Drikke
Piemonte-adelen lever videre

Piemonte-adelen lever videre

Få vinområder har så mange adelige røtter som Piemonte. Og mange av dem har oppnådd en solid anseelse i vårt hjemlige marked, som Fontanafredda, Burlotto og Marchese di Grésy.
12 Juli 2013 - 10:30

Den ekstra lange skoleferien i 1952 får ta skylda for at lille Alberto fra Milano tilbrakte de siste feriedagene mellom vinrankene under innhøstningen, mens han lekte med sønnen til vinmakeren på Martinenga-vingården. Det var bekymringsløse dager som Alberto Cisa Asinari di Grésy aldri glemmer.
– I helgene dro vi alltid til Villa Giulia, familiestedet i Treiso, sier han der han sitter omgitt av miniatyrer av veteranbiler og bilder av gamle Landini-traktorer.

– I en periode valgte broren min Luigi og jeg å selge druene, men i 1972 tok vi en beslutning, takket være inspirasjonen fra den store Bartolo Mascarello, om å lage vår egen barbarescovin, legger han til. Resultatet er en helt unik vin takket være den spesielle karakteren til vinmarkene som omkranser vingården til Marchesi di Grésy.

Martinenga er et veldig godt utgangspunkt for å utforske den noble vinkunsten i Langhe- og Roero-området. Veien tar oss fra moderne ønologi til adelig historie med bånd til de tidligere herskerne i Savoy-regionen som visste å utnytte renomméet til områdets viner og øvrige luksusprodukter hos de europeiske hoffene.

Møter etterkommerne

Ett av symbolene på denne sammenhengen er Fontanafredda, en eiendom med mer enn 100 hektar mellom Barolo, Diana d’Alba og Serralunga, som Emanuele Guerrieri, greven av Mirafori etablerte i 1878. Han var sønnen til kong Victor Emmanuel II og Rosa Vercellana, også kalt Bela Rosin, kongens elskerinne og senere lovformelige hustru, men aldri dronning. Guerrieri ble en av de første vinentreprenørene som valgte en moderne innovativ tilnærming.

Han oppnådde raskt et renommé for høy kvalitet for sin barolo. I dag sysselsetter Fontanafredda flere enn 100 personer og har en produksjon på 6,5 millioner flasker. Stedet er et populært reisemål, ikke minst det tilhørende jaktslottet, vinmarkene og den majestetiske 1800-talls vinkjelleren med sine hvelvete tak og hundreår gamle vinfat.

– Dette er et landskap som formes av vinmarkene på en magisk måte, sier Annalisa Dastrù, mens vi sitter i regionens offisielle vinbar (enoteca) i Barbaresco. – Og hvor vinen knytter generasjonene sammen. Men det er en person som mer enn noen annen har spilt en viktig rolle, og det er Giulia Colbert.

Annalisa er veldig opptatt av lokalhistorie, så er da også jobben hennes via selskapet Bramafam å guide turister gjennom dette landskapet som «vinens konge» stammer fra. Hun forteller turistene om opprinnelsen og egenskapene, viser dem de beste kjellerne og introduserer dem for eierne, som ofte er etterkommerne etter de første adelige familiene som sørget for å gjøre vinen herfra så ettertraktet.

Berømte cedertre

Den opprinnelige søte røde musserende vinen som barolo var kjent som for to hundre år siden ble omformet til en elegant, men likevel kraftfull vin med stor personlighet. En vin som ble berømt over hele Europa takket være to personer, Camillo Benso di Cavour og Giulia Colbert, kona til marki Carlo Tancredi Falletti. Ved hjelp av franske ønologer forandret de barolo til en tørr vin, med bordeaux som forbilde, med tanniner som myknes gjennom fatlagring.

Falletti-markiene døde imidlertid ut og overlot vindriften til Opera Pia Barolo, en veldedig organisasjon i Torino som solgte videre til Abbona-familien i 1929. Vingården heter siden da Marchesi di Barolo.
– Vi har produsert vin siden 1700-tallet, sier Ernesto Abbona mens vi går inn i vinkjelleren. – Vinmarkene er fortsatt de samme, sørvendte og beskyttet fra vinden, med kalk- og leirjord som en gang for evigheter siden var sjøbunn. Ernesto representerer tredje generasjon Abbona på vingården og har forvandlet vingården til en moderne effektiv bedrift, som er åpen for besøkende, både for smaking og omvisning.
Monfalletto-eiendommen i La Morra tilhørte også Falletti-ene og siden 1920 har den tilhørt Cordero di Montezemolo-familien.
– Men vi er etterkommere etter Pietrino Falletti, som kjøpte eiendommen på midten av 1300-tallet, sier Gianni Cordero mens vi går i retning hans libanesiske cedertre. – Så det er nesten som om eiendommen aldri har byttet eiere i løpet av disse 600 årene. Cedertreet troner over de 26 hektarene hos Monfalletto-Cordero di Montezemolo, som er dyrket med nebbiolo, men også litt dolcetto, barbera og arneis. Treet har vært et landemerke for hele Barolo-området siden 1856 og er blitt vingårdens symbol, dessuten er det et populært sted for nygifte å la seg fotografere.

