfeltets samarbeidsorgan.

Særlig kvinner under 30 år drakk mye, men hele 82 prosent av de spurte drakk mer enn det som regnes som risikonivå for alkohol. De alkoholrelaterte problemer var heller ikke begrenset til en liten gruppe ekstreme drikkevaner: De fleste av problemene ble funnet blant de 90 prosent som drakk minst. Dette bekrefter det såkalte «forebyggingsparadokset», som innebærer at moderate forbrukere, som gruppe, produserer mer alkoholrelaterte skader, for eksempel vold og ulykker, enn de som drikker mest, skriver actis.no.

– Konklusjonen er at restaurantansatte er en risikogruppe i når det gjelder alkoholbruk, og forebyggende tiltak bør rettes mot alle ansatte, sier professor Thor Norström ved Universitetet i Stockholm.

Fakta om undersøkelsen:

Resultatene er basert på data om alkoholbruk blant nesten 600 restaurantansatte.

Dataene ble samlet inn gjennom kartleggingsverktøyet AUDIT. AUDIT består av en rekke spørsmål som skal måle nivå på drikking, og hvilke problemer det forårsaker.

Spørsmålene ble besvart skriftlig i forbindelse med kurs om ansvarsfull alkoholservering i regi av STAD (Stockholm forebygger alkohol og narkotikaproblemer) i 2009. Artikkelen «Hazardous drinking among restaurant workers» ble publisert online i Scandinavian Journal of Public Health 4. september 2012.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her