– I en periode valgte broren min Luigi og jeg å selge druene, men i 1972 tok vi en beslutning, takket være inspirasjonen fra den store Bartolo Mascarello, om å lage vår egen barbarescovin, legger han til. Resultatet er en helt unik vin takket være den spesielle karakteren til vinmarkene som omkranser vingården til Marchesi di Grésy.
Martinenga er et veldig godt utgangspunkt for å utforske den noble vinkunsten i Langhe- og Roero-området. Veien tar oss fra moderne ønologi til adelig historie med bånd til de tidligere herskerne i Savoy-regionen som visste å utnytte renomméet til områdets viner og øvrige luksusprodukter hos de europeiske hoffene.
Møter etterkommerne
Ett av symbolene på denne sammenhengen er Fontanafredda, en eiendom med mer enn 100 hektar mellom Barolo, Diana d’Alba og Serralunga, som Emanuele Guerrieri, greven av Mirafori etablerte i 1878. Han var sønnen til kong Victor Emmanuel II og Rosa Vercellana, også kalt Bela Rosin, kongens elskerinne og senere lovformelige hustru, men aldri dronning. Guerrieri ble en av de første vinentreprenørene som valgte en moderne innovativ tilnærming.
Han oppnådde raskt et renommé for høy kvalitet for sin barolo. I dag sysselsetter Fontanafredda flere enn 100 personer og har en produksjon på 6,5 millioner flasker. Stedet er et populært reisemål, ikke minst det tilhørende jaktslottet, vinmarkene og den majestetiske 1800-talls vinkjelleren med sine hvelvete tak og hundreår gamle vinfat.
– Dette er et landskap som formes av vinmarkene på en magisk måte, sier Annalisa Dastrù, mens vi sitter i regionens offisielle vinbar (enoteca) i Barbaresco. – Og hvor vinen knytter generasjonene sammen. Men det er en person som mer enn noen annen har spilt en viktig rolle, og det er Giulia Colbert.
Annalisa er veldig opptatt av lokalhistorie, så er da også jobben hennes via selskapet Bramafam å guide turister gjennom dette landskapet som «vinens konge» stammer fra. Hun forteller turistene om opprinnelsen og egenskapene, viser dem de beste kjellerne og introduserer dem for eierne, som ofte er etterkommerne etter de første adelige familiene som sørget for å gjøre vinen herfra så ettertraktet.
Berømte cedertre
Den opprinnelige søte røde musserende vinen som barolo var kjent som for to hundre år siden ble omformet til en elegant, men likevel kraftfull vin med stor personlighet. En vin som ble berømt over hele Europa takket være to personer, Camillo Benso di Cavour og Giulia Colbert, kona til marki Carlo Tancredi Falletti. Ved hjelp av franske ønologer forandret de barolo til en tørr vin, med bordeaux som forbilde, med tanniner som myknes gjennom fatlagring.
Mest premiert
Ikke langt fra La Morra ligger Verduno med sitt 1500-talls slott som hever seg over mosaikken av vinmarker. Det var slottet til kong Carlo Alberto og samtidig åsted for hærlederen og vinprodusenten Paolo Francisco Staglieno sine eksperimenter med nebbiolo-druer på 1800-tallet. Noe han gjorde i samarbeid med tidligere omtalte Giulia Colbert.
For ett hundre år siden tok Burlotto-familien i bruk de samme ideene, og den dag i dag driver de en restaurant, et hotell og ikke minst en vinkjeller hvor de lager de meste premierte vinene i hele Langhe. Nemlig en barolo laget av Gabriella Burlotto, og en barbaresco fra vinmarkene som kom inn i familien takket være Gabriellas ekteskap med Franco Bianco, fra en familie som har laget vin i fire generasjoner.
Nord for Tanaro-elven ligger Roero, som i økende grad gjør seg gjeldende som kvalitetsområde i Piemonte. I Canale finner vi Malabaila-slottet. Malabaila-ene er en eldgammel aristokratisk finansfamilie som har levert vin til Savoy-adelen siden 1500-tallet og som fortsatt produserer roero (blanding av nebbiolo og arnesi), favorita, birbet, nebbiolo og arneis gjennom selskapet som i dag ledes av Corradino Carrega Malabaila og hans kone Costanza. Paret serverer jevnlig sine viner under seremoniene og bankettene som holdes i skyggen av det eldgamle lindetreet eller i ballsalen på slottet.
VinbankenSom en hver bank med respekt for seg selv, ha også Banca del Vino - vinbanken - et hvelv. Men ikke for å oppbevare gull eller penger, derimot for å lagre vin, og den beste som landet kan framvise, fra Sicilia i sør til Trentino i nord. Vinbanken ligger i de gamle kjellerne til Agenzia di Pollenzo i Bra, ved «inngangen» til Langhe. Du kan gjøre en rundtur blant mer enn 100.000 flasker fra 300 ulike nøye utvalgte produsenter. Ikke bare kan du gjøre en smaksreise gjennom denne 1800-talls-kjelleren som en gang tilhørte kong Carlo Alberto av Savoy, og smak viner fra hele landet, men du kan også kjøpe historiske og sjeldne etiketter. Tilbudet er også tilgjengelig via nettet: http://store.bancadelvino.it. Banca del Vino Piazza Vittorio Emanuele 13 in Pollenzo, Bra, tel. +39 (0)172 458 418 Unikt korkopptrekkermuseumEn vinopptrekker er formet som en servitør med dyp utringing, en annen er i perlemor- og skilpaddeskjell-utførelse. En har erotisk motiv, en annen like «respektløs» bærer hodet til Andrew Volstead, mannen som ga sitt navn til forbudsloven i USA, som forbød all alkoholholdig drikk fra 1919 til 1933. De er alle unike, verdifulle gjenstander, samlet over en årrekke og som nå stilles ut på korkopptrekkermuseet i Barolo. Mannen bak er Paolo Annoni, samler og farmasøyt, som for noen år siden bestemte seg for å vie all sin tid til sin lidenskap. Han skaffet finansiering og lokaliteter – i en tidligere vinkjeller ved siden av Falletti-slottet. Det er Paolo selv som ønsker de besøkende velkommen. Snart vil gjestene også få muligheten til å besøke Falletti-slottet etter endt museumsbesøk, for å lære mer om de berømte vinene fra Barolo. Til sammen vil dette bli det nye dynamiske, multimedia-museet i Barolo med 3000 m2 utstilling fordelt over fem etasjer, designet av arkitekten François Confino som også står bak det nasjonale filmmuseet i Torino. Adresse: Piazza Castello 4, Barolo, tel. +39 (0)173 560 539, Marchesi di Gresy Loc. Martinenga 21/23, Barberian; tel. +39 173 635 221 Fontanafredda via Alba 15, Serralunga d’Alba, tel. +39 (0)173 62 611, Marchesi di Barolo via Rome 1 in Barolo, tel. +39 (0)173 564 491, Burlotto via Umberto I, Verduno, tel. +39 (0)172 470 284, Malabaila Cascina Pradvaj - Madonna dei Cavalli, 19, Canale d'Alba, tel. +39 (0)335 614 3612, |