Moden amerikaner på salg

De færreste av oss sitter vel og nipper til en moden cabernet fra California sånn på en hverdag. Nå kan det faktisk bli en realitet for deg også, for akkurat nå finner du nettopp en slik vin på salg - gjennom Vinmonopolet.
07 November 2001 - 12:00

Selv om kvaliteten er aldri så høy er salg av kvalitetsvin fra USA en vanskelig oppgave. Både importører og journalister kjenner godt til problemet, og selv om californiske viner også her hjemme har sin tilhengerskare, måles ikke salget akkurat i containerlass.

Hvilket er noe som nå tilsynelatende er blitt et lite dilemma for importøren av viner fra Beaulieu Vineyards. Med et relativt stort lager moden vin fra både 1991- og 1993-årgangen av Beaulieu Cabernet Sauvignon, har de funnet det tvingende nødvendig å kvitte seg med de siste få tusen flasker som står på lager. Tilgang til moden vin uten å lagre selv er en hver vinelskers ønskedrøm dersom egen kjeller ikke er mulig. At vi nå finner en moden cabernet satt ned fra kr. 161,00 til kr. 99,50 er slett ikke hverdagskost, men mer sannsynlig et "løp-og-kjøp" tilbud.

Hvordan smaker så denne vinen i dag? Som nevnt dreier det seg altså om to årganger; 1991 og 1993, og Apéritif har smakt begge. Imidlertid er det ikke samme vin som selges i disse to årgangene. For det er nemlig 1991 Beaulieu cabernet sauvignon "Rutherford" og 1993 Beaulieu cabernet sauvignon "Napa Valley" du kan erverve for under hundrelappen. På Beaulieus kvalitetstige er "Rutherford" plassert et par hakk høyere enn "Napa Valley". Prisforskjellen i USA er likevel relativt liten, og siden det her dreier seg om vellagrede modne viner, er det naturligvis mer interessant å vurdere disse to vinene opp i mot hverandre. De selges på polet under samme varenummer; 2623. Her følger noen smaksnotater:

1991 Beaulieu cabernet sauvignon "Rutherford"
Farge: Moden plommerød med klar rand og gradert overgang mot kjernen.
Duft: Første duftinntrykk er en svært moden vin med duft av buljong og svisker, men også fat og syre og moden Bordeaux-liknende karakter. Tåler ikke all verdens tid i glasset.
Smak: Middels dyp, moden og varm stil med god syre. Litt mager i fylden og svært myke tanniner. Drikkes nå.
Mat: Passer best å drikke alene uten mat da den mangler den nødvendige syre. Kosevin.

+
1993 Beaulieu cabernet sauvignon "Napa Valley"
Farge: Moden ren rød, klar rand med mer markant overgang mot kjernen.
Duft: Grovere, mer tanninrik (grønn) og mindre moden enn 1991. Svært tilbakeholdent duftbilde som krever større og videre glass, men samtidig snever åpning på glasset. Trenger klart mer lufting enn 1991, og viser varmere og mer åpent duftbilde etter ca 20 minutter i glasset.
Smak: Grønnere tanniner, grovere med mer markante tanniner fra både fat og frukt samt en anelse jordkarakter. God lengde. Kan lagres 1-2 år.
Mat: Passer bedre til lettere matretter, gjerne med litt krydder for å lokke smaken frem.

La oss til slutt opplyse om at det er svært lite av 1991-årgangen å oppdrive. Pr. 9. november har imidlertid utsalget på Triaden - Lørenskog Kjøpesenter like utenfor Oslo rikelig med både 1991 og 1993 på lager (ca. 200 flasker av hver årgang). Av 1993-årgangen derimot er det flere utsalg som fortsatt har igjen. Vi råder deg derfor til å ta en liten ringerunde for å sjekke opp hvor muligheten til innkjøp ligger. Importørens lager er (dessverre) nå tomt.

Bestille vinen?
Klikk på vinnavnet: Beaulieu Cabernet Sauvignon 1991/1993 (2623) for å bestille vinen.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør en liten vri med vossakorven
Dagens rett

Gjør en liten vri med vossakorven

Denne oppskriften er super når du har kjøpt inn for mye vossakorv, eller har rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her