Bordeaux årganger

Fantastiske 2016 og veldig gode 2015
Foto: (Esperanza33)

Fantastiske 2016 og veldig gode 2015

Hvis du gleder deg til 2015-utgavene fra Bordeaux, har du enda større grunn til å se fram til 2016.
05 Desember 2018 - 13:51

2016 har alt, både kvalitet, volum og stil i en klassisk betydning. Rødvinsdruene kjennetegnes av et solid alkoholpotensial og en usedvanlig fenolisk sammensetning med veldig lavt eplesyreinnhold. 

Etter en trist vinter og en regnfylt vår, kom en tørr og solfylt sommer. Takket være vinterregnet ble det aldri tørke i vinmarkene, og det resulterte i ganske store druer. Situasjonen var sammenlignbar med 2010 helt fram til druene nesten var ferdig med å skifte farge. Forholdene lå derfor veldig godt til rette for god struktur i celleveggene og dermed oppbyggingen av fenoliske komponenter som anthocyaniner. 

2016: En unik og uberklassisk årgang

I august sørget store forskjeller mellom natt- og dagtemperaturene for at anthocyaninene i druene ble formet samtidig som syre- og aromautviklingen i druene holdt tritt. Dette fortsatte inn i september. Dermed ble innholdet av disse komponentene høyere enn i 2015 og 2009, og omtrent på nivå med 2011. 

Det har gitt viner som er fruktige, helt uten vegetale toner, og som kombinerer den tanninske kraften til store årganger med en utrolig deilig fløyelsaktig tekstur. Det relativt høye syreinnholdet gir vinene en tiltrekkende friskhet og strålende balanse, helt uten harde kanter. Årgangen har knapt sin like, og er mye mer klassisk enn både 2009 og 2015, og virker å ha et svært godt lagringspotensial. 

Regnet i første halvdel av september tillot solid modning for både cabernet sauvignon og merlot. Solskinn og fravær av regn gjennom resten av september og hele oktober sørget for perfekte forhold og en innhøstning som fortonet seg som en lek. 

2015-årgangen ga drømmetilstander på Bordeaux' østside. Foto: Esperanza33

Men til tross for den skyfrie himmelen, er det flere slott som kunne gjort det mye bedre. Haut Beauséjour i St Estèphe, eksempelvis, har et svakere potensial enn forventet. Det gjelder også Haut-Bages Montpelou som er litt endimensjonal og ikke vil holde veldig lenge. Andre som Lacoste Borie synes å mangle kompleksitet, selv om vinen i seg selv byr på umiddelbar drikkeglede. Det samme kan sies om du Glana i St Julien som er dominert av solbær, tobakk og cedertre. I Margaux mangler Ferrière kompleksitet, men har til gjengjeld myk og lett frukt. På den andre side er Monbrison veldig reservert. 

2015: Kjøttfull merlot på østsiden

2015 kjennetegnes av høy alkohol, aromatisk kompleksitet og silkeaktige tanniner. Vekstsesongen fikk mye sol som ga markante tanniner og mye anthocyaniner, men ikke like mye som i 2010. Modningen var nesten perfekt, men ikke helt jevn siden det kom regn både i midten av september og oktober. 

Merlotbaserte viner fra vestsiden er lettere og ikke så kjøttfulle som de fra østsiden. Cabernet sauvignon fra østsiden bidro med ekstra intensitet over hele linjen i denne delen av Bordeaux. 

I juni og juli var været varmt, solrikt og tørt. Faktisk den varmeste juni måned på over 100 år. August på sin side var våtere enn i 2010 og 2005. September varm og tørr. Stormen kalt Henry traff noen vinmarker og i begynnelsen av oktober kom ønsket regn.  Dermed hastet det ikke å høste druene. Variasjonen mellom kalde kvelder og varme dager i september jobbet for oppbyggingen av anthocyanin. Resultatet ble at det var høyere sukkernivåer i både merlot og cabernet sauvignon enn i 2014, 2013, 2010 og 2009. 

Likevel ble det i St Estèphe produsert noen lette viner med grønne toner (Beau Site) og litt besk fruktkarakter som hos Cos Labory. Andre som Haut Beasuséjour kommer til å utvikle seg raskere enn forventet og Phélan Segur er nesten for snill. I Pauillac har noen rustikke tanniner (Croizet Bages og Fonbadet), mens andre er enkle som La Fleur Peyrabon eller mangler kompleksitet som Lynch Moussas. I Pessac Léognan kommer noen viner, også fra de fremste slottene, til å måtte nytes forholdsvis tidlig, særlig La Louvière og Les Hauts de Smith.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her