Fra Bornholm til Jotunheimen

Stikkordene Claus Meyer og Danmark er til å få vann i munnen av. Nå har den danske superkokken overført sin TV-serie til boka Smaken av Danmark.
Redaksjonen
22 September 2008 - 15:45

Meyer har lenge underholdt oss med programmet "Mat i Norden". I en smule heseblesende stil strør han om seg med godsaker, der enkel tilberedning, få (og kortreiste) råvarer er ting som går igjen. Meyer brenner for de kvalitetene han mener kjennetegner de nordiske råvarene.
Her er han på tur og besøker fiskere, bønder og andre som produserer matvarer. Han besøker selvsagt en hver avkrok i Danmark, men er også innom Grønland og Norge.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Her hos oss er det Jotunheimen som lokker. Meyer har blant annet besøkt Arne Brimis spisested, og "mistet munn og mæle" over det som møtte ham der. Dansken rapporterer entusiastisk om tømmerbygninger, stekte ryper og reinsdyr på spidd, varm rypebuljong med rypehjerte på spyd og kreklingkompott tilberedt over åpen ild akkompagnert av Lom-kokkens røverhistorier.

Gode naboer
Vår danske venn er raus nok til å skryte av den norske akevitten, og gir oss honnør for å opprettholde tradisjonen med å sende Linie-akevitten jorda rundt med båt for å få til den runde smaken. Meyer sier at han synes akevitt smaker godt til all slags mat, men kanskje særlig fet fisk, kraftige oster, pølser, brød og smaksrike kjøttretter.

Beina på jorda
Claus Meyer driver blant annet restaurant Noma i København, et sted med to stjerner i Michelin-guiden. Gastronomi på et slikt nivå har ikke fått ham til å miste bakkekontakten. En gjennomgående tråd i oppskriftene i Smaken av Danmark er hvor enkel maten er tilberedt. Sild med dill, nypoteter og grovt rugbrød blir til et festmåltid. Han lager potetmos med kjøtt fra kokte krabbeklør, og anbefaler den som hovedrett eller tilbehør til f.eks. kveite. Hans oppskrift på poteter som er stekt i andefett med rosmarin og hvitløk er virkelig strålende.

Liten svakhet
Smaken av Danmark er mer enn en vanlig kokebok. Den er full av historier, og du finner hauger og lass av bilder som beskriver hvordan bønder og fiskere i Danmark har det der de dyrker og fanger råvarene. For de av oss som elsker Danmark er den med andre ord også en slags håndbok. Det understrekes av flere sider bakerst med gode adresser. Her finner du den beste røkte fisken, produsenter av melk og ost det er verdt å besøke osv. Morten Schakendas bakeri i Lom er blant de stedene i Norge Meyer anbefaler at man stikker innom.

Bøker som lages som en spin-off fra TV-produksjoner har ofte den svakhet at bildene ikke er helt tipp-topp. Teamet som er på tur lager TV det gnistrer av, men behersker ikke alltid teknikken bak stillestående bilder. Det verste her er en rødspette på side 74 som ville blitt refusert i et hvilket som helst familiealbum. Med en litt bedre teknikk ville nok flere av matrettene også sett lekrere ut. Men at de smaker godt, er det aldri noe tvil om.

270 sider
450 kroner
Pantagruel Forlag
 
Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her