Hotellansatte får ammefri med lønn

Hotellansatte får ammefri med lønn

Ny lov koster bedrifter minst 60 millioner kroner.   –  Ikke mye per ansatt, sier barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen.
21 Mai 2013 - 14:01

Etter nesten fire års saksbehandling har Stortinget vedtatt at kvinner skal ha lovfestet rett til å amme i arbeidstiden med full lønn. Kvinner har hatt krav på fri for å amme siden 1956, men da uten lønn. Likevel er det mange kvinner som får lønn under amming, blant annet alle som arbeider i offentlig sektor og de i privat sektor som har dette nedfelt i en tariffavtale.

Den nye loven gir også ansatte i hotell- og restaurantbransjen lønn ved ammefri, selv om hovedavtalen mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundet sier noe annet, skriver Reiselivsavisen.

– Hotell- og restaurantbransjen er en bransje der mange ikke har rett til lønnet ammefri i dag. Vi vet at disse kvinnene faktisk ammer mindre enn kvinner med høyere utdanning og høyere lønn, sier barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Regjeringen har beregnet at det er rundt 8500 mødre i jobb som ikke har rett på lønn i barnets første leveår når mor ammer. Den nye loven gir rett til inntil én time fri per dag med lønn.

En beregning fra 2009 viser at kostnadene for bedriftene som i dag ikke lønner ammende mødre, vil bli på rundt 60 millioner kroner årlig. Det forutsetter at kvinnene har gjennomført ti og en halv måned mammaperm før de kommer tilbake i arbeid.

I dag er totalkostnaden noe høyere, ettersom lønningene har økt siden 2009.

Thorkildsen mener summen per ansatt blir lav, og at ammefraværet tilsvarer omtrent én uke per barn man føder.

- Det koster en arbeidsgiver i hotell- og restaurantbransjen ca. 4000 kr. Det er ikke en veldig stor utgift, sa Thorkildsen da Stortinget skulle stemme over loven.

Høyre og FrP stemte mot lovforslaget, mens Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Venstre og KrF stemte for.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her