Perfeksjonisme fra Abruzzo

Italiensk prestisjechardonnay helt uten fat er nesten for godt til å være sant. Men den er både knallgod og svært så virkelig.
Aase E. Jacobsen
28 August 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Tenuta Ulisse er en helt spesiell produsent. Ikke bare fordi det kan virke som ren galskap å satse på chardonnay i en verden som drukner i viner av denne druen, og ikke minst trebbiano, til priser som er det dobbelte av hva annen italiensk vin av samme drue koster.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Perfeksjonistisk vinmaking
Men også fordi adressen er Abruzzo som ikke akkurat har noen laurbær å hvile på når det gjelder hvitvin.

Like fullt satset brødrene Antonio og Luigi Ulisse, for øvrig tredje generasjon vinmakere i Abruzzo, på å etablere det som er en av Italias mest moderne vinkjellere.

Vinmarkene som nå teller 30 hektar er nær sagt selvsagt modernisert og oppgradert til økologisk drift, men det som skiller Ulisse-vinene mest fra andre er den perfeksjonistiske oppfølgningen fra druene plukkes og til vinen er klar for tapping.

Fat bannlyst
Når druene plukkes (for hånd), legges de i beholdere som kjøles ned ved hjelp av tørris. Deretter fraktes de raskt til vinkjelleren hvor de overføres til en kjøletunnel hvor de gjennomgår en kaldmaserasjon som er langt mer effektiv og samtidig skånsom enn den tradisjonelle måten å gjøre det på. Dessuten presses ikke mosten, kun såkalt free run juice brukes hvilket maksimerer renheten i frukten. Sist men ikke minst foregår hele prosessen i en totalt oksygenfri atmosfære. Målet er å hente ut og bevare absolutt hele druens aromaspekter. Fatmodning er av forståelige grunner "bannlyst" under dette regimet.

Også rødt
Og det må de sies å være vellykket for de to vinene som er tilgjengelig i Norge. Unico Trebbiano d'Abruzzo 2009 (50891) og Unico Terre di Chieti Chardonnay 2009 (50894) har den fantastiske frukten til felles. Og at de er flotte matviner. Samtidig som brødrene har klart å hente ut aromaer som jeg knapt visste fantes for disse druene, i hvert fall i trebbiano'ens tilfelle. Men chardonnay'en skårer mer siden den har en ekstra dimensjon på fyldesiden.

Det er nesten så vi ikke kan vente til å smake hvordan metodene påvirker de røde druene. Deres Montepulciano d'Abruzzo som altså er helt uten fatpåvirkning, ble den fjerde beste italienske vinen i en konkurranse for ueikete rødviner tidligere i år.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her