Snaps servert som aperitiff eller avec er ukjent for nordmenn flest. Det ønsker ildsjelene bak Snapseruten å gjøre noe med. Siden 1996 har ti tradisjonsrike kroer og 20 såkalte kulturelle holdepunkter, som for eksempel klostre og urtehager, vært knutepunktene langs den 64 mil lange ruten rundt Limfjorden.
- Snapserutens kroer og hoteller er en viktig del av alle opplevelsene som Snapseruten byr på. De er alle omhyggelig utvalgt etter kriteriene: god mat, hyggelig atmosfære og en særegen beliggenhet, sier en av rutens pådrivere, Birthe Ladefoged. Hun er utdannet blomsterbinder, og har egen urtehage som ligger langs ruten hvor folk kan lage sin egen kryddersnaps.
- Vi ønsket å lage et turisttilbud hvor ulike næringsvirksomheter fra distriktet bidro. Fellesnevneren er at alle kroene, hotellene og de kulturelle holdepunktene må kunne tilby gjestene noe spesielt under oppholdet, for eksempel svært god mat eller en spesiell historisk forankring. Målet er å lære folk om snaps mens de er i drikkens historiske og kulturelle miljø, forteller Ladefoged.
Og initiativtakerne til ruten mener at snapsen trenger mer fokus. Den mest kjente danske snapsen her til lands er nok Gammel Dansk som er laget av 29 ulike urter, krydder og blomster. Og her ligger kjernen i Snapseruten; folk skal reise i området, sanke egne krydder, urter og blomster, stoppe på bestemte steder og lage sin egen snaps eller ganske enkelt smake nye snapstyper mens de inntar et bedre måltid.
- Dagens unge drikker mest øl og vin. Vi ønsker å ta vare på den danske snapstradisjonen ved å fokusere på drikkens historiske forankring, samtidig som vi vil vise de mange variasjonsmulighetene, forteller hun.
- Vi har for eksempel inngått et samarbeid med et av fergeselskapene som seiler fra Norge til Danmark, slik at folk hører om muligheten til å oppleve Snapseruten når de er ombord. Vi har også hatt god respons fra tyske turister som bruker dette som et alternativ til vinruten i Frankrike, forklarer Ladefoged.
- I Danmark hører "en lille en" med i et hyggelig lag, gjerne i forbindelse med en tradisjonell lunsj bestående av bløtkokt egg, sild og rugbrød. Øl og snaps utfyller hverandre, men også her til lands utvides bruksområdet, forteller Ladefoged. - Myntesnaps som appetittvekker før en bedre middag, dillsnaps til fisk og skalldyrsretter, øl og rosmarinsnaps til lam, og hvorfor ikke avslutte et måltid med en jordbærsnaps til kaffen i stedet for likør, foreslår hun.
Ladefoged mener de som jobber med servering av alkohol i Norge bør lære mer om snapsens bruksområder. - Ikke bare fordi det smaker godt, men fordi det er godt for helsen. En liten snaps får for eksempel fart på blodomløpet, sier hun.
Hun mener også at Snapseruten viser at det er mulig å skape nye turistattraksjoner: - Lokale mat- og drikketradisjoner er populært for tiden, noe våre stigende besøkstall bekrefter. Kanskje det vi har fått til, kan gi grobunn for norske ideer.
Fiskefrikadeller
Fremgangsmåte
Bland eggene, løken, mel, melk, salt og pepper sammen med det hakkede torskekjøttet.
Stek baconet til det blir sprøtt, knus det i små biter og bland det sammen med fiskefarsen. La farsen stå i kjøleskapet en times tid før du steker fiskekakene i smør eller olje i pannen.
Server med poteter og sesongens grønnsaker.
Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene
Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk
Her finner du mange oppskrifter med torsk
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Drikke som passer til denne oppskriften
Røkt makrell med steinbitrogn
Fremgangsmåte
Fjern skinn og ben fra makrellene og mos dem med en gaffel. Bland fennikel og rødløk sammen med makrellen og dressingen. Smak eventuelt til med salt, pepper og sitronsaft.
Anrett i små metallringer eller bruk en kopp (som legges på midten av tallerken). Legg litt steinbittrogn oppå. Legg spinatblader eller ruccolasalatblader rundt fiskefarsen, drypp olivenolje og sitron over bladene. Server med ristet rugbrød.
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
87 POENG
-
84 POENG
-
84 POENG
Jordbær-og myntesnaps
Fremgangsmåte
Hell akevitten i et glass med lokk. Tilsett nok hele jordbær til at de dekkes av akevitten. Ha noen blader frisk mynte opp. Rør rundt. Ha på lokket og la stå i romtemperatur i to-tre dager før den serveres.
God som en aperitiff, eventuelt som avslutning på et måltid. Holdbar i tre-fire uker. Jordbærene vil med tid miste farge på grunn av alkoholen.
Genever
Fremgangsmåte
Krydderene tilsettes en helflaske vodka eller akevitt (eks. Blå Aalborg).
Serveringsklar etter åtte dager.
Sloegin drnkoppskrift
Fremgangsmåte
En håndfull slåpebær (fås kjøpt dypfrosset) og 200 g sukker tilsettes en helflaske gin eller akevitt. La trekke på lukket beholder i tre måneder. Rist jevnlig.
Kan drikkes før tre måneder er gått, men smaker best når væsken er blitt svakt lyserød. En populær drikk i England, hvor den drikkes som likør. I stedet for gin kan akevitt (f.esk. enebær) brukes.
Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få ukens drink som nyhetsbrev
Sebbersund Mumle Snaps
Fremgangsmåte
La trekke i en helflaske akevitt i et par dager før den serveres. Oppbevares mørkt, i romtemperatur og i en tett flaske.