Dagens rett

Helstekt kalvefilet, bakt tomat og sellrerirot, lime-potetpuré, calvadossaus med søte rosiner

Om det er mor eller en annen i familien som skal feires denne helgen, gå for dette til middag
Foto: (matprat.no)

Om det er mor eller en annen i familien som skal feires denne helgen, gå for dette til middag

Kalvefilet er luksuriøst og fortjener en oppmerksom kokk og takknemlige gjester. Med denne oppskriften blir alle fornøyde.
11 Februar 2023 - 00:00

Det delikate kalvekjøttet er noe som virkelig smaker nå på denne tiden av året, hvor det som oftest er kjølig og vi lengter etter varme og hygge.

Og det får vi innfridd med denne oppskriften, for her er tilbehøret samt vinfølget av en minst like høy klasse som selve kjøttet.

Se våre andre oppskrifter med kalvefilet

Helstekt kalvefilet, bakt tomat og sellererirot, calvadossaus med søte rosiner

Helstekt kalvefilet, bakt tomat og sellererirot, calvadossaus med søte rosiner

Fremgangsmåte

  1. Kalvefileten renskjæres for sener. Smør og olje brunes lett i panna. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider. Sett til side og la den hvile.
  2. Tomatene snittes i bunnen og i toppen. Legg dem i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet.
  3. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca 20 minutter på 150 grader.
  4. Rens selleriroten, og skjær i en tykk skive på ca 3 cm.
  5. Brun i panna med litt olje, og bak i ovnen med kraft/buljong som dekker ¾ opp på selleriroten.
  6. La stå i ovnen på 150 grader i ca 45 minutter.
  7. Når sellerien er ferdig, legg denne inn i tomaten, og sett tilbake i ovnen i noen minutter like før servering.
  8. Potetene skrelles og kokes i vann uten salt. Sil av vannet og damp dem tørre.
  9. Press så limesaften i, tilsettt fløte/melk og smør, og rør godt sammen til en fin glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper like før servering.
  10. Eplene deles i to, behold skallet på. Stek dem i smør på begge sider.
  11. Ha over i en ildfast form, dryss over sukker og eplesidereddik. Bak i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter til eplene er møre.
  12. Sausen: start med å finhakke sjalottløk og salvie. Fres løk og urter i olje i panna, tilsett så calvados.
  13. La den bli varm, tenn så på, og brenn av til flammen slokner av seg selv.
  14. Tilsett rødvin og kok ned til  "marmelade"-konsistens. Ha så i kraften/buljongen og kok opp. La koke i 5-10 minutter. Smak til, og jevn evt med maisennamel til sausen får ønsket konsistens. Like før servering røres 2 ss kaldt smør inn i sausen.

Se våre andre oppskrifter med kalvefilet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her