Frukten vinner i stor test av Grappa

Panelet fikk hele spekteret av grappaer til vurdering i denne første blindsmaking av grappa i Apéritif-regi. Fra rene, elegante og fruktige eliksirer til skarpe og nærmest fuselpregete. Liker du ikke grappa, kan grunnen være at du har forsøkt noen av test
Redaksjonen
09 Mars 2001 - 11:28

Det er naturlig at det er den første kombinasjonen som er lettest å nå frem med. Og helt klart det som er lettest å selge til restaurantgjesten som aldri har smakt grappa før. Den veltrente grappagane vil heller ikke ha skarpe aromaer hvis de ikke er harmoniske.

Serego Alighieris Grappa di Molinara sjarmerte mest. Tett fulgt av Val Biancas chardonnaygrappa og outsideren Grappa Ticino fra sveitsiske Etter.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 25. januar 2001, omfatter de aller fleste grappaer som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter (drue)type. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser pr. 1. mars 2001. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

*****
Grappa di Molinara
Serego Alighieri Veneto
33216 VSD kr 329,90 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Stenberg & Blom
Farge og duft: Klar. Nydelig, harmonisk, søtlig duft med innslag av frukt som kirsebær/kjernefrukt, mandler og krydder.
Smak: Bløt, nesten myk i stilen, flott druepreg, uhyre godt balansert ettersmak.
Vurdering: En utrolig behagelig grappa.

*****-
Val Bianca Grappa di Chardonnay
Emilia Romagna
31654 VSD kr 265,00 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Vinarius
Farge og duft: Klar. Flott spennende nese med godt, søtlig druepreg og noe krydder og skog.
Smak: Rik, rund, ren og behagelig med fin sødme og svært god lengde.
Vurdering: En skikkelig kosegrappa.

****+
Etter Grappa Ticino
Etter Sveits
Kun Horeca kr 605 (70 cl)
The House of Cognac
Farge og duft: Lett grønnskjær. Lett krydret duft med tropisk frukt som aprikos og ananas, kokos.
Smak: Harmonisk, rund, samme aromaer som i duften, bløt og deilig ettersmak.
Vurdering: En spennende, velsmakende og litt annerledes grappa.

****
Grappa Tignanello
Antinori Toscana
32450 Vectura kr 442,70 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Maxxium
Farge og duft: Klar. Ren, søtlig og god nese med innslag av blomster og grønne druer.
Smak: Som duften, rik og bløt med fruktige og søtlige toner i finishen. God ettersmak.
Vurdering: Lett å drikke og like.

****-
Grappa di Brunello
Banfi Toscana
40107 EQ kr 521,20 (bestillingsutvalg) (70 cl)
Engelstad
Farge og duft: Klar. Ren, lett, mild og innbydende duft av roser og tørket frukt
Smak: Bløt, enkel, fruktig og god med fin harmoni, lang ettersmak.
Vurdering: Ikke veldig kompleks men lett å like.

Grappa di Vinacce di Vino Nobile di Montepulciano 1996
Avignonesi Toscana
32676 VSD kr 429,90 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Best Buys Int.
Farge og duft: Klar. Ren duft av tørket frukt, krydder og snev av jord og gress.
Smak: Rik og kraftig smak, ganske mektig, kanskje litt enkel, men balansert, bra lengde.
Vurdering: En allround grappa.

Amorosa di Torcolato
Jacopo Poli Friuli Venezia Giulia
32172 VSD kr 437,00 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Brand Partners
Farge og duft: Klar. Aromatisk og innsmigrende duft med mye frukt og snev av krydder.
Smak: Bløt med mange søtlige komponenter, bra lengde.
Vurdering: Rund, polert, bløt og vellaget men på den lette siden. For nybegynnere.

Amorosa di Merlot
Jacopo Poli Friuli Venezia Giulia
32171 VSD kr 439,00 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Brand Partners
Farge og duft: Klar. Ren, fruktig duft med innslag av grønne blader og søtlig kirsebær.
Smak: Godt anslag, innsmigrende, rund søtlig fruktighet, fin lengde.
Vurdering: Velkomponert.

La Bomba d''Oro Grappa Riserva
Terrabianca Toscana
Kun Horeca kr 419 (50 cl)
Ca'' de Vin
Farge og duft: Klar. Litt skarp duft med jordsmonn og frukt som søte druer.
Smak: Mild og bløt i anslaget, litt rustikk og skarp midtfase, men lang, deilig og krydret ettersmak.
Vurdering: Perfekt etter et måltid med mye og fet mat. For den litt øvete grappadrikker.

***+
Brotto Grappa di Chardonnay
Wisco Veneto
32449 Vectura kr 297,70 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Strag
Farge og duft: Klar. Ren og dempet nese, lett aromatisk med noe grønn frukt.
Smak: Lett søtlig med litt skarphet, fruktig ettersmak.
Vurdering: En helt grei grappa.

