Restaurantansatte har større problemer med alkohol

Restaurantansatte har større problemer med alkohol

Ansatte i utelivet drikker mer enn andre, og mest drikker kvinner under 30, viser ny forskning.
10 September 2012 - 13:46

Såkalt problemdrikking er vanlig blant ansatte på skjenkesteder. Det viser en ny studie ved universitetet i Stockholm som er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

Den konkluderer blant annet med at 60 prosent av de 600 restaurantansette som deltok i studien lå over risikonivået for bruk av alkohol, skriver nettstedet til Actis, rusfeltets samarbeidsorgan.

Særlig kvinner under 30 år drakk mye, men hele 82 prosent av de spurte drakk mer enn det som regnes som risikonivå for alkohol. De alkoholrelaterte problemer var heller ikke begrenset til en liten gruppe ekstreme drikkevaner: De fleste av problemene ble funnet blant de 90 prosent som drakk minst. Dette bekrefter det såkalte «forebyggingsparadokset», som innebærer at moderate forbrukere, som gruppe, produserer mer alkoholrelaterte skader, for eksempel vold og ulykker, enn de som drikker mest, skriver actis.no.

– Konklusjonen er at restaurantansatte er en risikogruppe i når det gjelder alkoholbruk, og forebyggende tiltak bør rettes mot alle ansatte, sier professor Thor Norström ved Universitetet i Stockholm.

Fakta om undersøkelsen:

Resultatene er basert på data om alkoholbruk blant nesten 600 restaurantansatte.

Dataene ble samlet inn gjennom kartleggingsverktøyet AUDIT. AUDIT består av en rekke spørsmål som skal måle nivå på drikking, og hvilke problemer det forårsaker.

Spørsmålene ble besvart skriftlig i forbindelse med kurs om ansvarsfull alkoholservering i regi av STAD (Stockholm forebygger alkohol og narkotikaproblemer) i 2009. Artikkelen «Hazardous drinking among restaurant workers» ble publisert online i Scandinavian Journal of Public Health 4. september 2012.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her