Og den kan meget vel komme i salg i Norge også. Importøren Norex ser ikke bort i fra at vårt hjemlige marked er klar for denne spennende vinen som siden lanseringen sent sist høst har mottatt suverene kritikker verden over og ikke minst i sitt hjemland. De ser i hvertfall for seg mai 2001 som mulig lanseringstidspunkt.
Det er 1994-årgangen av Culmen de Lan som nå er i omløp, og dette er også den aller første produsert. Opplaget på 84 000 flasker pr år kan synes høyt, men gjenspeiler mer bodegaens muligheter for større volum på sine viner. Bodegas Lan tapper årlig ca 3 millioner flasker fordelt på sine fem viner. Disse er: Bodegas Lan Crianza, Bodegas Lan Reserva, Bodegas Lan Gran Reserva, Viña Lanciano Reserva samt nå altså Culmen de Lan.
Flere årganger til modning
Så langt er Culmen de Lan produsert i årgangene 1994-2000, med unntak av 1997-årgangen, hvilken ble ansett som lite egnet. Volum år for år er stabilt. Hovedmarkedet for denne vinen er enn så lenge Spania, der 70 prosent selges i restauranter og vinforretninger. Som enhver annen eksklusiv vin må markedet påvirkes ved hjelp av vinjournalisters kritikker, og det tar jo selvfølgelig noe tid. Likevel sier produsenten, representert ved eksportsjefen Pedro Trapero, seg strålende fornøyd med eksporten så langt. Både Pedro og direktøren, Javier Echarri Porta, var nylig på snarvisitt for å vise frem nyheten. Bodegas Lan eier forøvrig en stor del av Rias Baixas-produsenten Santiago Ruiz - noe de er svært stolt over å ha i sin portefølje. Les mer om den her.
Toppenes topp
Culmen betyr "det aller høyeste punkt" og navnet ble valgt tidlig i prosessen. De ønsket å gjennomføre konseptet, eller prosjektet som de selv kaller det, til 100 prosent. Intet skulle overlates til tilfeldighetene, og under alle ledd i prosessen ble konseptet rutinemessig nøye vurdert. Selve designen av flasken var et viktig punkt, og er holdt svært nøkternt på de fleste elementer. Når det gjelder selve flasken derimot, har de imidlertid satset sterkt. Ved betraktning av flasken vil de fleste umiddelbart tro at det størrelsesmessig dreier seg om en magnum. En normal tom vinflaske veier 600 gram, mens denne veier det dobbelte, altså 1,2 kilo. Så blir man da også lurt, på lik linje med champagne, ved at flaskens innhold ofte tar slutt før du aner det.
Culmen de Lan har følgende drueblanding: 75 prosent Tempranillo, 15 prosent Mazuelo og 10 prosent Graciano. Den gjennomgår en kort malolaktisk gjæring i ny eik før den lagres 12 måneder i fransk eik (medium toastet) samt 6 måneder i russisk eik (heavy toastet). Alkoholnivået havner på 13,5 prosent. Druene blir nøysomt håndplukket fra de eldste vinstokkene i vinmarkene, og vinstokkenes alder er 60 til 65 år. Avkastningen er så lav som 3 500 kg/ha, hvilket tilsvarer 25-28 hl vin/ha.
Bonusordning
Bodegas Lan eier ikke vinmarker nok til å dekke behovet for druer til all produksjon. Derfor prioriterer de bruken av egne druer til Viña Lanciano og Culmen de Lan. Til Bodegas Lan Gran Reserva er 90 prosent av druene kjøpt, og 100 prosent for crianzaen. Som vi kjenner til har prisnivået på druer gått i været de senere år, med kostbare viner som følge av dette. I tillegg har avkastningen pr hektar økt, noe som er med på å senke kvaliteten på viner fra Rioja generelt. Bodegas Lan forsøker nå en annen strategi ovenfor sine leverandører, og påvirker bøndene til å redusere avkastningen ved å betale etter en bonusordning basert på kvalitetsmålinger av alle avlinger. Dette medvirker til bedre prisstabilitet og druekvalitet år for år.
Bodegas Lan eksperimenterer, på lik linje med mange andre produsenter i Rioja, også med fatbruken. De benytter for sine to laveste cuvéer en kombinasjon av eik, der stavene (langsiden) på fatet er av amerikansk eik, og endesidene av fransk eik. Dette fordi stavsiden slipper inn 25 prosent mer oksygen, og da den franske eiken er mer porøs, vil balansen i eiken bli mer behagelig. Gran Reservaen er lagret i ren amerikansk eik.
Lagerkapasiteten er seks ganger høyere enn salgsvolum, og dette er med på å kunne lagre og selge vinene på forskjellige stadier av modningsprosessen. Utvilsomt et positivt moment for viner som trenger opptil 15 år med lagring før konsum. Fatkjelleren rommer hele 56 000 fat, og hvert fat er merket med strekkode som inneholder all historikk for akkurat dette fatet. I tillegg er hygienen et overordnet tema - noe flere og flere produsenter i Rioja nå jobber seriøst med.
Foto: Roger Kolbu