Grappa del Castello
Banfi Toscana
40104 EQ kr 475,00 (bestillingsutvalg) (70 cl)
Engelstad
Farge og duft: Klar. Ren og mild med tropisk tørket frukt og blomster.
Smak: Innsmigrende i anslaget og veldig bløt, men finishen er litt hard og kantete.
Vurdering: Finishen til tross er dette en fin grappa for novisen.

Grappa di Brachetto
Banfi Toscana
40105 EQ kr 488,90 (bestillingsutvalg) (70 cl)
Engelstad
Farge og duft: Klar. Krydret, søtlig fruktnese men innslag av blomster.
Smak: Fyldig og harmonisk med god fruktighet, lang krydret ettersmak. Men litt i tørreste laget.
Vurdering: For viderekomne.

I Mesi Grappa Moscato
Casa Girelli, Italia
Kun Horeca kr 336 (50 cl)
Arcus Produkter
Farge og duft: Klar. Søtlig duft (myggstift) av bær/kirsebær.
Smak: Bløt og søtlig anslag, middels fylde, enkel, balansert sødme, ok lengde.
Vurdering: Helt grei grappa for nybegynneren

Grappa di Moscato
Ceretto Piemonte
Kun Horeca kr 475 (70 cl)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Klar. Fruktig og parfymert med moscato, litchi, søtlige pærer samt snev av kjemisett.
Smak: Markert anslag, en del sødme og frukt, enkel med ok lengde.
Vurdering: God duft men litt for rustikt smaksbilde.

Grappa Castellare
Castellare Toscana
Kun Horeca kr 378 (50 cl)
Ca'' de Vin
Farge og duft: Klar. God lett krydret med tørket frukt (svisker) og blomster.
Smak: Ren og fin drue og sviskepreg bløt og rund med en litt tørr finish.
Vurdering: Nesten litt kommersiell i stilen.

***
Po'' di Poli Grappa di Moscato
Jacopo Poli Friuli Venezia Giulia
13735 VSD kr 354,00 (basisutvalg) (70 cl)
Brand Partners
Farge og duft: Lett fruktig (ripssyltetøy) og krydret duft.
Smak: Rundt søtlig anslag, bløt og enkel.
Vurdering: Meget kommersiell.

Juris Chardonnaybrand
Weingut Stiegelmar Østerrike
32083 kr 303,60 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Pommes Engros
Farge og duft: Klar. Litt kjemisk/kunstig med snev av mandelessens og skog/jordsmonn.
Smak: Det samme i smaken som er ganske mild.
Vurdering: Ikke helt balansert.

Grappa di Moscadello
Banfi Toscana
40106 EQ kr 488,90 (bestillingsutvalg) (70 cl)
Engelstad
Farge og duft: Klar. Krydder, jordsmonn og snev av animalskhet og sur papp.
Smak: Ren og bløt, relativt harmonisk, bra lengde.
Vurdering: Trekk for duften.

Amorosa di Cabernet
Jacopo Poli Friuli Venezia Giulia
32170 VSD kr 439,00 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Brand Partners
Farge og duft: Litt hissig duft med blomster og sitrus.
Smak: Varmt anslag, enkel og ren, god syrlig ettersmak.
Vurdering: For den som ikke liker de fruktige grappaene.

***-
Villa Isa Grappa Barolo
Erre di Erre
11150 VSD kr 372,00 (bestillingsutvalg) (70 cl)
Strøm
Farge og duft: Klar. Lett og enkel duft.
Smak: Veldig anonym, nesten intetsigende, lett søtlig.
Vurdering: Ren men ellers ikke så mye mer.

**+
Nonino Picolit
Nonino Friuli Venezia Giulia
30677 EQ kr 719,30 (50 cl) (kr 1283,40 - 100cl)
Engelstad
Farge og duft: Klar. Enkel og litt kjemisk søtlig duft.
Smak: Tilsvarende i smaken, ganske skarp og tørr i stilen.
Vurdering: Virker uren.

Marc Corton de Grancey
Louis Latour Burgund
Kun Horeca kr 402
Palmer
Farge og duft: Brun. Sukkerkulør.
Smak: Kokt plommesyltetøy med innslag av karamell. Masse tørre trestoffaromaer i slutten som er altfor tørr.
Vurdering: Ikke harmonisk. For meget spesielt interesserte.

**
Juris Tresterbrand
Weingut Stiegelmar Østerrike
32075 kr 309,70 (bestillingsutvalg) (50 cl)
Pommes Engros
Farge og duft: Klar. Lett kjemisk duft med innslag av sjøgress.
Smak: Skarp og tørr.
Vurdering: Ubehagelig.

**-
Grappa di Barolo Zonchera
Ceretto Piemonte
Kun Horeca kr 488 (70 cl)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Klar. Skarp, uren duft med innslag av jordsmonn.
Smak: Skarpt og urent anslag med innslag av sur jord.
Vurdering: Veldig skarp og lite innbydende.

*
Grappa di Dolcetto Rosanna
Ceretto Piemonte
Kun Horeca kr 469 (70 cl)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Klar. Kjemisk, limaktig duft.
Smak: Syrlig, skarp og ubehagelig.
Vurdering: Altfor dominert av alkohol.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her