Miks sommerdrinken riktig

Gin and tonic, med sin karakteristiske og friske smak av blant annet enebær, er en av Norges mest populære drinker. Og denne klassikeren har fått et ekstra oppsving de siste årene. Men altfor mange mikser den feil. Ta Apéritifs lynkurs.
Redaksjonen
16 April 1999 - 20:33

Gin and tonic blir altfor ofte laget feil. Det er nemlig stor smaksforskjell på en som er riktig og galt mikset. Ta Apéritifs lynkurs og nyt en korrekt mikset gin and tonic.
 
Det er fem enkle steg ved miksing av en korrekt, kald og frisk gin and tonic:

Fyll et avkjølt,
høyt glass med 2/3 is
Det skal være mye is.

Hell i 4 cl gin

Fyll resten av glasset med Schweppes tonic (ca. 1,5 cl) - det må være kvalitetstonic.

Gni en frisk limebåt rundt glasskanten, før du legger den i glasset - du skal ikke bruke sitron

Rør lett om med en drinkpinne og servér.
 
Sommerdrikken som fyller 230 år
Gin som drikk ble oppfunnet allerede på 1500-tallet, mens den hemmelige oppskriften til Gordon's London Dry Gin ble kreert i 1769. 230 år etter er oppskriften til engelske Alexander Gordon uendret, og ginmerket er fortsatt verdens mest solgte.
 
Gin ble oppfunnet av nederlendere på 1500-tallet, da til medisinsk bruk. De kalte drikken, som var en destillering av blant annet alkohol og enebær, for "genever". Engelske soldater fikk smaken på "genever" da de forsvarte Nederland mot spanske styrker. Da soldatene returnerte til England, introduserte de drikken for sine landsmenn. Og til tross for at gin den gang var et meget rått og sterkt brygg, ble gin like populært som brandy blant engelskmenn i 1750.
 
Det var imidlertid vekslende kvalitet på ginen som florerte. Alexander Gordons gin ble derfor godt mottatt da den kom i 1769. Denne inneholdt råvarer av høy kvalitet og hadde en tørr, frisk og elegant smak.
 
Gin and tonic mot malaria
Allerede på 1800-tallet ble gin and tonic drukket, blant annet for å hjelpe mot malaria. Britiske soldater i India fikk gin blandet med mineralvann og en slump kinin (derav navnet Indian Tonic Water). Dette skulle bekjempe den fryktede malaria-feberen.
 
Kanel og koriander
Til tross for at Gordon's London Dry Gin i dag nytes i 140 land, er det kun 12 personer verden over som kjenner oppskriften. Hemmeligheten ligger blant annet i valg og mengde krydder og urter. I tillegg til modne enebær kun fra Toscana i Italia, inneholder den blanke drikk koriander, angelicarot (krydderurt), appelsinskall, sitronskall og kanel.
 
I Norge er Gordon's gin markedsleder foran Beefeater. Undersøkelser viser at menn står for 57 prosent av ginkonsumet i Norge, mens kvinner står for 43 prosent. 55 prosent av ginen drikkes hjemme eller i privat sammenheng - det resterende konsumet foregår i bar og restaurant. En av de vanligste kombinasjonene blant nordmenn er nettopp gin blandet med tonic.
Tekst: Jan H. Amundsen
16.05.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her