Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Interessen for økologiske produkter er økende. Vin er intet unntak. Når vi kan kjøpe vellagete og velsmakende økologiske viner til under hundrelappen, begynner slik vin å bli et reelt alternativ. Greske Tsantali Assyrtiko 2004 (20461) er ikke bare produsert etter økologiske prinsipper (ikke godkjent av Debio, men av den greske parallellen), men er i tillegg en vin med karakter.
Her får du masse deilig søt gul frukt som aprikos og sitrus samt et finstemt mineralpreg som kan minne om smør, god fylde og fedme, samt fine syrer holder all fruktsødmen på plass, deilig sitrusbitterhet i finishen. Denne vinen tåler mye smak i maten, både krydder og røykte aromaer. Og er et flott alternativ for de som ikke vil ha rødvin til grillmaten.
Vinens særpreg kommer først og fremst av druen assyrtiko som uomtvistelig er Hellas' største hvitvinsdrue. Den er dessuten unik for dette landet. Og trolig kom den først til øya Santorini, brakt dit av fønikerne for 3600 år siden. Her demonstrerer den til fulle sin høye toleranse for ekstreme klimatiske forhold som tørke og sterk vind. Dens unike egenskap er imidlertid at Til tross for disse forholdene som normalt ikke evner å gi druer til det vi forbinder med en frisk og fruktig hvitvin, har assyrtiko en egenskap som gjør at syrene forblir upåvirket av høy modningsgrad.
Den har dessuten høyt innhold av fenoler som primært assosieres med rødvin. Det skyldes det tykke skallet som også gjør at den ikke angripes så lett av typiske druesykdommer. Selv om Santorini gir de mest karakterfulle assyrtiko-vinene, gir druen gode resultater også andre steder i Hellas. Blant annet i Halkidiki som ligger nordøst i landet. Her holder Tsantali hus - Hellas' største produsent av kvalitetsvin.
Tsantali begynte allerede i 1997 å konvertere vinmarkene sine til økologisk jordbruk. I dag er i alt 100 hektar av Tsantalis egne vinmarker økologiske. Størstedelen befinner seg på Mount Athos, som er den østligste av de tre halvøyene Halkidiki består av. Mount Athos skiller seg veldig fra de to andre halvøyene siden hele området er reservert for de mange munkeordenene under den gresk-ortodokse kirke som holder hus her. Kvinner har ikke adgang til Mount Athos. Tsantali har lenge hatt ansvaret for druedykingen og vinproduksjonen på Mount Athos - selvsagt i samarbeid med munkene, og nå er altså samtlige 80 hektar økologiske.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.