Godbiter i Norges første vinauksjon

Godbiter i Norges første vinauksjon

En Madeira fra 1815 er blant høydepunktene når det i høst skrives et nytt kapittel i Norges vinhistorie.
11 Oktober 2013 - 14:33

For første gang skal Vinmonopolet avholde en vinauksjon for privatpersoner. 25. november skal mer enn 1600 flasker under hammeren ved Blomqvist i Oslo.

I et kjellerkokale i Tordenskiolds gate står vinkasser og pappesker fulle av vin til en samlet verdi av rundt fem millioner kroner. Helt siden august har det strømmet inn vin fra private samlinger, skriver osloby.no.

- Vi har fått inn over 3000 flasker, men nå er det stopp for vurdering til denne auksjonen. Over 1600 flasker skal selges. Mesteparten  er Bordeauxviner, det gjenspeiler nok hva som ligger i norske vinkjellere. Det er mye fra 80-tallet, men også Bordeaux helt tilbake til 1910-1920. Rundt 50 prosent er Bordeaux, ellers er det en del italiensk, mye burgundere, champagne, tyske viner og noe fra andre områder, opplyser Arnt Egil Nordlien, produktsjef for auksjoner i Vinmonopolet.

Blant høydepunktene på auksjoen er en Madeira fra 1815 som har ligget i en norsk kjeller i minst 120 år. Nordlien har også en Roumier Musigny 1996 til 25.000 kroner og en Chateau Petrus 1950 til samme prisantydning.

I 2008 søkte Vinmonopolet om en lovendring for å gjøre vinauksjoner for privatpersoner mulig, og i fjor vedtok Stortinget endringen. Etter et offentlig anbud, ble et samarbeid mellom Vinmonopolet og Blomqvist inngått.
- Interessen er enorm, mye større enn jeg hadde regnet med. Nå blir det i hvert fall to auksjoner i året. Folk har også begynt å reservere plasser i auksjonssalen – som er 25. november. Vi kommer også til å ha en nettauksjon noen dager etter vinauksjonen, for å få ut resten av vinen, forteller Blomqvist-sjef Knut Forsberg.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her