Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.
La Valentina Montepulciano d'Abruzzo 2001 (46844) er stappfull av smak. Stor intensitet i duften med nydelige kirsebæraromaer samt mørke kjøttfulle bær, rått kjøtt, krydder og jordsmonn. Smaken er fyldig og stoffrik. Bærpreget er godt pakket inn i mørke aromaer som kaffe, mørk sjokolade, tjære og jordsmonn. Ettersmaken byr på bærfriskhet og tørr lakris.
Men dette er ingen kosevin for sofakroken, for den trenger definitivt mat å bryne seg på. Og absolutt mat med mye smak. Gjerne grillet saftig kjøtt eller braiserte kjøttretter, det vil si grytestekt kjøtt. En så smaksrik vin tåler selvsagt også lagring, minst tre-fire år.
At denne vinen går utenpå det meste av Abruzzos montepulcianoviner skyldes en produsent med topp kvalitet som målsetning. Fattoria la Valentina startet opp for 14 år siden. På det tidspunktet var ikke Abruzzo kjent for å lage noe annet enn enkle hverdagslige og rustikke viner med lite potensial utover regiongrensene.
Store investeringer i så vel vinmarker som produksjonsfasiliteter og ikke minst kunnskap om hvordan hente ut denne druens ikke helt åpenbare potensial, har sørget for at La Valentina nå tilhører Abruzzos elite.
Druene til ukens vin kommer fra så vel egne som leide vinmarker på til sammen 20 hektar som er tradisjonelt beplantet, hvilket vil si med god plass mellom vinrankene og høy oppbinding (tendone). En metode som tillater stor avling. Hos La Valentina holdes imidlertid utbyttet i sjakk og ligger med sine 60 hl/ha på drøyt halvparten av hva som var normalen den gangen kooperativenes volumorientering dominerte.
La Valentina lager også enkeltvinmarksviner som (foreløpig) ikke er tilgjengelig i Norge. Spelt kan kalles superutgaven av ukens vin. Druene hentes fra en vinmark som omkranser selve vingården. Mens den vanlige montepulcianoen hovedsakelig modnes i ståltank, er Spelt også i kontakt med både store slovenske fat og små franske. Den er den ufiltrert. Binomio er en joint venture med Azienda Agricola Inama, en annen kvalitetsprodusent men fra et helt annet område, nemlig Veneto. Målet er å lage en moderne montepulcianovin, selvsagt ufiltrert og modnet i franske barriques.
Les mer om La Valentina her.