I flere uker er det holdt hemmelige krisemøter i Oslo og Stavanger om Gastronomisk Institutt (GI), skriver Rogalands Avis.
- I dag drives GI for kreditors regning. Enten må eierne stille opp, eller så må selskapet melde oppbud, sier en aktør som har vært tett på forhandlingene til avisa.
Gastronomisk Institutt ble etablert i 1988 med Lauritz W. Hansen som dets første daglige leder. I juni i 2008 ble det slått konkurs med krav på drøye 16 millioner kroner fra om lag 75 kreditorer mot boet. 29 ansatte mistet jobben.
Like etter gjenoppstod selskapet Kulinarisk Institutt AS under navnet Gastronomisk Institutt, og 14 nye eiere var med på en emisjon verdt knapt fem millioner kroner.
Etter gjenopplivingen i 2008 var underskuddet ved utgangen av 2010 samlet på 5,9 millioner kroner. Nå krever Nofima, et næringsrettet forskningsinstitutt majoritetseid av staten, at GI betjener et lån på 4,8 millioner kroner.
Lånet skal ha gjort det mulig for GI å flytte inn i Måltidets hus i Stavanger i mai 2009. Flere kilder opplyser til Rogalands Avis at den årlige leiesummen er på 1,8 millioner kroner, og at dette kan ha brakt GI inn i et økonomisk uføre. Nofima, som også leier i Måltidets hus, står som husleiegarantist for store deler av arealene i mathuset. Dermed får selskapet GI-regningen på sitt bord.
Totalt krever Nofima 1,7 millioner kroner fra GI i husleie og innbetaling av andeler på lånet på 4,8 millioner kroner.
- Vi ønsker at Gastronomisk Institutt skal overleve, men vi ønsker ikke å ta det økonomiske ansvaret for selskapet, sier administrerende direktør Øyvind Fylling-Jensen i Nofima.
GI-sjef Leif André Pedersen ønsket før helgen ikke å kommentere situasjonen overfor Rogalands Avis.