For sausen tar altså sin tid, omtrent som en gryterett, så er da også inspirasjonen en av fransk kjøkkens mest klassiske kjøttgryter, boeuf bourguignon. Trøsten er at alt arbeidet du legger i denne sausen, er vel anvendt tid siden alle blir glade og ikke minst så rekker innsatsen til flere middager. For overskuddet kan fryses.
Oksefilet med saus bourguignonne, pastinakkrem og glasert løk
Bedre enn dette blir ikke biffmiddagen
Oksefilet med saus bourguignonne, pastinakkrem og glasert løk
Fremgangsmåte
Oksefilet:
- Renskjær oksefileten. Skjær lardo i tynne strimler og legg dem i fryseren slik at de blir faste og klare til å spekke oksefilet med.
- Bruk en spekknål, fest lardoen godt og dra den gjennom kjøttet. Før steking tempereres kjøttet på kjøkkenbenken noen timer.
- Brenn av sort pepper i tørr stekepanne. Grovknus pepperen under avkjølingen. Krydre fileten med pepper. Bland sammen salt og rosmarin og dryss/gni dette på fileten.
- Forvarm stekepanne og stek fileten ved god varme rundt på alle sider.
- Legg så fileten på en rist, med en langpanne under og bak fileten ved 160 grader i ca 20 minutter.
- La kjøttet hvile noen minutter og stikk så inn et steketermometer og sjekk temperaturen. Kjøttet skal ha mellom 55 og 58 grader for medium stekt filet.
Viktig: Det er bedre å sjekke temperaturen en gang for mye enn en gang for lite. Det som er viktig at fileten har fått hvilt seg mellom hver gang du setter i steketermometeret slik at ikke all kjøttkraft renner ut når stikker i kjøttet. Dette er spesielt viktig når en skjærer kjøttet. Kjøttet må hvile nesten like lang tid som det har stekt, da blir kjøttet saftigst.
Tips til forenkling: Du kan også skjære fileten i porsjonsstykker uten spekking med lardo, og steke dem enkeltvis i pannen.
Saus bourguignonne:
- Kutt oksekjøtt i mindre stykker. Skrell og kutt grønnsaker i grove biter,
- Stek kjøttet på sterk varme så det blir raskt godt brunt.
- Tilsett bacon og grønnsaker og stek til alt har en fin og gyllen farge.
- Tilsett rødvin og kok dette helt ned til sirup, tilsett vann eller kraft. Kok opp igjen, skru ned til medium varme, skum av og la dette småkoke i ca 2 timer.
- Sil av og rør inn kaldt smør skåret i små treninger. Smak til med salt og nykvernet sort pepper.
Pastinakk-krem:
- Skrell og del pastinakken i mindre biter. Kok den mør i vann og tilsett salt.
- Sil av vannet og mos pastinakken i foodprosessor. Underveis tilsettes smør, soyasaus og fløte.
- Kjør til en glatt krem.
- Smak til med nykvernet pepper.
Glasert løk:
- Skrell og forvell løken. Hold den varm.
- Ha sitronsaften i en kjele og kok ned til halv mengde. Rør inn kaldt smør og smak til.
- Rett før servering tilsettes varm nykokt løk. Vend godt om.
Flere deilige retter med oksefilet du må prøve
Lyst til å lage en annen rett med biff?
Drikke som passer til denne oppskriften
-
94 POENG
-
92 POENG
-
91 POENG
-
90 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
85 POENG