Miks sommerdrinken riktig
Gin and tonic, med sin karakteristiske og friske smak av blant annet enebær, er en av Norges mest populære drinker. Og denne klassikeren har fått et ekstra oppsving de siste årene. Men altfor mange mikser den feil. Ta Apéritifs lynkurs.
Redaksjonen
16 April 1999 - 20:33
Gin and tonic blir altfor ofte laget feil. Det er nemlig stor smaksforskjell på en som er riktig og galt mikset. Ta Apéritifs lynkurs og nyt en korrekt mikset gin and tonic.
Det er fem enkle steg ved miksing av en korrekt, kald og frisk gin and tonic:
Fyll et avkjølt,
høyt glass med 2/3 is
Det skal være mye is.
Hell i 4 cl gin
Fyll resten av glasset med Schweppes tonic (ca. 1,5 cl) - det må være kvalitetstonic.
Gni en frisk limebåt rundt glasskanten, før du legger den i glasset - du skal ikke bruke sitron
Rør lett om med en drinkpinne og servér.
Sommerdrikken som fyller 230 år
Gin som drikk ble oppfunnet allerede på 1500-tallet, mens den hemmelige oppskriften til Gordon's London Dry Gin ble kreert i 1769. 230 år etter er oppskriften til engelske Alexander Gordon uendret, og ginmerket er fortsatt verdens mest solgte.
Gin ble oppfunnet av nederlendere på 1500-tallet, da til medisinsk bruk. De kalte drikken, som var en destillering av blant annet alkohol og enebær, for "genever". Engelske soldater fikk smaken på "genever" da de forsvarte Nederland mot spanske styrker. Da soldatene returnerte til England, introduserte de drikken for sine landsmenn. Og til tross for at gin den gang var et meget rått og sterkt brygg, ble gin like populært som brandy blant engelskmenn i 1750.
Det var imidlertid vekslende kvalitet på ginen som florerte. Alexander Gordons gin ble derfor godt mottatt da den kom i 1769. Denne inneholdt råvarer av høy kvalitet og hadde en tørr, frisk og elegant smak.
Gin and tonic mot malaria
Allerede på 1800-tallet ble gin and tonic drukket, blant annet for å hjelpe mot malaria. Britiske soldater i India fikk gin blandet med mineralvann og en slump kinin (derav navnet Indian Tonic Water). Dette skulle bekjempe den fryktede malaria-feberen.
Kanel og koriander
Til tross for at Gordon's London Dry Gin i dag nytes i 140 land, er det kun 12 personer verden over som kjenner oppskriften. Hemmeligheten ligger blant annet i valg og mengde krydder og urter. I tillegg til modne enebær kun fra Toscana i Italia, inneholder den blanke drikk koriander, angelicarot (krydderurt), appelsinskall, sitronskall og kanel.
I Norge er Gordon's gin markedsleder foran Beefeater. Undersøkelser viser at menn står for 57 prosent av ginkonsumet i Norge, mens kvinner står for 43 prosent. 55 prosent av ginen drikkes hjemme eller i privat sammenheng - det resterende konsumet foregår i bar og restaurant. En av de vanligste kombinasjonene blant nordmenn er nettopp gin blandet med tonic.
Tekst: Jan H. Amundsen
16.05.99
Forsiden akkurat nå