Mest premiert

Ikke langt fra La Morra ligger Verduno med sitt 1500-talls slott som hever seg over mosaikken av vinmarker. Det var slottet til kong Carlo Alberto og samtidig åsted for hærlederen og vinprodusenten Paolo Francisco Staglieno sine eksperimenter med nebbiolo-druer på 1800-tallet. Noe han gjorde i samarbeid med tidligere omtalte Giulia Colbert.

For ett hundre år siden tok Burlotto-familien i bruk de samme ideene, og den dag i dag driver de en restaurant, et hotell og ikke minst en vinkjeller hvor de lager de meste premierte vinene i hele Langhe. Nemlig en barolo laget av Gabriella Burlotto, og en barbaresco fra vinmarkene som kom inn i familien takket være Gabriellas ekteskap med Franco Bianco, fra en familie som har laget vin i fire generasjoner.

Nord for Tanaro-elven ligger Roero, som i økende grad gjør seg gjeldende som kvalitetsområde i Piemonte. I Canale finner vi Malabaila-slottet.

Malabaila-ene er en eldgammel aristokratisk finansfamilie som har levert vin til Savoy-adelen siden 1500-tallet og som fortsatt produserer roero (blanding av nebbiolo og arnesi), favorita, birbet, nebbiolo og arneis gjennom selskapet som i dag ledes av Corradino Carrega Malabaila og hans kone Costanza. Paret serverer jevnlig sine viner under seremoniene og bankettene som holdes i skyggen av det eldgamle lindetreet eller i ballsalen på slottet.

 

Vinbanken

Som en hver bank med respekt for seg selv, ha også Banca del Vino - vinbanken - et hvelv. Men ikke for å oppbevare gull eller penger, derimot for å lagre vin, og den beste som landet kan framvise, fra Sicilia i sør til Trentino i nord. Vinbanken ligger i de gamle kjellerne til Agenzia di Pollenzo i Bra, ved «inngangen» til Langhe. Du kan gjøre en rundtur blant mer enn 100.000 flasker fra 300 ulike nøye utvalgte produsenter. Ikke bare kan du gjøre en smaksreise gjennom denne 1800-talls-kjelleren som en gang tilhørte kong Carlo Alberto av Savoy, og smak viner fra hele landet, men du kan også kjøpe historiske og sjeldne etiketter. Tilbudet er også tilgjengelig via nettet: http://store.bancadelvino.it.

Banca del Vino
Piazza Vittorio Emanuele 13 in Pollenzo, Bra,
tel. +39 (0)172 458 418

Unikt korkopptrekkermuseum

En vinopptrekker er formet som en servitør med dyp utringing, en annen er i perlemor- og skilpaddeskjell-utførelse. En har erotisk motiv, en annen like «respektløs» bærer hodet til Andrew Volstead, mannen som ga sitt navn til forbudsloven i USA, som forbød all alkoholholdig drikk fra 1919 til 1933. De er alle unike, verdifulle gjenstander, samlet over en årrekke og som nå stilles ut på korkopptrekkermuseet i Barolo. Mannen bak er Paolo Annoni, samler og farmasøyt, som for noen år siden bestemte seg for å vie all sin tid til sin lidenskap. Han skaffet finansiering og lokaliteter – i en tidligere vinkjeller ved siden av Falletti-slottet. Det er Paolo selv som ønsker de besøkende velkommen. Snart vil gjestene også få muligheten til å besøke Falletti-slottet etter endt museumsbesøk, for å lære mer om de berømte vinene fra Barolo. Til sammen vil dette bli det nye dynamiske, multimedia-museet i Barolo med 3000 m2 utstilling fordelt over fem etasjer, designet av arkitekten François Confino som også står bak det nasjonale filmmuseet i Torino.

Adresse: Piazza Castello 4, Barolo,
tel. +39 (0)173 560 539,

www.bancadelvino.it

Marchesi di Gresy
Loc. Martinenga 21/23, Barberian;
tel. +39 173 635 221
Fontanafredda
via Alba 15, Serralunga d’Alba,
tel. +39 (0)173 62 611,
Marchesi di Barolo
via Rome 1 in Barolo,
tel. +39 (0)173 564 491,

www.marchesibarolo.com

Burlotto
via Umberto I, Verduno,
tel. +39 (0)172 470 284,
Malabaila
Cascina Pradvaj - Madonna dei Cavalli, 19, Canale d'Alba,
tel. +39 (0)335 614 3612,
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her